Автор
Пепа Попова - Пепита

Седем модни вдъхновения от “Сексът и градът”

На 6 юни 1998 г. на телевизионния екран се появява първата серия от поредицата “Сексът и градът” - момент, който определено се превърна в повратна точка за хиляди млади момичета. Историята на Кари Брадшоу и нейните три приятелки - активни жени на прага на новото хилядолетие, които непрестанно поставят под въпрoс сексуалните табута, се превърна в училище на живота – всяка една от нас се е сблъсквала с поне един Тузар през годините...

Шоуто беше сред първите, в което ясно ни казаха, че не е нужно да се омъжим за първия мъж, който срещнем след 30-ия си рожден ден. Показаха ни, че всъщност, без значение колко съвършен е човекът, ако не сте влюбени (например Ейдън и Смит) история с щастлив край няма как да има. “Сексът и градът” беше първото шоу, което ни показа, че не е нужно да встъпваме в брак, за да бъдем щастливи. Тези жени се забавляваха, пиеха, правеха секс и работиха усилено - и обичаха живота си. Това беше напомняне, че любовта и удовлетворението могат да дойдат в много различни форми - може да бъде кариера, която обичате, приятели, на които държите или място, на което се чувствате като у дома си.
Това беше първото телевизионно шоу, което постави фокуса върху женското приятелство. Взаимоотношенита и диалогът между тези четири жени бяха като магнит за феновете. Въпреки че Кари, Миранда, Саманта и Шарлот посветиха много време да говорят за секс и любовните си авантюри, имаше и много други сюжетни линии - рака на Саманта, самотата на Миранда след раждането, борбата на Шарлот с безплодието и битката на Кари с несправедливите очаквания при остаряването при жените. Тези момичета бяха изключително подкрепящи и милосърдни. Те умееха да се шегуват по между си. Те се обичаха достатъчно, за да си казват истините, дори когато не искаха да ги чуят. Най-нереалистичният аспект беше, че независимо от бебетата, работните места и партньорите, те прекарваха толкова много време заедно. В крайна сметка тяхното четиристранно приятелство бе постоянен източник на сила и сигурност в моментите, когато кариерата им и любовният им живот бяха каша.
Шоуто се превърна и в училище на стила. “Сексът и градът” влезе в историята като една от най-модерните телевизионни програми на всички времена. Точно 21 години след премиерата на сериала той продължава да вдъхновява хиляди момичета по света. Приказни тоалети, партита с шампанско и неконтролируемо желание към обувките Manolo Blahnik – време е да видим променило ли се е това сега.
Ето и кратък списък на едни от най-емблематичните визии от сериала, актуални и днес:

Пачката на Кари

Няма по-емблематична сцена в историята на “Сексът и градът” от откриващата – моментът, в който Кари се разхожда по улиците на Ню Йорк в туту от тюл. Подобна пола е пресъздадена в последния епизод на сериала и в първия филм, утвърждавайки я като истинска емблема.
Дали е актуална в наши дни? Безспорно! Балетът тази година отново има своя голям моден момент. През последните сезони се появиха безброй линии, вдъхновени от това красиво изкуство и кампании, които доказват, че балерините официално са новите it-girls. A благодарение на колекциите на големите модни къщи за пролетта и лятото на 2019-та като Valentino, A.W.A.K.E., Acne Studios, Fendi, Giambatista Valli сега всички можем да се почувстваме за малко балерини и да влезем в кожата на онези елегантни момичета, които умеят да съчетават красотата и грацията със силата на духа и безграничната упоритост и да излъчват едновременно уникална царственост.

Някои от най-известните звезди на червения килим в света - Дженифър Лорънс, Бела Хадид, Никол Кидман, се появиха с пачки. Кари би била толкова горда.

Любовта на Шарлот към розовото
Милениали, не си мислете, че сте открили топлата вода и че първи сте посегнали към подобна ярка визия. Лейди Шарлот Йорк от Горен Ист Сайд носеше с достойнство подобни тоалети десетилетия преди вас. От този безупречен и сладък костюм Roland Mouret до нюанси на фуксия и сьомга, тя умееше да показва тоновете на розовото със стил както никой друг.

Умението на Саманта да комбинира цветове
Комбинацията от розов и червен цвят определено оглавява класациите на новия сезон, но актуалният тренд към изключително смело цветно “блокиране” е един от най-забележителните стилови похвати на Саманта Джоунс през деветдесетте. Синьо и червено? Жълто и черно? Розово и оранжево? Не е проблем за любимата ни ПР-ка. Всъщност подобни комбинации видяхме по улиците на големите столици по време на Седмиците на модата тази година.

Manolos, Manolos, Manolos
Трудно е да се отрече влиянието на Кари Брадшоу в превръщането на Маноло Бланик в име-емблема и неоспоримия й принос в това да ни научи безпогрешно да разпознаваме сините сатенени обувки, украсени с кристали. Те все още се носят от най-готините звезди и модни икони до днес – всъщност именно тези обувки са кралиците на улицата.

Цветни принтове
Нека си го кажем, флоралните щампи са тенденция на всяко лято, включително и на това. Тази година модерните жени очевидно предпочитат по-големия рисунък. Големите флорални мотиви подхождат както на жени с по-пищни форми, така и върху крехки момичета. Основната тайна е в правилния силует на цветната рокля. Ако търсите разнообразие, тогава можете, подобно на Кари Брадшоу, да комбинирате различни принтове в едно облекло.

Силата на костюма
Костюмът отдавна не е само униформа на бизнес-дамите. В ерата на феминизма роклите все по-често остават на заден план, а знаменитостите се появяват на червения килим в строги костюми. Дизайнерите експериментират с обичайните офис "двойки" и "тройки", превръщайки ги в облекла, подходящи за вечерни събития. А Кари Брадшоу, като никоя друга, знаеше как да превърне един обикновен костюм в модно изявление с помощта на необичаен аксесоар и ярки акценти.

Чанти с лого
Логоманията се завръща! Колкото и да не им се нрави на любителите на минимализма... Gucci, Versace, Longchamp - в асортимента на много луксозни марки вече можете да намерите модели, украсени под една или друга форма с лога. Особено популярни са любимите на Кари чанти с къса дръжка в стила от края на 90-те и началото на нулевите години. Виждаме ги и в колекциите за сезона на Dior и Fendi.



Повече от две десетилетия след първото излъчване на шоуто, Кари, Саманта, Шарлот и Миранда все още влияят върху гардеробите ни. Мечтая си за продължение на тяхната история и неспиращи вдъхновения. А вие?