Автор
Пепа Попова - Пепита

Важни уроци по стил, които научих от моята баба

Няма съмнение, че днес съм това, което съм заради баба и голяма част от стила, който имам е благодарение на уроците, които тя съвсем естествено и по-скоро неволно ми предаваше през годините на моето безгрижно детство и юношество.

Освен солидния “ценностен сет” за оцеляване в така наречения “осъзнат” живот (за мен тя беше еталон за трудолюбие, доброта, скромност, отдаденост към семейството и близките си), баба ми показа две-три основни неща за личния стил, които със сигурност ще издържат теста на времето.

Баба умееше да крои, да шие и да бродира на машина, имаше усет за красота, за хармония, за комбиниране на цветове, за баланс. Много бързо уютната й кухня, която често ухаше на карамелизирани пуканки (най-вкусните и любими на мен и сестра ми), се превръщаше в магично ателие: голямата трапезна маса се трансформираше в чертожна, върху която бързо се появяваха креда, метър, конци и карфици, нежни коприни и мек памук, които тя трансформираше на машината Singer (стояща все още в единия ъгъл на старата ни фамилна къща) в желаните от нас облекла. Обичаше да украсява с приказни машинни бродерии и спалното бельо на цялата фамилия. Нежни полски цветя върху снежно бял памук все още красят някои от спалните ми комплекти.
Баба отдавна я няма, но аз още пазя и нося с изключително удоволствие две прекрасни блузи от дива коприна с нежни цветя, избродирани с много любов от нея за мен, блузи, за които времето не съществува – вечни, винаги актуални и много, много класни.
Ако се чудите дали това е възможно, възможно е и още как, ако се придържате към някои прости правила, които аз лично научих от баба.


Инвестирайте в облекла, изработени от естествени и качествени материи.
Дори и дреха с етикет 100% памук може да бъде с ниско качество. Тъканите са евтини, ако се използват ниско-качествени влакна, които обикновено не са много здрави, или ако в тъканта няма много фибри. Ето защо е полезно да се научите как да разпознавате доброто качество.
Нека ръката ви ръководи!
Най-добрият начин да прецените една тъкан е да я докоснете. Ако я усещате гладка, мека и в същото време достатъчно плътна, това означава, че има повече влакна – признак, че ще издържи по-дълго. Тъканта не е задължително да е тежка, за да бъде добра. Ако влакната са плътно “опаковани”, но тънки, платът ще бъде лек и нежен. Това, което търсите е плътността.

View post on Instagram
 

Поставете собствения си подпис върху тенденциите
За да се откроявате от тълпата и да останете верни на личния си стил, ключът е да добавите малко от себе си в която и да е тенденция. Нежни ръкавели, избродирани инициали, перли биха добавили класа и лично отношение на всеки тоалет.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Научете как да се грижите правилно за дрехите си

Грижете се за дрехите си така, както се грижите за връзките си в живота. Ако се грижите за дрехите си добре, те ще останат с вас за цял живот.

View post on Instagram
 

Удобните дрехи са в основата на това да се чувствате уверени
Носенето на дрехи, които ви пасват правилно (вместо такива, в които се чувствате като в затвор), ще ви накарат да изглеждате безкрайно по-уверени в себе си, така че да можете да се концентрирате върху по-важните неща (като например да се забавлявате).