Автор
Ива Петрова

12 гениални начина да използвате чаени торбички

Смята се, че чаените торбички са изобретени от американеца Томас Съливан и са били пуснати на пазара в началото на ХХ век. Едва ли тогава някой е предполагал колко много приложения ще намерят порционните чаени пакетчета!

Чаени торбички срещу... торбички под очите



Още нашите баби и прабаби са ползвали този метод. Чаят съдържа танини, ефирни масла, редица витамини, минерални вещества и аминокиселини – затова е полезен не само за пиене, но и за външна употреба. Опитът на жените от няколко поколения показва, че компресите със зелен или черен чай могат да премахнат подпухналостта на очите и тъмните кръгове под тях. Силен зелен или черен чай с добавена лъжичка сухо вино може да се използва срещу конюнктивит.

Впрочем, ако случайно имате синина, направете ѝ компрес с използвана чаена торбичка. Така синката ще мине по-бързо.

Заради антисептичните свойства на таниновата киселина изкиснатите във вряла вода чаени торбички могат да се използват и за лечение и профилактика на ечемик.

Запишете си и следната рецепта: 1 л. силен черен чай (може и от пакетчета „втора цедка“), сол, малко лимонов сок, нарязан на кръгчета лук и вашите любими подправки за месо. Мариновайте в тази смес свинско или агнешко около 5 часа. После нанижете късчетата месо на шишчета и ги изпечете. Месото ще стане много сочно. В саламура с черен чай можете също така да мариновате или осолите риба.

Средство за миене на чинии

Почитателите на екологичния начин на живот не ползват купешко веро, а накисват мръсните съдове в гореща вода с няколко използвани пакетчета чай. След няколко часа чиниите се измиват лесно, а самите чаени торбички могат да се използват като гъба.

Натурален дезодорант

Чаените торбички имат свойството да попиват неприятните миризми. Сухи неизползвани сашета или „пирамидки“ с зелен чай можете да слагате в обувките си за през нощта, за да премахнете нежелания мирис.

Използвани, но сухи чаени торбички можете да сложите до кофата за боклук или в хладилника – те ще действат като естествен освежител на въздуха.

Натурален ароматизатор


Нашите майки и баби са оставяли в шкафовете за дрехи и чаршафи парченца ароматен сапун. Така текстилът придобива приятен мирис, а и молците не обичат силни миризми.

Можете обаче да ароматизирате чаршафите си, като сложите между тях пакетчета ароматен билков чай или сушена кора от цитрусови плодове. На такива благоуханни чаршафи ще спите по-сладко.

Лекарство за кожата

През горещите летни дни „целувките на слънцето“ понякога се превръщат в същински „ухапвания“. Ако сте изгорели на слънце, можете да облекчите последиците с компреси или дори вани с чай.

Чаят има свойството да заздравява малки ранички по кожата. Накиснете във вряла вода няколко пакетчета най-обикновен зелен чай и си направете спа-салон у дома!

С чай можете да излекувате обриви на малки деца. Ако нямате средства от аптеката за лечебни вани, просто направете зелен чай от едно пакетче и добавете течността във ваната. Имайте предвид обаче, че ваната с чай успокоява кожата, но може да ободри детето ви преди лягане.

Сашета с чай без добавки можете да използвате за противовъзпалителни маски за лице.

Еко-оцветител


Днешно време интересът към „направи си сам“ техниките е огромен – а чаените торбички са същинска находка. Впрочем в Китай е прието да се варят яйца с чаени листа, а значи и ние можем да направим същото. Яйцата ще се оцветят по същия начин, както при варене с обелки от лук.

С приготвен зелен, червен или черен чай можете да оцветявате платове, конци и хартия за вашите „направи си сам“ проекти.

Средство за почистване на дървени повърхности

Залейте с вряла вода няколко използвани пакетчета чай. Добавете получената настойка във водата, с която ще миете дюшеме или паркет. Хората, които са пробвали този метод, твърдят, че никоя „химия“ не може да се сравни с това средство – паркетът ви ще засияе.

По същия начин можете да миете дървените си мебели. За тъмна дървесина използвайте черен чай – той ще пигментира повърхностите и ще скрие леките изтърквания и пукнатини.

Придаване на нов оттенък на косата


Със силен черен чай можете да придадете свеж кестеняв оттенък на тъмна коса. Освен това дъбилните вещества в напитката ще направят косата ви по-силна и „кондиционирана“. Няма да изброяваме пак полезните съставки на чая – каквото е полезно за очите ви, ще бъде полезно и за гривата ви и кожата на скалпа.

Тор от самата природа

Градинарите и цветарите знаят какви вълшебни свойства има използваният чай. Съдържанието на „похабените“ чаени торбички може да се добави в пръстта на стайните цветя и да разрохка почвата. При това чаят е чудесна тор за растенията. Важно е обаче да ползвате само черен чай без химически ароматизатори!

Опитните градинари често заравят на лехите си използвани сашета чай – те отблъскват вредителите.

Помощно средство за маникюр


Целулозното пакетче за чай може да се използва в аварийни ситуации – при счупен нокът. Изрежете парченце от материята, положете го върху увредената част от нокътя, лакиран предварително с основа за лак, разгладете, изсушете и покрийте с още един слой основа за лак. Нокътят ще стане като нов!

Оригинален подарък

Забавни букети се правят от какво ли не – кенчета бира, мъжки чорапи, салами, плюшени мечета, плодове и бонбони. А може и от чаени торбички!

Представете си следната композиция – букет от любимите сортове чай на виновника за тържеството с няколко шоколадови бонбона в центъра! С малко фантазия и сръчност може да направите впечатляваща икебана. Разбира се в случая пакетчетата няма да са използвани, а запечатани във фабричните си индивидуални опаковки.

Четете още: 8 начина да укрепим чупливите нокти през есента