Автор
Ива Петрова

10 признака, че сте срещнали сродната си душа

Не всички вярват, че сред седемте милиарда хора по света има един-единствен човек, който ни е предопределен от съдбата. А онези, които вярват в „половинката“ си, обикновено имат предвид нещо друго – личност, с която веднага да намерят общ език и да усетят душевна близост, човек, който ще ги приеме такива, каквито са и ще ги тласка да растат и да се развиват.

Не говорим непременно за любовни отношения. Понякога намираме сродната си душа в свой приятел, роднина, наставник. И отношенията с този човек невинаги са идеални. „Той невинаги се оказва въплъщение на съвършенството от гледна точка на външния вид и житейските му особености – и в отношенията могат да възникнат трудности. Но тeзи спънки само ще укрепят още повече връзката, ще ви помогнат да преодолеете заедно трудните периоди и да бъдете себе си“, смята създателят на клубa за запознанства The Lodge Кайлън Розенбърг.

Но как да разберете, че сте срещнали един по-специален за вас човек? Ето какво казват онези, които са имали късмета да намерят сродната си душа.

1. От самото начало на връзката ни присъствието му ми даваше усещане за спокойствие и комфорт

„С Ранди се запознахме в интернет и още на първата ни среща аз не изпитах тревога или притеснение. Просто усещах, че ми е леко на душата, нещо в този човек веднага ми се стори близко и познато, присъствието му ми даваше усещане за спокойствие и комфорт. Той беше хубавец и не откъсваше очи от мен, но вместо пеперуди в корема аз усетих нещо друго, сякаш душата ми видя в него липсващата си част. Времето сякаш спря – чувах само биенето на сърцето си и не виждах нищо и никого освен Ранди“. Кристина, 36 години.

2. Може да сте много различни, но при това да се допълвате един друг

„Аз осъзнах, че жена ми е моята втора половинка, когато разбрах, че различията помежду ни ни балансират, а приликите ни помагат да растем и да се развиваме. Това е нереално чувство, истински прилив на адреналин: „Колко идеално ми подхождаш само!““. Виктор, 42 години.

3. Изпитвате почти физическо чувство, че сте намерили своя човек

„Когато срещнах втората си половинка, дори не си представях какво означава това – ако не броим онези истории от типа „и живели щастливо до края на дните си“, които всички сме чували. С приятелки отидохме на почивка на хавайския остров Мауи. Аз седях на бара, един мъж се доближи и ме попита дали не искам да отида с него на сватба утре. Най-добрият му приятел се женил и на човека му липсвала дама за тържеството. Аз сякаш чух гласа на психотерапевта си, който ме призоваваше да не се плаша от рисковете и да живея пълноценно, затова се съгласих. Събуждайки се на следващата сутрин, съжалих за решението си, но когато той се обади и остави гласово съобщение с въпроса какво е фамилното ми име и какво предпочитам – пилешко, телешко или риба – аз разбрах, че това е съдба. И реших да отида. Веднага се харесахме, той ме целуна, а после всичко е ясно – 10 години ту се събирахме, ту се разделяхме. Струваше ми се, че съм го познавала цял живот, а когато той ме целуна, усещането стана още по-силно. Интуитивно разбирах, че той е единственият за мен, моята половинка. Запомних много добре един странен случай от първата ни среща. Той излезе за малко (до тоалетната или за нещо друго) и аз си помислих „Не си спомням как изглеждаше той, дано го позная, когато се върне“. Сякаш не ме интересуваше и привличаше тялото му, а душата му, някаква негова енергия. Връзката ни продължи над 10 години и той все още е с мен всеки ден – в душата ми и в сърцето ми. Връзката между сродните души никога не се прекъсва“. Мария, 46 години.

4. Принципите и ценностите ви си пасват

„Разбрах, че той е моята сродна душа, защото моралните ни ценности и начинът ни на живот си пасваха идеално. Влюбихме се един в друг до уши. Едва две седмици, след като започнахме да излизаме, аз разбрах, че искам да прекарам живота си с него. Прекарвахме заедно почти цялото си свободно време, с него се чувствах неописуемо. Както се казва, „ще разбереш, когато го усетиш“. Сякаш бях взела някакъв наркотик, от който бях на седмото небе. Обадих се на моя приятелка, за да й разкажа, че съм намерила половинката си, а тя си помисли, че съм пияна – толкова радостен беше гласът ми“. Катрин, 27 години.

5. Виждали сте този човек в трудни периоди от живота му и все така го обичате

„Срещнах своята най-добра приятелка и сродна душа, когато учех една специалност, която мразех. Всичките ми планове за живота се рушаха. Двете бяхме съквартирантки в квартира с обща кухня. Тогава дори не разбирах какво става. Чак когато реших да се върна у дома и да започна от нулата, проумях колко близка ми е станала тя. Тя не ми обърна гръб в онзи труден момент. Минаха три години и ние сме все така близки, тя ми е като сестра. Изправяме се заедно срещу всякакви изпитания и приключения и винаги се подкрепяме“. Анa, 33 години.

6. Толкова сте загрижени един за друг, че усещате болката на другия като своя

„Разбрах, че съм намерила сродната си душа, когато започнах да усещам болката му като своя. Учихме заедно в колеж и в междучасията той ми разказваше за свой тежко болен роднина. Виждах колко му е трудно и когато се разделихме, аз се затворих в тоалетната, плаках и се молих всичко да се оправи и той да не страда повече. Когато разбрах, че изпитвам мъка за негови роднини, които никога не съм виждала, проумях колко силни чувства изпитвам към него“. Вероника, 24 години.

7. Когато се докосвате, между вас прехвърча искра

„Когато срещнете другата си половинка и се влюбите, това е необятно, неповторимо чувство, което събужда душата и ти разтреперва коленете. Изведнъж инстинктивно усещаш, че този човек сякаш е твое продължение и изпитваш безумно влечение към него. Когато се държите за ръце, помежду ви сякаш прехвърча искра. Подхождате си идеално. Няма значение колко време прекарвате заедно, всяка раздяла е болезнена“. Мария, 34 години.

8. Във връзката ви има и тежки моменти, но те само ви помагат да се развивате

„Нашите половинки са като огледало, което ни показва недостатъците ни. Понякога е много болезнено да ги видим. На много хора им се иска да избягат, защото тези отношения често са нестабилни. Разделяте се, сдобрявате се, пак се разделяте. Но дори и по време на раздяла ви се струва, че сте заедно, защото енергийно наистина е така. Тази връзка отново ви събира – до онзи момент, в който болката не ви накара да избягате отново. И всичко се повтаря. Понякога много пъти – така стана при мен“. Марин, 48 години.

9. С този човек можете да се отпуснете и да бъдете себе си

„Сродната душа е най-добрият приятел, най-верният другар, пред който не ви е срам да покажете всичките си странности, които обикновено криете от околните“. Борис, 35 години.

10. Вие осъзнавате, че този човек се е появил, за да ви даде важен урок

„Другата ни половинка е най-добрият ни учител. Онзи, който ни предизвиква, побърква ни, пробужда дремещата вътре в нас страст и дърпа най-скритите струни на душата ни. Той ни дава възможност да преосмислим представите си за себе си, за това какво всъщност искаме или не в любовта. За жалост подобни връзки понякога приключват твърде бързо – на много хора им е тежко да преосмислят живота си“. София, 47 години.