Автор
Ева Григорова

10 позитивни неща, които да направите преди 2023

Нова година ще настъпи преди да усетим, а с това идва и напрежението на равносметката.

Ако това не е била най-продуктивната ви година, не се притеснявайте! Има много неща, които можете да направите преди края на 2022-ра, не само, за да се почувствате по-добре, но и за да се подготвите за успех през 2023 г.

Все още можете да постигнете толкова много преди да настъпи новата година. Дори, ако имате на разположение само няколко седмици или дни, опитайте поне една от тези идеи:

1. Посетете ново място

Новите приключение ни обогатяват и ни дават безценни спомени, за това помислете кое е мястото, което можете да посетите преди края на настоящата година. Посетете нов град, отидете до някоя живописна екопътека, изберете си фестивал или пък концерт, запишете се на курс по готварство - важното тук е да излезете от зоната си на комфорт.

2. Разчистете една стая или категория

Изберете поне една стая, зона или категория от живота си, която да прегледате и разчистите преди 2023 г.

Често нашите домове стават малко по-разхвърляни през есенния и зимния сезон. Между всички празници и неща за вършене, е напълно нормално да се натрупат много вещи за разчистване.



3. Направете дигитално разчистване

Ако пък смятате, че по-скоро имате нужда от дигитално разчистване, то също има потенциала да ви накара да се чувствате по-добре. Прегледайте снимките си от изминалата година, архивирайте тези, които не е нужно да бъдат на телефона ви, разчистете приложенията, които не използвате и прегледайте телефонния си указател.

Можете да направите подобна подредба, както на своята електронна поща, така и на лаптопа си. Всичко това ще ви накара да изпитате чувство на лекота и щастие, щом сте готови.

4. Започнете ново хоби

Има ли нещо, в което от доста време сте искали да бъдете добри, но никога не сте се опитвали да научите? Сега е страхотен момент да започнете. Може да е шиене, готвене, рисуване, калиграфия, свирене на инструмент, плетене или нещо друго, което предизвиква интереса ви.

Потърсете уроци в Youtube или курс и го изпробвайте задължително! Можете да откриете и множество онлайн курсове, ако не намерите нещо подходящо по темата, която ви интересува.

5. Прегледайте целите си за 2022 г

Ако не сте преразглеждате целите си за 2022 г. от миналия януари, не се притеснявайте. Вероятно всеки се е отказвал някога от целите си, но страхотната новина е, че можете да се върнете отново към тях по всяко време.

Преди да ги погледнете, обещайте си, че няма да изпитвате вина, това няма да ви помогне по никакъв начин. Гледайте на тях като на забавно предизвикателство.

Желателно е да отхвърлите всичко, което просто вече не ви интересува. Съсредоточете се върху целите, които все още резонират с вас и вижте дали можете да направите план за тяхното осъществяване.



6. Заменете лош навик с добър

Всички имаме няколко лоши навика, а точно сега е добър момент да премахнете навик, който ви вреди и да го замените с нов положителен.

Анализирайте ежедневието си, кога не използвате времето си разумно? Какви навици пречат на желаните резултати?

Или можете да идентифицирате модел, който продължава да се появява, за който знаете, че не е във ваш интерес. Разберете какво поведение създава този модел и след това работете върху разрушаването му.

Когато разберете от какви лоши навици искате да се откажете, можете да ги замените с доби. Препоръчително е да изберете само един или два навика, които да промените наведнъж, не се преуморявайте с нереалистични очаквания. След това намерете начини да ги интегрирате в текущото си ежедневие.

7. Направете нещо неудобно

Да напуснеш зоната си на комфорт е трудно, особено ако си интроверт, но това е съществена част от израстването на всяко човешко същество.

Когато напуснете зоната си на комфорт, откривате нови възможности, нова перспектива, нови приятели, нови умения и дори неща, които никога не сте подозирали, че съществуват.

Намерете малко предизвикателство, което ще ви напрегне, а след това вероятно ще разберете, че в крайна сметка не е нещо, от което да се страхувате.

Не е нужно да скачате с парашут или да правите генерални промени, но открийте нещото, с което ще ви даде възможността да излизате от комфортната си зона с малки стъпки.



8. Създайте нова връзка

Винаги си струва да създаваш нови връзки, защото всеки човек в живота ти е истинска благословия.

Помислете за качествата, които искате в тази връзка. Защо искате/имате нужда от този човек в живота си? Каква стойност искате да донесе в настоящето ви? Какво имате вие в излишък, което можете да дадете? Помислете върху тези въпроси и оставете останалото на Вселената.

9. Погледнете вътре в себе си

Добре е да отделяте време за самооценка от време на време. Седнете с химикал и хартия и си задайте няколко въпроса.

Доволни ли сте от това, което сте като човек? Отговаряте ли на ценностите си? Животът ви пълноценен ли е? Разказвали ли сте си лъжливи истории за това защо “не можете“ да постигнете мечтите си?

Бъдете наистина честни със себе си, не по осъдителен, а по любознателен начин. Вижте къде трябва да промените посоката, къде можете да се справите по-добре, какви нови и вълнуващи неща можете да опитате.

10. Елиминирайте от живота си нещата, които не ви харесват

Какво в живота ви ви стресира? Запишете 10 неща, които ви идват на ум първо и вижте дали можете да премахнете поне няколко от тях.

Как можете да направите нещо, което не ви харесва, по-лесно? Можете ли да преговаряте с някого за споделяне на конкретна задача, която ви напряга?

Има ли връзка, която не ви кара да се чувствате добре, в която може би вие давате, а те само вземат твърде много или просто се оплакват и критикуват непрекъснато? Можете ли да прекратите тази връзка или да сведете до минимум ситуациите, в които може да срещнете този токсичен човек?



Ако мразите работата си, можете ли да започнете да кандидатствате на други места или да започнете да проучвате как да започнете бизнеса, за който винаги сте мечтали?

Има ли ангажименти, от които можете да се откажете, за да използвате това време за нещо друго, дори ако е просто време за почивка?

Често си казваме, че трябва да правим определени неща, за да угодим на хората, но е добре да поставим нуждите си на първо място!

Успех!