Автор
Woman.bg

15 удивителни качества, с които се отличават хората емпати

Ако трябва да посочим някого, който може да направи света едно по-добро място, то това със сигурност ще е емпатът. Хората емпати притежават рядката способност да вникват в чувствата и вътрешния свят на другите, да съпреживяват техните мисли, желания и емоции. Надарени с висока емоционална интелигентност, те са състрадателни, интуитивни и грижовни. Емпатите са уникални личности, защото са способни да почувстват това, което повечето хора не могат.

Ето качествата и способностите, по които да ги разпознаете:

1. Разбират това, което другите наистина чувстват

Емпатът може да разбере чувствата на всеки човек във всяка една ситуация до такава степен, че самият той да изпита чуждите емоции по абсолютно същия начин, по който ги чувства човекът до него.

2. Претоварват се с емоции, когато са сред много хора

Емпатът се чувстват некомфортно на места, където има много хора. Поради способността им да попиват всяка емоции и мисъл, те буквално биват заливани от преживяванията на всички, които ги заобикалят.

3. Винаги разбират, когато ги лъжат

Незабавно могат да различат истината от лъжата. Така в разговор те лесно могат да разберат истинските намерения на събеседника си и доколко той е искрен към тях.

4. Чувстват енергията около себе си

Всяка негативна или позитивна вибрация има силен ефект върху емпата и настроението му. Ако например се чувства тъжен и неспокоен, то това със сигурност е резултат на отрицателната енергия около него.

5. Трудно преодоляват външната негативност

Ако събеседника на емпата е изпълнен с негативни емоции, това може да натовари изключително много емоционалното състояние на емпата. Затова след такава среща емпатите се чувстват емоционално изтощени и най-доброто лекарство за тях е да спрат да общуват с този токсичен човек.

6. Притежават силно развита интуиция

Емпатите винаги могат да усетят характера на даден човек още от първата им среща с него. Те или се чувстват комфортно и спокойно в неговата компания, или усещат дискомфорт и тревога. Обикновено впечатленията от първия път се оказват вярни.

7. Трудно се справят с вътрешната си болка

Емоциите на емпатите са много силни, затова не винаги е толкова лесно да се отърват от болката, която са изпитали в даден момент.

8. Притежават творчески талант

Емпатите са хора, които са привлечени от дисциплините, свързани с изкуство – музика, рисуване, танци, актьорско майсторство. От тях също така стават удивителни психолози.

9. Не се отказват лесно

Когато се заловят за някаква работа,те не спират, докато не я доведат до края. Никога не биха се отказали от нещо. Отговорни са и спазват думата си. Тази им склонност често пъти може да им изиграе лоша шега и да ги доведе до емоционално изтощение.

10. Най-добрите слушатели

Хората идват при тях, за да говорят за всичко, което се е натрупало в душите им, защото знаят, че емпатите наистина ще ги изслушат. Това е наистина безценно качество.

11. Околните стоварват проблемите си върху тях.

Понякога те позволяват на други хора да ги използват, защото не знаят как да кажат „не“. Да наранят друг човек е просто неестествено на тяхната природа. Колкото и враждебен да я някой срещу тях, те трудно биха влезли в конфликт с него.

12. Притежават дълбока вътрешна сила

Те са по-силни от повечето хора, дори и да не изглеждат така на пръв поглед. Способни са да понесат огромен брой удари на съдбата, но винаги ще намерят сили да се изправят и да продължат с победоносна усмивка напред.

13. Изключително честни хора

Едно от качествата, които емпатът най-много мрази, е лъжата. Това е така, защото самите те са изключително честни, сърдечни, искрени и открити хора.

14. Те не търпят егоистични и фалшиви хора

Когато са заобиколени от твърде много егоистични или фалшиви хора, те се чувстват изтощени и ограбени. Цялата им природа протестира срещу такива хора, следователно в тяхното присъствие те веднага се чувстват неловко.

15. Емпатът е всеотдаен. Прави всичко от сърце

Това са хора, които се отдават изцяло, без да се жалят и без сметка. Правят всичко от сърце. Никога не търсят интереса. Те са дълбоко грижовни и готови на всичко, за да помогнат на любим човек.

Четете още: 5 признака, че душата ви е стара

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!