Пепа Попова - Пепита

Не съм от късметлийките с идеални мерки, но пък съм от щастливките, които в последните години успяха да превърнат страстта си към модата и стила в идеалната професия/хоби. Обичам да пиша кратки истории за онзи красив свят, в който всички цветове са в хармония, в който силуетите са изчистени и семпли, материите ефирни, аксесоарите класни, а жените - елегантни като Коко или Одри. И тази колонка ще бъде такава - едновременно вдъхновена от и посветена на елегантните дами.

Секси като ученичка? Модата, по която всички мъже полудяват, защото им напомня за...

17 септември 2021 | 06:44
20989
0
0

Студени вечери, лек шал през рамо, пожълтели листа – все предвестници на края на лятото и бързото приближаване на новата учебна година. Дойде ли септември неминуемо спомените за училище нахлуват...

И колкото повече минават годините, толкова по-идеализирани стават те. Може би именно заради онази носталгия по безгрижните щастливи дни на детсвтото и юношеството, все повече харесвам карирани рокли и поли, бомбери и жилетки, ризи и мокасини – основните елементи на “препи” стила. За моя радост тази година именно той отново е в списъка на основните тенденции за новия сезон.

Безспорно началото на учебния сезон в календара е най-добрият момент да изпробвате начина на обличане на възпитаниците на университетите от „Бръшляновата лига“. Тази модерна субкултура се заражда в Съединените щати в средата на 20век. Свързва се с американския елит, който учи в частни подготвителни училища, известни като prep schools, откъдето се насочва към елитните колежи и университети. „Препитата“ си имат свой начин на живот – определени дейности, училища, университети, професии, среда, изказ, облекло, маниери, етикет.

Тази есен училищната черно-бяла класика бе забелязана в колекциите на Dior и Celine. Комбинацията от снежно бяла блуза с широки маншети и рокля до коляното, предложени от Мария Грация Кюри безспорно е неизменна част училищната униформа, която никога не излиза от мода. Еди Слиман, също се заигра с това училищно облекло, като добави смели детайли към него - кожено яке и армейски ботуши с връзки.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by courreges (@courreges)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by courreges (@courreges)

Друг класически елемент на стила preppy е карето. Courreges украси с него късо яке с цип, допълвайки тоалета с модерна бейзболна шапка, а BOSS заложи на двуцветна карирана риза, която марката препоръчва да се носи над семпло поло.

В допълнение към клетката, райето също заема своето специално място в гардероба на колежаните. За вдъхновение просто насочете поглед към колекцията на Philosophy di Lorenzo Serafini – изцяло подчинена на училищната униформа от 70 -те години на миналия век. Големи ярки ивици, забележителни щампи, характерна кройка, обемни блейзери и романтични барети – всичко това е налице. Марката е запазила всички емблематични елементи на бомбърите, включително цветовете - червено, синьо и черно.
Раирани жилетки, джъмпери и поли бяха представени и от Paul Smith, който изключително успешно добавя към тях друга училищна класика - елегантните мокасини.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@paulsmithjapan)

При Chanel и Saint Laurent заигравката с “препи” стила е по-малко очевидна, но не по-малко интересна. Антъни Вакарело заложи на трикотаж под формата на поло и жилетки. Класическият туид под внимателното ръководство на Вирджини Виар намери своето място в жилетки, мини поли и блузи със снежнобяла яка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)

 
Коментари

Добави Коментар