Автор
Woman.bg

12 навика, които издават, че ще си самотна по Коледа

Вие знаете всички сериали и мелодрами, прочели сте цялата библиография на Достоевски и Агата Кристи, в хладилника ви винаги има нещо вкусничко, а апартаментът ви прилича на уютно гнезденце, в което непременно живее и пухкаво животинче. Има и други признаци, по които лесно ще ви разпознаят, че сте самотна.

Сред тях са и преценящият поглед на „неомъжената жена“, и безупречният външен вид с прическа, маникюр и скъп парфюм, и красноречието, съчетано с добро образование. Вие отдавна вече сте решили, че е по-добре да останете сами, отколкото да сте с човек, с когото да се чувствате нещастни. Но „ергенският“ живот все пак оставя своя отпечатък. Какво издава самотната жена?

Навикът да решава всички проблеми сама

Самотната жена винаги е силна – при това в буквалния смисъл на думата. Тя лесно ще се оправи със спуканата тръба в банята (или ще извика веднага водопроводчик), тя може да накара съседа да сложи нова крушка във входа, способна е за един ден да смени омръзналите ѝ тапети вкъщи. В работата тя също ще разчита само на собствените си сили. Тя е свикнала да проучва всичко сама. Но дали не е по-добре да повери анализа на документите на някой привлекателен юрист?

Навикът да няма доверие на мъжете

Първият неуспех на любовния фронт може да остави дълбок отпечатък за цял живот. Това е като херпеса – при слаб имунитет се проявява отново и отново. Страхът от това да преживее пак предателство и унижения става сериозна пречка за започването на нови връзки. Често се случва жената да си обрисува герой, когото би искала да срещне. Разбира се, измисленият персонаж печели по точки пред реалния мъж с бирено шкембенце и мръсни обувки. Особено лошо става, когато тя няма пред очите си пример за щастлива двойка. Но не е градивно да възприема всеки следващ обожател като досадник, алкохолик или мърляч. Самотните жени обичат да виждат само недостатъците – и естествено ги намират. Впрочем, „вечни моми“ често стават най-големите красавици, които не успяват навреме да изберат сред многобройните си ухажори най-достойния.

Навикът да седи с часове в интернет

Самотната жена лесно се разпознава и в социалните мрежи. Тя или си присвоява крещящ и епичен псевдоним с неприкрит сексуален подтекст (Клеопатра, Милейди, Валкирия), или се крие като анонимен потребител. На страницата ѝ ще видите много постинги за здравословна храна, цитати за психологията, красиви фотосесии и безброй картинки с котенца и кученца. Тя има много виртуални приятели и е абонирана за всички модни блогъри, чиито писания чете вечер.


Навикът да работи много

Тази жена е способна да мрази почивните дни и празниците и винаги да остава допълнителни часове на работа. Самотните дами могат да станат страхотни кариеристки, защото винаги имат много свободно време. Но може би ще е по-добре да преразгледат графика си и да намерят време за срещи с мъже?

Навикът да се шегува и да се смее

Лекарите отдавна са доказали, че смехът може да замени секса. Когато се смеем и когато правим любов, организмът ни отделя голямо количество ендорфини (хормони на радостта). Самотните жени търсят поредната си доза щастие в комедийните сериали, смешните клипове и спомените за весели истории от детството.

Навикът да купонясва

Тя е кралица на нощните клубове и на караоке-баровете, но всичките ѝ нощни приключения завършват в собственото ѝ легло до любимия ѝ котарак. Тя позволява на мъжете да я ухажват, но винаги ясно показва, че флиртът няма да има продължение. Тя сама ще си извика такси, сама ще остави бакшиш за сервитьора и ще извика силно „Няма нужда да ме изпращаш“. И така всяка вечер. А после ще чуе някъде някоя любовна песен и неволно ще се замисли, дали не е било по-добре да „съгреши“.

Навикът да пътешества

Актрисата Мишел Уилямс навремето е забелязала, че „пътуването е истинско спасение от самотата“. Когато се качвате на влак, автобус или самолет, вие преставате да бъдете самотник и се превръщате в турист. През кратките дни на пътуването бягате от реалността в един съвсем различен свят. Сутрин закусвате в някое кафене в Париж, Барселона или Лисабон, наблюдавайки пробуждащия се град. Почивате си, гледате местните забележителности, запознавате се с нови хора, а на някой случаен спътник му разказвате като на психолог най-съкровените си мисли.

Навикът да заспива на включен телевизор

Телевизорът е най-добрия приятел на всички самотници. Героите на различните шоута и сериали стават близки познати. Обикновено самотниците имат в жилището си няколко телевизора – един задължително в кухнята, друг в спалнята. Човек не може да живее в постоянна тишина. Самотничката е готова да си пусне какви ли не глупости за фон. Трябва обаче да внимава да не развие ТВ-зависимост.

Навикът да си взима домашни любимци

Сигурно всички сме чували шеги за стари моми с десетки котки. Ако помолите художник да ви нарисува портрет на самотна жена, той непременно ще изобрази красива дама, прегърнала четириног любимец. Психолозите също съветват самотните хора да си вземат домашно животно. Най-добрият вариант е кучето, което има нужда от ежедневни разходки. Има редица случаи, в които именно любимците са станали причина собственичките им да си намерят половинката.

Навикът да изглежда добре

Самотничката отдавна вече е разбрала, че щастието няма да дойде само при нея. Затова тя всеки ден се готви за срещата с принца. За целта трябва да е добре въоръжена – с грим, прическа, обувки на висок ток и безупречен маникюр, дори ако просто отива на работа. На нея нали не ѝ се налага да стои с часове в кухнята, готвейки за семейството си, има време за контене. Разбира се, има и друг тип самотнички, които са се уморили да чакат своя принц и са вдигнали ръце от себе си. Те също се разпознават лесно по изтърканите ботуши и старомодните палта. Посещенията в салони за красота не са за тях, а епилацията често им се струва загуба на време и пари. Особено през зимата, когато нежеланите косми могат лесно да се скрият под дънки и плътни чорапогащници.

Навикът да си разхвърля нещата и в същото време да прави генерално почистване

Ако трябва да сравним самичката жена с някое животно, то ще е котка, която е силно привързана към дома. За тази дама жилището ѝ се превръща в малко суверенно владение, в което всичко трябва да е подчинено и създадено за собственичката и всяка вещ да си знае мястото. Генералното почистване за самотните дами не е рутина или задължение, а своеобразна игра, която най-често приключва с разместване на мебелите. Има дни, когато тези ергенски покои се превръщат в разхвърляна бърлога – нали там няма сприхав мъж, който да изисква чашите от кафе да се махнат от бюрото?

Навикът да живее за себе си

Самотната жена има свободата да живее така, както ѝ се иска. Тя спокойно може да се излежава цял ден в леглото с интересна книга, докато в кухнята я чака куп немити съдове. Тя може да си позволи да разхвърля вещите си (пълната ѝ с косми четка за коса няма кого да подразни). Тя не е длъжна да се отчита пред никого и спокойно може да си поприказва с приятелка по телефона два часа. Друг характерен навик на самотните жени е да пият директно от бутилката всякакви напитки – защото никой друг няма да си сипе от тях.