Автор
Пепа Попова - Пепита

За Уимбълдън, ягодите със сметана и стила

Wimbledon 2019 приключи и ще се помни дълго – не само заради невероятния мъжки финал между Джокович и Федерер, но и заради стълпотворението на звезди сред публиката. Херцогините на Кеймбридж и Съсекс, Дейвид Бекъм, Мейси Уилямс, Пипа Мидълтън, Катрин Зита-Джоунс и Чарлийз Терон - всички те бяха забелязани на централния корт на тазгодишния турнир. Разбира се, тенисът е фокусът на Уимбълдън, но това далеч не е единствената тема за обсъждане на най-стария турнир в света.

И докато двамата "гладиатори" се състезаваха на финала достойно, драматично, непоколебимо, легендарно за трофея на шампионата, зрителите пък се състезаваха за титлата “най-добре облечени”. Сред тях бяха Кейт в бледосиня рокля на Emilia Wickstead и обувки на висок ток на Aldo и Уилям - в сиво ленено сако и тъмни панталони. Пипа Мидълтън пък носеше розова флорална рокля със сандали с дантелени елементи.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


Дейвид Бекъм комбинира сивите си панталони от туид със сако в екрю – всичко на Ralph Lauren Purple Label.

View post on Instagram
 

Кендъл Дженър заложи на чифт шорти с висока талия, които комбинира със синя риза и гуменки Polo Ralph Lauren.

View post on Instagram
 

Бенедикт Къмбърбач и Софи Хънтър се появиха заедно, като Къмбърбач беше облечен в светлосин костюм, а Хънтър избра топ на цветя на Emilia Wickstead със съответния панталон. Чарлийз Терон бе забелязана на трибуните в тъмносин блейзър на Стела Маккартни. Бруклин Бекъм и Хана Крос бяха в съчетани визии в бежово на Ralph Lauren.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Кейт Бекинсейл (на снимката по-горе) бе с бяла дантелена рокля на Dolce & Gabbana и остри обувки с флорален мотив.
Актрисата Катрин Зита-Джоунс бе забелязана в цветна макси рокля.
Джордан Дън беше облечена в бяла рокля Zimmermann и гуменки.

View post on Instagram
 


Дизайнерката Вера Уанг беше облечена в черно от глава до пети – малко в разрез с правилата... Случва се и на най-добрите да грешат... В тази група определено бих поставила и Фарел Уилямс, и Ема Стоун.

Гостите в последните години се чувстват по-свободни по отношение на облеклото, но не трябва да забравяме, че тази година шампионатът отпразнува 142-та си годишнина, което със сигурност означава традиция, правила, етикет, които следва да бъдат спазвани така, както го правят тенисистите.

Играчите на Уимбълдън трябва бъдат облечени изцяло в бял цвят. Неприемливо е мръсно бяло или цвят сметана. Разрешени са цветни вложки, но не по-широки от 1 cm. Същото важи и за щампите. Обувките трябва да са бели - без големи лога. Бельото трябва да е бяло. Дори тенисистите, които имат наранявания, трябва да се придържат към облеклото и да имат превръзки или лепенки в бял цвят.

Няма специален dress-code за зрителите на Уимбълдън, обаче има облекло, към което е добре да се придържат звездните гости и щастливците, сдобили се с билет за най-голямото тенис събитие.
В края на краищата, щом играчите полагат усилия, за да се впишат в строгите рамки на изискването да бъдат облечени изцяло в бяло, зрителите трябва да ги последват и да бъдат облечени елегантно.

Разръфани дънки, жилетки, мръсни обувки и спортни шорти са напълно забранени за притежателите на Debenture билет.
Все пак, късите панталони до коляното са приемливи в последните години.
Дрехи с политически лозунги или големи брандирани букви са забранени - музикантът Фаръл Уилямс, който носеше червена качулка с големи надписи, следващата година е добре да преосмисли визията си.

Ако сте удостоени с покана в кралската ложа, трябва да се придържате към още по-строги правила за обличане. Това включва елегантна рокля за жените и сако, вратовръзка и подходящи обувки за мъжете.

Жените трябва да избягват облекла, които са прекалено стегнати или къси. Правилото е просто - насърчават се класическите и семпли модели. От мъжете в кралската ложа се очаква да носят сако и вратовръзка.

Като цяло притежателите на билети трябва да се стремят към елегантен външен вид, дори бели тоалети, вдъхновени от играчите.
И ако на Royal Ascot шапките са задължителни – тук не е точно така. Панамките са нещо много хубаво, особено когато си на мач с продължение от повече от 4 часа под слънцето, но със сигурност не трябва да блокират гледната точка на човека зад вас. Именно заради това херцогинята на Съсекс дори за секунда не сложи сламената шапка на Maison Michel, която допълваше тоалета й по време на финалния мач при жените на 14 юли. Тя остана в ръцете й до края.

View post on Instagram
 

И тъй като сме на тема правила, ето какво още трябва да знаем, в случай че следващата година по една или друга причина се окажем на Уимбълдън:
От опит знам колко съблазнително е да се провикваш: "Давай, Гришо!" в моментите, когато сервира (незабравим за мен ще остане финалът на Sofia Open през 2017-а...) Но трябва да се въздържате. Не само че това отвлича вниманието на тенисисти като Новак, Роджър, Гришо, но това отвлича и вниманието на всички останали. Може дори да си спечелите забележка от съдията. Изчакайте, докато точката бъде изиграна, след това викайте толкова силно, колкото искате.
Не шумете по време на разиграването - пълна тишина до отбелязване на точката.
По отношение на придвижването в и извън корта, можете да напуснете мястото си, за почивка или нещо друго, след третия гейм в сета и след това, когато играчите сменят страните си на всеки два гейма.

Храната и напитките очаквано са доста скъпи на територията на Уимбълдън, така че можете да носите малка чанта за пикник с напитки - евентуално до еквивалента на една бутилка вино или шампанско (750ml) или две кутии бира (500ml). Твърд алкохол е абсолютно забранен. Стъклени чаши не могат да се използват на трибуните и всички бутилки, включително шампанско и пенливо вино, трябва да бъдат отворени, преди да отидете там. Относно храната – прието е да се консумират ягоди със сметана.

View post on Instagram
 

В края не ми остава нищо друго, освен да си пожелая на мен, както и на всеки един от вас, един ден да имаме шанса да се насладим на подобна спортна фиеста със стил.