Не, фън шуй не е само да знаете в каква посока да поставите леглото си и дали да сложите огледало зад врата. Тук сме събрали 10 предмета, които според запознатите с материята фън шуй имат позитивно въздействие върху вас и живота ви.

Цай Шен Йе – китайски бог на богатството

Цай Шен Йе е изобразяван като страшен старец, облечен в мантия с изображения на дракон, който седи върху тигър. Около него са разпръснати монети и златни късове. Той е покровител на тези, които се занимават с бизнес, хазарт или просто мечтаят за финансов успех. Негова статуетка китайците поставят срещу входната врата и ако се съди по скоростта, с която се увеличават китайските богаташи, явно работи. Важно, разбира се, според запознати е именно дали вярвате в символите от Древен Китай.

Трикрака жаба

Тя вече е популярна и у нас и редовно може да бъде открита във всякакви магазини за сувенири. Покровителка е на богатството и е изобразявана с монета на врата и седяща върху злато. Поставят я отново срещу входната врата на дома, но не много високо, защото се смята, че жабите изпитват страх от височината.

Смеещият се Буда

Също може лесно да се открие в родните магазинчета. Под покровителството на Хотей, смеещия се Буда, се осъществяват мечтите, привличат се късметът, парите, радостта и веселието. Изобразяват го с огромен чувал на гърба и четки, подобно на коминочистача в западната традиция. Където се появи Хотей, носи радост, успех и оптимизъм. А традицията повелява да бъде погалван по корема за късмет.

Пи Яо

Това е изображение на дракон и костенурка - символ, обичан от хазартните играчи, бизнесмените и тези, които желаят бързо забогатяване. Пи Яо се слага на ниско и защитава дома от нежелани гости, които биха имали финансови щения към стопаните.

Стари китайски монети

В Китай те имат повече от стойност, различна от нумизматичната. На тях са изобразени сцени от земния и небесния живот. Традицията повелява да се носят по три монети на червена лента или да се слагат до вратата, за да привличат богатството в дома.

Златни късове

Те са символ на благосъстояние, разцвет и успех и присъстват в изображенията на всички китайски богове. няма как да не отбележим леко иронично, че не е много сигурно дали някой от гостите на даден дом няма да бъдат изкушени да си присвоят някой такъв къс "за спомен".

Дракон и костенурка в едно

Митичното същество излъчва благоприятната енергия "ки" (също "чи" или "ци") и защитава семейството от неуспехи и финансови трудности.

Риби

И ние знаем, че златната рибка изпълнява желания. Но рибите и в китайската традиция се свързват с богатство и помагат за бързо издигане в кариерата. Съвсем не са рядкост татуировките с шарани (заради връзката им с драконите).

Старците Фук, Лук и Сау

Какво би била китайската култура без мъдреците? Старецът Фук носи щастие и успех, Лук пази авторитета на семейството, а Сау - здравето и дълголетието. Затова в китайските домове често могат да се видят събрани една до друга фигурките на тримата старци.

Кораб с драконова глава

Фън шуй буквално означава "вятър и вода", така че напълно естествено корабът е положителен символ. Китайците често поставят такава статуетка в офисите и работните кабинети, за да поканят богатството в тях.

Четете още: 7 лоши фън шуй съвета