23 април е датата, на която се отбелязва двойна годишнина от смъртта на известния британски класик Уилям Шекспир и испанския писател и драматург Мигел де Сервантес.

По този повод от 1995 г. насам ЮНЕСКО отбелязва Международния ден на книгата и авторското право в над 100 държави в цял свят с най-различни събития и четения. Целта е чрез тях да се насърчават четенето, грамотността, писането, както и издателската дейност.

Четенето е едно от най-релаксиращите занимания, за които можем да се сетим - носи ни удовлетворение, развива въображението ни и обогатява общата ни култура.

По повод Международния ден на книгата ви представяме списък от 10 книги, които всяка представителка на нежния пол трябва да прочете, защото по някакъв начин са свързани с развитието на жената - от нейното детство до зряла възраст:

"Гордост и предразсъдъци", Джейн Остин

Няма как да не поставим тази книга на първо място, тъй като тя разказва вечната история на любовта и нейната сила да преминава граници, съсловия, времена и нрави. "Общоизвестна истина е,че всеки млад мъж трябва да си вземе съпруга", с такова първо изречение, няма как да не прочетете този роман.

"Анна Каренина", Лев Толстой

Казват, че тази книга притежава едно от най-силните пилотни изречения в историята на литературата: „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему". Изборът на една направила вече своя житейски избор жена, а именно - да бъде щастлива с по-млад мъж, е историята, около която се върти действието, примесено с много руски аристократизъм и драматични вътрешни борби.

"Брулени Хълмове", Емили Бронте

Сложната връзка между Катрин и Хийтклиф е като онази любов, от която знаеш, че нищо няма да излезе и в същото време я усещаш като нещо истинско. Двамата герои-противоположности доказват, че старата любов ръжда не хваща и че най-полюсните чувства всъщност са най-истински.

"Дяволът носи прада", Лорън Уайзбъргър

Книгата пресъздава една съвременна история на момичето от 21-ви век с големи мечти, устремено към шеметна кариера и готово на всичко, за да постигне всичко. Изборът на жената-кариеристка и цената на истинския успех обаче ни кара да се запитаме - струва ли си всичко това?

"Мостовете на Медисън", Джеймс Уолтър

Този роман може да бъде описан като книга за страстта, за тежкия избор, пред който често сме изправени, за дълга и саможертвата, за чувства, които ни преобразяват и не ни напускат до края на дните ни.

"Чест" на Елиф Шафак

Тази книга на турската писателка е още по-актуална на фона на събитията от 21-ви век и оспорваните ценности на Исляма. "Чест" разглежда спецификите на връзката майка-син, стабилността на едно съвременно семейство и темата за убийството в името на честта.

"Малкият принц", Антоан Дьо Сент-Екзюпери

Това е книгата, която според нашето скромно мнение, съдържа есенцията на любовта. Всяка жена във вече съзнателна трябва да я прочете, за да разбере как трябва и иска да бъде обичана, и може би, един ден да намери онзи, своя, малък принц.

"11 минути" на Паулу Коелю

Сексът и любовта са две различни неща, знаем го ние, знае го и героинята Мария в "11 минути". В кой момент обаче двете понятия се преплитат и как е възможно да се случи това - прочетете книгата и ще разберете. Можем да я определим като един качествен поглед в женската психика.

"Закуска в Тифани", Труман Капоти

Объркана, непринадлежаща на никой, но и много чаровна - това е Холи Голайтли. Квинтесенцията на нюйоркчанката изгражда пред очите ни Труман Капоти - в един несъвършен, но наистина прекрасен образ на истинската жена с нейните несъвършенства.

"С дъх на канела", Никълъс Спаркс

За този автор казват, че умее да разказва обикновените истории по необикновен начин. Читателки споделят, че това е една от книгите, които са предизвиквали едни от най-бурните емоции у тях, като несъмненено Спаркс знае как да докосне женското сърце. Историята в книгата е романтична, поучителна и замисляща за съвременния прочит на думата "любов", във време на отворени граници.

А кои са книгите, които всеки мъж трябва да прочете? Вижте мнението на колегите от Sportal.bg!