Автор
Пепа Попова - Пепита

Утопия, вдъхновена от Карл Лагерфелд в центъра на София

От зората на 20 век филмите са любимото и традиционно забавление за масите и най-ефективният канал за разпространение на новите модни тенденции. Модата и киното са две изкуства, които флиртуват помежду си в симбиотична връзка, в която филмовите звезди разпространяват новостите в модата, а личният им стил влияе на ефектните гардероби в лентите, в които се появяват. За пореден път в София почуствахме осезателно и нагледно тази връзка, наслаждавайки се на невероятната и изпипана до последен детайл кино-гала, организирана от Vogue Vision, начело с Митко Дамов. Вдъхновението за магичната модна нощ, наречена Utopia, бе кайзерът на модните подиуми - Карл Лагерфелд. Премиера на книгата „Мистерията Лагерфелд“ и филма, базиран на нея и представен в рамките на Cinelibri, подтикнаха екипа на Митко Дамов да сътвори един приказен свят – красив, съвършен, почти нереален – такъв, какъвто Карл създаваше за нас толкова много години.


Университетската ботаническа градина в София се превърна в мизансцена на дефилето, вдъхновено от Карл Лагерфед. Пищна зеленина, осветена по невероятен начин в нежна лила, стелещ се по земята магичен дим, огнени фойерверки на фона на класическа музика в изпълнение на New Symphony Orchestrа и нереална оранжерия, от която като в сън излизаха приказни феи в любимото на Лагерфелд черно и бяло. Имаше и кръстове, и перли, и неизменните черни слънчеви очила, наподобяващи тези на великия Лагерфелд, и много други цветове, но най-вече имаше магия, която се появи и изчезна, точно като Карл...

Карл Лагерфелд, Кайзерът на модните подиуми, кръстникът на модата винаги се е криел зад маски. В момента когато мислим, че сме схванали същността на тайната му, тя става още по-неразгадаема. Самият той го признава: "Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва.” (Цитат от книгата „Мистерията Лагерфелд“ - И.К.Колибри)


След подобна нощ сме сигурни, че Карл ще остане завинаги и в бъдещето.

След подобна нощ и сътвореното от Vogue Vision, начело с Митко Дамов, София се оказа не толкова далечна и различна от Париж. Благодарим за удоволствието и за красотата!