Автор
Пепа Попова - Пепита

Световните звезди по Стандартни бални танци - Арунас и Катюша: Животът е по-хубав, когато минаваме през него, танцувайки.

През изминалия уикенд зала EFE на хотел Маринела се превърна в грандиозна и приказна бална площадка, в която танцуваха двойки по състезателни и бални танци от 14 държави: Англия, Уелс, Италия, Австрия, Германия, Израел, Полша, Унгария, Казахстан, Украйна, Беларус, Гърция, Република Северна Македония и България. Те се състезаваха за спечелването на шампионските звания в Латиноамериканските и Стандартните бални танци на Аматьорска лига на Световния танцов съвет в различни възрастови групи, на петото поредно издание на открития международен фестивал, посветен на изкуството на балните танци - SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL 2019, организиран от БПТА. В състезанията взеха участие над 200 танцови двойки, които със своите прекрасни изпълнения, в продължение на два дниq предизвикваха бурните аплодисменти на своите възторжени почитатели.

Победа в Латиноамериканските танци извоюваха двойката фаворит и на публиката в това състезание - шампионите на Англия за аматьори и финалисти в най-престижното състезание по тези танци в света, Блекпулския танцов фестивал – Петър Даскалов – Зия Джейм (Англия). Забележително е, че в тази двойка партньорът е българин. В Стандартните бални танци победители станаха още една млада звездна танцова двойка, този път шампиони на Англия – Дейвид Кокрам и Роси Уард.



Тази година фестивалът отбеляза петата си годишнина с поредица от събития в рамките на неговата програма. За първи път в България шоу програмата бе поверена на световните супер звезди по Стандартни бални танци – Арунас Бижокас и Катюша Демидова (САЩ) - десетократни и непобедени световни шампиони за професионалисти. По време на Гала вечерта специалното им изпълнение в три части остави публиката без дъх и вдигна всички в залата на крака с бурни аплодисменти.


Ние имахме възможността да се срещнем с тях и да разберем малко повeче за магията на балните танци:

- Здравейте, Арунас и Катюша! Добре дошли в България. Как намирате София?
Катюша: Приказна е София - огряна е в октомврийско слънце. За първи път сме тук. Нямахме време да се разходим до момента, но това слънчево есенно утро изглежда неземно.
Арунас: Аз не за първи път съм тук. Преди много години имах удоволствието да посетя столицата ви – харесва ми много София и се надявам и този път да имам времето да се поразходя из града.

- А какво мислите за шампионата SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL, който се организира тук?
Арунас: Изключително класно състезание с участието на много талантливи младежи, които вече успяхме да видим. Много класна атмосферата – прекрасна зала, украса. Поздравления за организаторите – изключително добре се справят.
Катюша: Залата изглежда невероятно.

- Имате ли фаворити?
Катюша и Арунас в един глас: Не успяхме да видим всички танцьори до този момент. Все още нямаме фаворити. Но трябва да признаем, че общото ниво е много високо.
Катюша: Всички много се стараят, красиво изглеждат – прически, рокли.... Вижда се, че много са се готвили.

- Вие самите сте спечелили десетки турнири, но помните ли първия път, в който прекрачихте прага на залата? Как се чувствахте? За какво мечтаехте? Кога се намерихте като двойка?
Арунас: Като двойка започнахме да танцуваме преди 12 години. Отново беше октомври. Много добре си спомням този момент. Това се случи в Англия. Аз пристигнах късно вечерта, срещнахме се с Катюша веднага и започнахме да танцуваме още същата нощ. Катя бе дошла няколко дни по-рано за International Championship. Така започна нашият път заедно и кариерата ни. Когато започнахме да танцуваме заедно преди 12 години, никога не сме мислили, че е възможно да постигнем нещо толкова вълшебно...
Катюша: Да, началото бе през нощта, но на другата сутрин ние отидохме при нашия нов педагог в Лондон. Започнахме да танцуваме и всички присъстващи застинаха и започнаха да ни гледат и ръкопляскат. Бе усещане, което ще помня цял живот.

- Как мислите, коя е най-силната ви страна като двойка?
Катюша: Най-голямото ни предимство е умението ни да работим като отбор. Аз категорично мисля, че двойката е отбор от двама човека и работата в екип е от жизнено значение.
Арунас: Абсолютно съм съгласен с казаното от Катюша. През годините ние съумяхме да работим продуктивно. Не винаги ни е било лесно. Аз лично познавам много двойки, които не са постигали единомислие и оттам кариерата им е страдала. Ние винаги сме съумявали да намерим разбирателство, защото най-важното е било да вървим напред като отбор.

- Кoй резултат смятате за най-доброто си постижение, за най-щастливия си ден в кариерата?
Арунас: За нас първата световна титла бе един от най-щастливите ни дни. Но трябва също да си признаем, че ни провървя в кариерата, защото последваха още 9 световни титли (Арунас и Катюша последователно печелят 10 световни титли и практически никога не са били побеждавани до приключване на кариерата си като състезатели, б.ред.). Всяка една от тези победи е важна, емоционална и много паметна. Всеки един световен шампионат, който сме спечелили е много скъп за нас. Ние сме щастливи и благословени да постигнем толкова много успехи, правейки това, което наистина обичаме ...
Катюша: Най-емоционалният за мен бе първият ни конкурс заедно, защото дотогава не знаехме докъде ни стигат силите, докъде в надпревара въобще можем да стигнем… И когато станахме втори, за нас този сребърен медал бе по-ценен от златото. Това, разбира се, бяха неповторими емоции и много скъпи моменти, защото в този ден ние се завихме.

- Кое е по-важно за постигане на добри резултати - талант или работа?
Арунас: Съчетание от двете. Но ако трябва все пак да бъда честен – трудът е на първо място.
Катюша: За една успешна кариера е нужно всички звезди да са правилно подредени. Навярно сме талантливи, знаем, че сме се трудили много, но също така трябва да си признаем, че ни и провървя.

- Самите вие вече сте треньори. Какво ви носи по-голямо удовлетворение: когато вие самите печелите или когато вашите ученици печелят?
Арунас: За нас състезанията вече са минало. Двамата с Катюша гледаме напред в бъдещето – сега е важно тези, които тренират под наше ръководство да се развиват, да поемат щафетата и печелят медали.

- Накрая, бихте ли искали да добавите нещо за нашите читатели? Да ги посъветвате или поздравите?
Арунас: Да, нека се оставят на магията на танца – да го заобичат и да танцуват. Животът е по-хубав, когато минаваме през него, танцувайки.
Катюша: Моето пожелание е към младите момичета и момчета, които участват днес на шампионата: Главното е да не се предават!

Арунас Бижокас и Катюша Демидова започват да танцуват заедно през октомври 2007 г. Двойката им веднага се превръща в неудържима сила. След само един месец заедно Катюша и Арунас печелят Ohio Star Ball championships, а два месеца по-късно участват в Откритото първенство на Обединеното кралство, където успяват да грабнат второ място сред всички най-добри танцьори в света. Това е резултат-изненада за много хора от бранша, включително и за Арунас и Катюша, които не са очаквали да бъдат отличени с толкова високо място. През 2008 г. те се утвърждават на върха на Professional Ballroom Dancing World, като се класират на второ място във всички големи състезания. Арунас и Катюша печелят първата си титла на Световното първенство през септември 2009 г., две години след като стават двойка! Следват още 9 Световни титли….
Днес се изявяват със собствено шоу по най-големите зали в света и предават наученото на новите таланти в балната зала.



Снимки: Хайлайф