Автор
Ива Петрова

12 факта, които не знаете за целувките

Всички обичаме да получаваме и да раздаваме целувки на любимия си човек, но какво друго знаем за тях? Чували ли сте, че те са изключително полезни за здравето? Нека видим още 12 супер любопитни факта за прекрасните дълги френски целувки:

1. Средно за целия си живот човек прекарва в целуване 336 часа – или общо 2 седмици.

2. Устните на човек са 200 пъти по-чувствителни от връхчетата на пръстите му.

3. Целувката е отлична тренировка за лицето и ще ви помогне да запазите кожата си млада. При целувка се задействат около 30 от общо 57 лицеви мускули. През останалото време те работят само при дъвчене или говорене. Мускулната активност подобрява кръвоснабдяването, повишава еластичността на кожата и спомага за изглаждане на бръчките.



4. Освен това целувките активно изгарят калории. Една невинна целувка по бузата изразходва 5 калории, а страстна целувка с език с продължителност една минута – цели 26 калории.

5. Целувките ще ви помогнат да се преборите със стреса. Научно доказано е, че те забавят производството на хормоните глюкокортикоиди, които предизвикват тревожност, повишават кръвното налягане и влияят зле на съня. За да се почувствате по-добре, достатъчно ще е да се целувате по три пъти на ден за по 20 секунди.

6. При целувка в човешкия организъм се произвежда вещество, което действа 200 пъти по-силно от морфина. Именно на него се дължи щастието, което изпитваме при целувка.

7. Според статистиката около 66 % от хората се целуват със затворени очи. При това 65 % от целуващите се си навеждат главата надясно. Учените са установили, че навикът да се навежда главата на определена страна се формира още по време на вътрешноутробното развитие.



8. Първият филм, в който била показана сцена с целувка, била късометражната картина на Том Едисън с лаконичното заглавие „Целувката“. Филмът излязъл през 1886 г. и бил с продължителност 30 секунди. На практика целият клип е финалът на „Вдовицата Джоунс“. В главните роли са Мей Ъруин и Джон Райс.

9. Филмът-рекордьор по брой на целувки е „Дон Жуан“ от 1927 г.. В него героят на Джон Баримор целува актрисите Мери Астор и Естел Тейлър 127 пъти.

10. Най-продължителната целувка в киното е траела 185 секунди и е била показана във филма „Ти си в армията сега“ от 1941 г..

11. Световният рекорд за най-продължителна целувка бил поставен през 2015 г. от охранител и домакиня от Тайланд. Двамата участвали в маратон и се целували общо 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Според условията на състезанието трябвало да се хранят със сламка и да не се откъсват един от друг дори и за миг. За награда победителите получили над 3000 долара и два пръстена с диаманти.

12. В някои страни целувките на обществени места се смятат за крайно неприлично или дори противозаконно действие. Публичните целувки се осъждат от обществото в Япония, Китай и Корея. Дори има термин „японска целувка“ – партньорите застават на една крачка един от друг, навеждат се и само за секунда си докосват устните.



Четете още: Кейт и Уилям са в паника заради този навик на принц Луи