Автор
Пепа Попова - Пепита

Всичко е деним, всичко е свобода през пролетта

Дънките изминаха дълъг път - от униформа на работниците през символа на младежкия непокорен дух до истинско модно себеизявление. Създадени първоначално за работническата класа, те достигат върха на своята популярност сред американците по време на златната треска. Победният марш на дънките от фермите към авенютата на големите градове в края на 30-те години на миналия век е пряко свързан с модата на уестърните, която избухва в Холивуд. Денимът се оказва изключително кинематографичен материал и любим на лошите момчета. В онзи чисто мъжки свят основни трендсетъри стават актьори като Марлон Брандо и Джеймс Дийн - всеки тийнейджър мечтае да прилича на тези абсолютни "диваци", които никога не свалят протритите джинси, късата тениска и небрежно сако. За момичетата сините джинси по това време са все още забранен плод и носят клеймото "дрехи за проблемни деца". И въпреки това или, по-скоро, именно заради това деним треската не спира своя ход. В своя дебютен филм („Clash by night“) дънки облича иконата Мерилин Монро. А след нея в синия памучен плат се появяват звездата от "Ангелите на Чарли" - Фара Фосет, Одри Хепбърн и Джейн Бъркин.

През 80-те години на миналия век денимът бе толкова популярен, колкото и Coca-Cola, включително и в България, само че историята на изток звучи съвсем различно. В ерата на свръх предлагането днес малко вероятно е някой от сегашното поколение да разбере какво означават дънките за нас, родените през 70-те години. Сините джинсови панталони бяха символ на свобода, бяха мечта и истинско събитие в живота ни.
Първите дънки, при това варени, родителите ми купиха през далечната 1987-ма година от събора в Стрезимировци, Югославия. За мен това бе събитие от космическо естество по две причини: на първо място това бе моето първо излизане зад граница – да, полето от югославска страна, изпъстрено с десетки набързо сглобени щандчета, изобилстващи с дрехи в различни цветове, тениски с щампи, дънки и техника за мен бе като да попадна в Galeries Lafayette в Париж; на второ място – точно в този паметен ден аз се сдобих с чифт супер модерни дънки и цели 2 розови тениски с модерни надписи на английски и розов електронен часовник-гривна.

След този луд за времето си шопинг от страна на майка ми за мен, аз се чувствах като истински трендсетър в квартала и в училище. Сред моите познати имаше само още едно момиче с подобни дънки, донесени от баща й, който караше ТИР. Доколкото помня, дори магазините “Кореком” не предлагаха това “варено чудо”, а се придържаха към класическите тъмносини модели на Rifle, Levi’s и Wrangler.

И докато в България вече се произвеждаха “Панака” и “Рила”, които заедно с маратонките “Ромика” бяха наченките на българската улична мода, то на запад третираха дънките по всевъзможни начини, карайки ги да изглеждат интересни, нестандартни и супер, супер авангардни.

Същото се случва днес в колекциите за новия сезон - дизайнерите се надпреварват да обработват синия памук, опитвайки се да докажат, че техните дънки са по-добри, по-интересни и по-изобретателно ушити. Идеята за дизайнерски дънки тази пролет бе подхваната и от Карл Лагерфелд в Chanel, и от Мария Грация Кюри в Dior - те предлагат широки панталони и вталени джинсови якета. Йоланда Зобел от Courrèges обръща класическите сини дънки навътре, а екипът на DROMe ги обкантва с функционални бели кантове.

Тези фантазии връщат онзи бунтарски характер на денима, заради който се влюбих в него до живот. Ето и кои са основните му вариации тази пролет:


Варен деним

Да, точно такива дънки, за каквито ви говорих няколко реда по-горе.... Моята първа и голяма любов - измитият или варен деним в духа на 80-те години отново завоюва модните подиуми. Дизайнерите единодушно декларират необходимостта от "варени" дънки в пролетния гардероб. Balmain, Celine, Christian Dior, Stella McCartney и това не е целият списък от легендарни марки, които отвориха широко сърцата си за "варения" деним.


Карго-дънки
През новия сезон дизайнерите представиха функционални дънки с много джобове в духа на края на 90-те и началото на нулевите години. Предложенията на Оливие Рустейн и Изабел Маран поставиха карго-дънките начело на списъка с желанията за сезон пролет-лято 2019.


Седемдесетте
Дънките от 1970-те все още са популярни сред дизайнерите. Chanel представиха окъсени и разкроени дънки в синьо за хладните летни вечери. Смелите момичета, готови на експерименти могат директно да погледнат предложенията на Ksenia Schnaider, докато в Cushnie можете да откриете класически вариации на клош-деним.


С маншети

Маншетите тон в тон или контрастираща комбинация от тъмен и светъл деним са най-новата украса на правите или свободни дънки в новия сезон.



Пачуърк
Тенденцията на Франкенщайн се завръща, но в по-фина форма, предлагайки ни дънки в стил пачуърк. Вместо да избират между светли или тъмни дънки, дизайнерите предлагат многоцветни модели от всички нюанси на синьото, състоящи се от малки парчета плат.



Бели дънки

Белият деним е особено актуален през топлия сезон. Mugler, R13 и Dries Van Noten потвърждават това.

... и още, и още - микро-шорти, елегантни рокли и източни панталони - обичайният деним е с нов прочит и с нови необичайни цветови комбинации, текстури и форми.

Освободете бунтарката в себе си тази пролет и почувствайте свободата с чифт дънки по ваш избор!