Автор
Пепа Попова - Пепита

Цветен принт срещу дъжд и лошо настроение

Пролетта вече е тук и независимо от сивото небе и чести превалявания в последните дни е време да разгледаме цветните колекции на 2019 г., които изобилстват от смели флорални мотиви и принтове.
Колкото е сигурно, че първата пъпка цъфти на пролет, също толкова убедена съм, че цветните щампи винаги ще бъдат основни за топлия сезон. Женствени, свежи и винаги забавни, няма грешен начин да носите цветя. Независимо дали сте страстен почитател на цветята като мен или просто искате да тествате какво е усещането “да плувате в розови води”, винаги има начин да посрещнете мотива във вашия гардероб.
И това никак няма да е трудно, защото за пролет-лятото на 2019 г. дизайнерите също потърсиха вдъхновение в основните източници на пролетно настроение и представиха облекла, декорирани с всякакви полски цветя, големи и малки, както и различни художествени абстракции. Много от тях заложиха на флорални апликации или микс между етнически елементи и цветя. Опитах се да ги групирам и представя основните “букети” върху дрехите ни през този пролетно-летен сезон:

Диви цветя
Малките флорални мотиви от градината на село станаха един от основните източници на вдъхновение за дизайнерите тази година. Simone Rocha, Erdem и Carolina Herrera украсиха с полски цветя прекрасни летящи макси и миди рокли, които можете да съчетаете както с груби обувки и мъжки сака, така и с изящните сандали за по-романтична визия


Абстракция
Абстрактни флорални мотиви, повече напомнящи картини на известни художници, се превърнаха в не-банална алтернатива на флоралните щампи. Emilio Pucci украси слънчево-жълта риза-рокля с абстрактно контрастиращ цветен орнамент, а Dries Van Noten постави върху рокля в кралско-синьо фини линии на сакура.

Големи цветя
Не се страхувайте от големите флорални мотиви - те подхождат както на жени с по-пищни форми, така и върху крехки момичета. Основната тайна е в правилния силует на цветната рокля. Миуча Прада успешно променя сдържаната черна рокля, добавяйки ярък принт във формата на големи хризантеми, докато Уес Гордън залага на голите рамене и мини-дължината. Традиционно в колекцията на творческия дует Стефано Габана и Доменико Долче заема цветната тема. Моделите пърхаха като пеперуди по модния подиум в своите въздушни рокли, обсипани с безкраен брой пъпки.

Флорален микс
През новия сезон дизайнерите признаха любовта си не към едно цвете, а към няколко флорални мотива наведнъж, създавайки интересен цветен коктейл. Ботаническите мотиви с различни форми и размери, нюанси и стилове се преплитат заедно в пролетни мозайкови стилови образи. Интересни модели могат да се намерят в колекциите на Versace, Etro и Carolina Herrera.


Апликации
За смелите момичета, готови за експерименти, дизайнерите предлагат нетривиален прочит на флоралния мотив. Видяхме прекрасни флорални апликации в колекциите на Fendi и Christian Dior и Еlie Saab

Етнически теми
Моделите, вдъхновени от естетиката на ориенталските традиции, заемат все по-голямо място в сърцата на дизайнерите с всяка изминала година. В колекцията на Etro доминират традиционно сложен дизайн и истински цветен бунт. Дори и известният фен на футуризма, Никола Гескиер, не успя да устои на красотата на етническия модел и демонстрира виждането си по темата чрез интересен гащеризон в колекцията си за Louis Vuitton.

Цветният принт е подходящ за всеки специален и не толкова специален случай в живота ви. Ако все още нямате рокля, пола, блуза или сако във флорален принт, време е да поправите този пропуск.