Автор
Пепа Попова - Пепита

В очакване на юбилейната колекция H&M Conscious Exclusive AW19

Не помня кога чух за първи път за ексклузивните Conscious колекции на H&M, но откакто съм наясно както с концепцията на бранда, насочена изцяло към използване на техники, тъкани и методи, щадящи природата, така и с невероятния им подход по отношение на вниманието към детайла и линията, аз се превърнах в техен заклет фен или по-скоро колекционер на облекла от приказни и неочаквани тъкани като органична коприна, рециклиран лен и смеси на Tencel, BIONIC – фин полиестер, изработен изцяло от рециклирана пластмаса от крайбрежни отпадъци, веганска кожа - Piñatex, изработена от влакна от ананасови листа. Имам в гардероба си и елегантната плисирана пола, изработена от Orange Fibers - коприна, направена от портокалови кори, и зелената рокля от най-нежната органична коприна, и разкошната пола, с която дори принцесата на Швеция – Виктория не се поколеба да отиде преди няколко години на кралска сватба, и още поне дузина вечни облекла в класическа линия.

снимка: Getty images

View post on Instagram
 

Принцеса Виктория в рокля от колекция H&M Conscious Exclusive 2017, изработена изцяло от рециклирана пластмаса от крайбрежни отпадъци

Тази есен смятам да добавя към любимите си дрехи в гардероба и поне един екип, изработен от новите материали, които модният гигант включва в устойчивата си гама: рециклиран месинг, рециклиран цинк и микс от tencel x refibra lyocell – иновативна смес от парчета памук и дървесна каша. Рециклираният месинг и рециклиран цинк е събран от стара електроника и изхвърлени бижута. H&M разтопи отпадъците, пречисти ги и създаде изцяло нов продукт.
И колкото непонятно да ми се струва как използваните парчета електроника се превръщат в нещо хубаво, толкова много харесвам някои от облеклата в колекцията: флоралните пола и рокля, луксозния костюм с кристално украшение, черно-бялата мини-рокля с кукленски пандели и блузата с драматични набори, с която няма как да останете незабелязани на следващото си голямо събитие.


Ексклузивната колекция ще бъде достъпна само онлайн на 26 септември.
А ето още малко информация и снимки, за да се подготвите за поредното шопинг-удоволствие:

H&M Conscious Exclusive се завръща с десетата си юбилейна колекция, а тонът е ясен: официално облекло. Колекцията е изпълнена с омагьосващия блясък на мистериозни балове и зашеметяващи партита от една отминала епоха, като обединява разкошни вечерни тоалети с универсални елементи от гардероба – всичко това, погледнато през призмата на по-устойчивата мода. За първи път в колекцията присъстват рециклиран месинг, рециклиран цинк и TENCEL™ х REFIBRA™ – влакно от лиосел със запазена марка, произведено частично от отпадъчен памук. Колекцията Conscious Exclusive AW19 ще се продава ексклузивно онлайн на hm.com от 26 септември.
Романтичните рокли играят главна роля в това второ издание на колекцията Conscious Exclusive през 2019 г.: синята жакардова рокля за абитуриентски бал с принт на рози и матоворозовата рокля от тюл с дължина до пода са изключително атрактивни модели, допълнени с къси рокли с панделки, ромбоидна шарка и пайети – всички изработени от смеси от рециклиран полиестер. Разкошният костюм от кадифе от рециклиран полиестер с декориран колан е толкова универсален, колкото и доста леките плетива от смеси, изработени от влакна от лиосел TENCEL™ и вълна; а пелерината с мъниста, изработени частично от рециклирано стъкло, топът от кадифе с волани, изработен от рециклиран полиестер, и селекцията от изящни фиби за коса от сплав от рециклиран цинк и месинг гарантират супер бляскав ефект, с който няма как да останете незабелязана.
„Всяка колекция Conscious Exclusive на H&M е иновативна по свой собствен начин, така че е много вълнуващо да представим нашата десета колекция, която доказва, че иновациите никога не свършват. За първи път през този сезон колекцията включва рециклиран месинг, рециклиран цинк и лиосел TENCEL™ х REFIBRA™ – интересно влакно от лиосел, изработено частично от отпадъчен памук. Ние също сме развълнувани, че много от иновациите ни, дебютирали в нашата по-устойчива линия, след това стават част от други наши модни линии. Много е важно, че H&M продължава да разширява границите на модата на бъдещето, като доказва на света, че блясъкът и устойчивостта вървят ръка за ръка“, казва Ан-Софи Йохансон, творчески консултант в H&M.
„Отправните точки за колекцията Conscious Exclusive за сезон есен/зима 2019 са мистериозните маскарадни балове, които се провеждат през 60-те години на миналия век. Мислехме за ослепителните единични събития, където ескалиращото очакване само усилва удоволствието. Искахме да създадем специални модели, които ще останат във вашия гардероб дълги години, благодарение на тяхната безкрайна универсалност. Клиентите ни ще открият, че всеки модел може да се съчетава според тяхната индивидуалност и настроение. Надяваме се, че тези дрехи ще бъдат ценени и ще донесат много щастливи спомени за великолепните вечери, пълни със забавление“, казва Ела Сокорси, дизайнер в H&M.

За H&M Conscious Exclusive
Колекцията Conscious Exclusive за пореден път ни предлага изящни модели с високо качество, които отбелязват началото на новия сезон и демонстрират нарастващите възможности на по-устойчивата мода с акцент върху развитието и иновациите. Този сезон освен рециклиран полиестер, органичен памук и рециклирано стъкло, H&M за първи път представя рециклиран месинг и цинк, както и влакната от лиосел TENCEL™ х REFIBRA™.