Автор
Пепа Попова - Пепита

Това лято жените са ефирни като балерини

Балетът и модата са в непрекъснат диалог и за това има основателна причина: химията помежду им е благодарение на отправната точка - тялото.
Когато Ив Сен Лоран представя колекция есен-зима 1976 г., вдъхновена от Сергей Дягилев и трупата му Ballets russes, модните журналисти прогнозират, че вкусът на Лоран към танца ще „промени хода на модата“.
Така и става. Свежата перспектива и нежната красота на балета вдъхновяват не един световен дизайнер през годините - Elsa Schiaparelli, Dries Van Noten, Vionnet, Narciso Rodriguez, Valentino и Giambattista Valli са малка част от запленените от класическия танц.

Балетът тази година отново има своя голям моден момент. През последните сезони се появиха безброй линии, вдъхновени от това красиво изкуство, както и кампании, които доказват, че балерините официално са новите it-girls. A благодарение на колекциите на големите модни къщи за пролетта и лятото на 2019-та, сега всички можем да се почувстваме за малко балерини и да влезем в кожата на онези елегантни момичета, които умеят да съчетават красотата и грацията със силата на духа и безграничната упоритост, като излъчват едновременно уникална царственост.

А ние – щурите момичета и верни последователки на Нейно Величество “нежната диктаторка”, обичаме причудливото и романтично настроение на балетните влияния, защото те са един прекрасен начин да усетим света и магията на танца, красотата и фантазията.

View post on Instagram
 

Какво по-хубаво от това да носим нежни плисета, летяща коприна с цвета на английските рози и памук в телесен цвят през лятото. Ако искате доза вдъхновение, си пуснете отново сезонното шоу на Мария Грация Кюри за Dior, което бе изцяло посветено на изкуството на танца: Пина Бауш, Марта Греъм и Исадора Дънкан бяха музите на Кюри. Изявления по темата балет видяхме и в колекциите на A.W.A.K.E., Acne Studios, Fendi и много други марки.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Тайната на безупречната балетна визия е да се придържаме към монохромни, свободни силуети и деликатни тъкани, като не спираме да си представяме как се спускаме с тях в плие или шпагат.

С балетните пантофки на сезона стилно и грациозно можем да пристъпим не само в красивия свят на танца, излъчващ толкова много магия и фантазия, но и в града. Балетните обувки за пролетта и лятото на 2019 г. са удобни и изглеждат перфектно, когато са в комбинация със сладките и изящни пудрени дрехи и нежно леещи се дълги рокли. Влюбена съм в меките, плюшени тъкани, които ги украсяват и онова едновременно носталгично и интелектуално чувство, което носят.
Сладки и възхитителни са обувките на Off-White – комбинирайте ги с нежна шифонена рокля, за да получите необходимия ефирен ефект. А ако искате магия – то заложете на Dior, които имат приказни детайли и материя и са истинска, истинска мечта.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


И тъй като тялото е отправната точка и за балета, и за модата, докато съществуват, те винаги ще се преплитат, за да отразят по-широк набор от културни ценности, изкуство и естетика, грация и сила, не се двоумете, а направете този тренд ваш не само за този сезон.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram