Пепа Попова - Пепита

Не съм от късметлийките с идеални мерки, но пък съм от щастливките, които в последните години успяха да превърнат страстта си към модата и стила в идеалната професия/хоби. Обичам да пиша кратки истории за онзи красив свят, в който всички цветове са в хармония, в който силуетите са изчистени и семпли, материите ефирни, аксесоарите класни, а жените - елегантни като Коко или Одри. И тази колонка ще бъде такава - едновременно вдъхновена от и посветена на елегантните дами.

Защо обичам Жан-Пол Готие?

24 април 2021 | 09:19
42869
1
1

Няма нищо сериозно в това, дами и господа. Това е просто едно забавление! Оставете се на радостта! Полудейте!“, бе казал Жан-Пол Готие за модата преди време.

Момчето, за което модата винаги е била забавление, днес навършва 69 години. Любопитният и очарован от разнообразието дизайнер има 50-годишен опит като провокатор.

Той изгради името си, подкопавайки традиционните представи за мъжественост и женственост чрез ярка театралност и много фантазия и направи истинска революция - вкара уличния стил в haute couture колекциите, облече мъжете в поли, провокира ни да носим бельо върху дрехите, популяризира моряшката фланелка и бе първият, който разчиташе на нестандартни модели.

По време на дългата си кариера Готие разби много клишета и създаде много емблематични парчета, които все още вдъхновяват младите дизайнери и до днес.

Шокираща, но не брутална, а иронична провокация – именно това е идентичността на стила Готие.

Именно това имах щастието да видя на живо преди няколко години във Виена по време на неговия едночасов и ретроспективен спектакъл, част от Life Ball 2015. Един истински фойерверк от цветове, материи и стилове, който изригна на сцената и ме остави безмълвна и с широко отворени очи и сетива до края, до финалния му поклон, та и часове след това. Провокаторът-мечтател Жан-Пол Готие тогава ме заведе на една фантастична разходка през почти 50-годишната си кариера и ми показа своя цветен свят, който не е е засегнат от стандартизацията. Африкански кожи, шотландски поли, руско плакатно изкуство върху трикотаж, вариации на тема бельо и естетиката на бордей-будоара, рокерски якета, пуловери и барети, любимата ми моряшката фланелка, хибридни визии - екстравагантни рокли и панталони в едно...

За Готие модата винаги е била театър, а облеклото - висша драма. Той систематично поставя под въпрос клишета, стандарти, кодекси, конвенции и традиции. Обръща ги наопаки, движи ги и ги разтърсва - дори ги унищожава - в стремежа си да ги преоткрие.

През февруари миналата година един от най-ярките, талантливи и изключителни дизайнери от последните десетилетия ни изненада, като обяви, че шоуто му haute couture пролет-лято 2020 е последното в кариерата му. За финал той организира незабравим магичен, омагьосващ и спиращ дъха моден празник на всички ценности, които успя да въплъти в работата си през последните пет десетилетия на съзидание, на фантазия, на хумор, на провокация и красота.

Днес, за пореден път, ми се иска да си припомним някои от неговите революционни тоалети и провокации, заради които го обичаме:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Frankses (@aleandkevinfranks) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stainedchanel on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabita Jo (@thesarcasmsession) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by eugenio (@eugepsb) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris (@chris_kaseeva) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris (@chris_kaseeva) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mira (@ohmiramio) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tom_tom_tomy on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Final Peace (@the_final_peace) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jacqueline Read (@jax82) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @dclutta on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leanne Carey (@imageguru_stylist) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @noblekind on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nathalie Rykiel (@nathalierykiel) on
 

Коментари

1 Шекспир 1
  27 април 2020 | 01:39 отговор
 

Ами защото много станаха гейпарадистите.

 

Добави Коментар