През последната една година животът ни доказа, че е напълно непредвидим. Някои от нас разчитат на късмет и стечение на обстоятелствата, за да се справят с предизвикателствата на ежедневието, а други използват малки хитри трикчета.

Днес ще разкрием 10 от тях, споделени от потребители на социалната мрежа Reddit:

1. “4-годишният ми син беше в “Защо?” фазата, което ме побъркваше. Чувах този въпрос безброй пъти на ден. Тогава попаднах на статия, в която авторката съветваше родителите да отговорят така: “Не съм сигурна, ти какво мислиш?”. Това тотално промени ежедневната ни комуникация. Синът ми вече сам си отговаря на собствения въпрос, аз изразявам своето мнение по темата и продължаваме нататък”.

2. “За да избегна драма на работното място, обикновено правя комплименти на колегите си зад гърба им. Те обикновено са свикнали да получават критики и остават доста приятно изненадани, когато научат, че някой е казал нещо добро за тях.”

3. “Ако се радвате да видите някого всеки път, когато го срещнете, накрая и той ще се радва да ви срещне”.

4. “Не казвайте “няма за какво”, когато някой ви се извини. По-скоро заложете на нещо като “благодаря ти, че се извини”. В края на краищата, ако някой е трябвало да признае грешката си пред вас, то не е било напразно и наистина е имало причина.”

5. “Не се извинявай, а благодари. Когато доставям храна на хората и съм се забавил, не им казвам “извинете за закъснението”, а “благодаря ви за търпението”. Когато се извиниш на някого, фокусът пада върху това, че си сгрешил. Когато обаче му благодариш, акцентът е върху тяхното положително качество.”

6. “Казвайте “Прав/а си” вместо “Да, знам”, така ще изглеждате по-разбиращ и разговорът ви ще върви по-гладко”.

7. “Когато говорите с някой срамежлив човек, кимайте с глава, за да го окуражите да продължи”.

8. “Давайте на децата си избор между две неща, не повече. Може да бъде период от време - сега или след 10 минути. Може да бъде избор на дрехи - синята или бялата тениска. Тази техника прави чудеса, децата чувстват, че имат контрол, като в действителност нямат такъв. Работи и при някои възрастни”.

9. “Разкажи ми как мина денят ти” вместо “Как мина деня ти?” може да даде един доста различен старт на всеки разговор. На втория въпрос ще получите минимален отговор, като например “Добре мина”, а от първия бихте могли да завържете интересен разговор.

10. “Когато искам да кажа нещо важно на децата си, обикновено им го прошепвам. Забелязах, че са тотално имунизирани срещу моето викане, но когато шептя определено привличам вниманието им”.