Намирането на перфектната лятна рокля може да се окаже истинско предизвикателство и големият избор на пазара не винаги може да реши този проблем. Всъщност, дори при цялото това разнообразие понякога трудно успявам да открия нещо, което да отговаря на трите най-важни критерия за мен: добра визия, комфорт и спазване на тенденциите.

Но има една рокля, която спокойно може да се нарече вечна лятна класика. В същото време тя не излиза от мода и винаги изглежда актуално. Доказателство за това са известните личности, която я обожават и не спират да я носят.

View post on Instagram
 

Става дума за роклята “прегърни ме” (wrap dress). Време е да разберем кои са плюсовете на тази дреха, защо е толкова популярна и как да я носим през този сезон.
Роклята “прегърни ме” отново бе широко представена в колекциите пролет/лято 2020. Дизайнерите знаят, че този стил винаги е търсен сред клиентите. Предимството е очевидно: благодарение на кройката, тази рокля е абсолютно универсална.

От една страна, тя лесно обгръща фигурата и създава изразителен образ, от друга, ни позволява да имаме по-спокойна визия: всичко е в ръцете ни и зависи от това колко стегнат е коланът. В допълнение, тези летни рокли, като правило, са изработени от удобни за кожата естествени материи, които ни помагат да преживеем леко летните горещини: памук, коприна, копринено жарсе и лен.

Дължините макси и миди се считат за класика и са истинско спасение за тези, които по някаква причина всъщност не искат постоянно да носят мини-рокли, но в същото време търсят леки и красиви дрехи.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 



Благодарение на естествения разрез, който се образува между слоевете на роклята, се осигурява циркулация на въздуха, а в допълнение можете спокойно и лесно да изложите краката си на слънце, когато седнете на лятната веранда по време на обяд.

Самите дизайнери също не се отегчават от стила, защото лаконичната красота на модела дава свобода на въображението и им позволява заигравка с детайли, които го допълват и правят по-интересен. Например, тази година много дизайнери разчитат на асиметрия и наслояване.

Модел с микс от тъкани в различни нюанси се появи в колекцията на Loewe, докато Simon Port Jacquemus създаде вариация на тема мини.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Подобна кройка практически позволява всякакви експерименти: ресни по ръкавите или подгъва, комбинация от цветове, през color-block (ако искаме акцентът да е върху талията, два контрастни цвята отгоре и отдолу ще изглеждат много впечатляващи), разнообразни щампи до геометрия.

Изключително популярен остава и вариантът, когато роклята е стилизирана като кимоно - в подобна форма тя може да се използва и като лека наметка, когато става въпрос за мини-дължина.

Роклята “прегърни ме” е любима на модерните момичета и заради факта, че изглежда уместно във всяка ситуация и тъкмо по тази причина наистина може да се превърне в основна за лятото, илиминирайки вечния въпрос "какво да облека?"

Плътна версия в неутрални нюанси е подходяща в офиса, тоалет с ефектни детайли като пищни ръкави и плетен колан - за среща, в рокля с цветни щампи можете да отидете на разходка в парка или на пикник, а в украсена с пайети - на парти.

Изключително универсална е! Ако се съмнявате, отворете отново албумите от последните снимки на звездите на червен килим и със сигурност ще я видите и там... Изработена от сатен, коприна или кадифе, тя изглежда особено впечатляващо заради естествения разрез и факта, че подчертава силуета по безупречен начин.

Изключително лесно можете да стилизирате роклята “прегърни ме” в ежедневието. Можете да създавате различно настроение, само с помощта на аксесоари. Тя лесно "се сприятелява" с плетена чанта, както и с ултрамодерна микро чанта или клъч. Същото се отнася и за обувките: в момента, в който замените гуменките със сандали или елегантни чехли, можете да превърнете небрежната визия във вечерна.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Такава рокля ще ви бъде полезна не само в града, но и на плажа, където лесно може да я използвате за парео.

Историята на тази универсална дреха започва през 1932г., когато дизайнерът Чарлз Джеймс я представя за първи път и я нарича „рокля такси“, като се позова точно на нейната универсалност. Според идеята му това трябвало да бъде облекло, което може да "придружи" жената във всяка ситуация: от собствената й спалня до купон и разходка с такси.

Самият Джеймс смята тази рокля за едно от най-важните си дизайнерски произведения в комерсиален и творчески план. Тя се явява продължение на идеята му за спираловидната кройка, която той докарва до съвършенство в тази рокля. Ключовата част на дизайна е драперията на тъканта. Наличието на разтегателна, лееща се материя позволява на роклята да обгърне женските форми и да се движи свободно с тялото, което я прави най-универсалната рокля в историята на модата.
През 1933-1934 г. моделът се появява в универсалните магазини Best & Co. на цена от 22 долара.


Своят култов статус обаче роклята придобива през 70-те години на миналия век, благодарение на Даян фон Фюрстенберг, която преосмисля този модел, придавайки му нов модерен вид и превръщайки го в обект на желание. Всяка една уверена в себе си жена мечтае за нещо практично, елегантно и в същото време чувствено и госпожа фон Фюрстенберг им го предостави. Дизайнерът преосмисли кройката, правейки я още по-практична. Освен това Даян започва да използва широко тъкани със смели, персонализирани щампи, извеждайки своя продукт на следващо ниво на модата.
За марката von Fürstenberg роклите “прегърни ме” се превърнаха в нещо като запазена марка.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Определено има смисъл да добавите към гардероба си този култов модел, без да гледате тенденциите, защото тази рокля ще бъде актуална сезон след сезон сезон завинаги. Не бива да се съмнявате и в нейната елегантност - моделътт е тестван и одобрен, включително от кралските особи по света.
Например, Кейт Мидълтън неведнъж се е появявала в такава рокля на публично място, включително и в рокля Diane von Furstenberg.
Аз вече последвах примера и се снабдих с няколко.

View post on Instagram
 


Опитайте и вие.