Ние имаме гърди, предменструален синдром и овулация. В определени дни от месеца се превръщаме в същински демони. Но и мъжете не скучаят – по данни на скорошни проучвания те също имат… mAnstruation. Събрахме в тази статия всичко, което е известно за тайния живот на мъжките хормони, за да ви бъде по-лесно да разберете половинките си и да се нагодите към тях при нужда.

1. Колко дни има в мъжкият цикъл?

Има няколко мнения по въпроса. По-точно казано, в мъжкия организъм едновременно протичат няколко циклични процеса. „Сперматозоидът има нужда от 72-74 дни, за да узрее напълно“, пояснява френският андролог Силвиен Мемун. „Затова спермограмата в репродуктивните центрове е препоръчително да се прави на всеки три месеца“. Но наскоро е открита и друга странна закономерност. Американски учени предложили през 60-тте години хипотезата, че мъжете също имат месечен цикъл. Доказателствата за това се търсят и до днес.

Например фармацевтичната компания Bayer наскоро провела проучване, което показало, че мъжете редовно имат „критични дни“. Причина за това са хормоналните колебания, които влияят както на либидото, така и на общото състояние и емоциите на мъжа. През тези дни той ту се цупи, ту се дразни от дреболии. Учените предполагат, че мъжкият „мензис“ се повтаря с периодичност от 23 до 33 дни.

Други смятат, че освен всичко описано по-горе самочувствието и сексуалното желание на силния пол се влияе много и от Луната. Мъжът желае партньорката си според месечния цикъл с два върхови момента – на пълнолуние и на новолуние. Така че има смисъл да започнете да си водите мъжки менструален календар. Думичката ли ви смущава? В САЩ отдавна вече се използва терминът manstruation – възползвайте се от него.

2. Има ли мъжът женски хормони?

По природа ние сме парадоксални и… съвършени. Мъжът и жената наистина се допълват един друг, от физиологична гледна точка платоновият мит за двете половинки е много верен. В женския организъм има и мъжки хормони, а мъжкият организъм не може да съществува без женски хормони. В частност без естрадиол – най-активния женски хормон-естроген, който при жените се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези, а при мъжете – от тестисите, надбъбречните жлези и периферните тъкани. Един възрастен мъж произвежда около 40 мкгр. естрадиол на денонощие. Освен това при мъжа женските хормони са необходими за поддържане на здравината на костите. На нас пък мъжките хормони ни трябват за здрави кости и мускули, както и за добро сексуално влечение. Според професор Ричард Шарп от лондонския Център за репродуктивна медицина разликата между мъжа и жената се състои в това, че женският организъм преработва повече тестостерон в естроген, отколкото мъжкия. Жените с повишено ниво на тестостерона обикновено са с високо либидо, те са по-бодри, енергични и инициативни, по-активно се стремят към кариерен ръст. За сметка на това им се налага по-често да се епилират – тестостеронът стимулира окосмяването.



3. Тестостеронът кара ли мускулите да нарастват?

Колкото и да ви изненадва това, не. Но пък от тестостерона зависи силата на сексуалното желание при мъжете. Не е задължително един едър, мускулест и космат мъжага да е добър в леглото. Тежката челюст, широките рамене и мускулите са вторични полови белези, за които отговаря мъжката Y-хромозома. Формирането на фигурата е обусловено и от наследствени фактори – един висок и здрав баща е по-вероятно да има за син Шварценегер, а не Уди Алън. Впрочем, за интимния живот на Уди Алън се носят легенди, а Шварценегер се е прочул най-вече с бицепсите си…

4. Какво става с мъжа през различните часове от деня?

Не си мислете, че само вие умирате за сън до пладне, а следобед се разсейвате с различни фантазии, най-често неприлични. Мъжете са устроени горе-долу като нас, тоест сложно. Например секрецията на тестостерон при мъжете става не постоянно, а епизодично. Нивото на този хормон в кръвта се колебае значително в рамките на едно денонощие. Максимални нива се наблюдават между 02:00 ч. през нощта и 06:00 ч. сутринта (затова мъжете обичат да правят секс по изгрев). Нивото става минимално към 13:00 на обяд. При жените сексуалното желание е най-силно някъде към 16:00 ч. При мъжете обаче дневните хормонални колебания не се отразяват на настроението и тонуса толкова силно, колкото при жените. Или пък господата се учат от малки да крият това?

5. Вярно ли е, че колкото е по-високо нивото на тестостерон в тялото на мъжа, толкова е по-агресивен той?

Не е вярно. Това е мит, който учените наскоро опровергаха напълно. Въпреки че в животинския свят самците с ниско ниво на тестостерон обикновено губят битките срещу противници с нормален хормонален фон, при хомо сапиенс всичко е различно. Основният мъжки хормон влияе най-вече на либидото. Както при мъжете, така и при жените. Да, мъжете по природа са по-агресивни, това е факт. Според статистиката едно средностатистично момче до 10-годишна възраст е участвало минимум в едно сбиване. Само едно на пет момичета може да се похвали със същото. Но причина за това далеч не е тестостеронът. „Доброто момиче“ и „момчето-хулиган“ за просто ролеви модели, които се натрапват от социума и които ние несъзнателно следваме цял живот.



6. Преуспелите мъже имат ли високо ниво на тестостерона?

Да, в това има зрънце истина. Учени от Харвард са открили непосредствена връзка между тестостерона и развитието на дясното полукълбо на мозъка. При мъжете с високо ниво на тестостерона лявото полукълбо е по-зле развито, а дясното – по-добре. Затова тези хора се отличават с изключителни способности в сферата на пространствено-образното мислене, на тях им се удават математиката, архитектурата, геометрията и други науки, както и творческите професии. При мъжете с добре развито дясно полукълбо на мозъка постъпващата информация не просто се запомня, а веднага се преосмисля и синтезира, произвеждайки нов информационен продукт. Затова някои учени смятат, че тестостеронът е двигателят на цивилизацията. Често го наричат и „хормона на статута“.

7. Защо някои мъже остаряват по-бързо от други?

Пак са виновни хормоните. Тестостерон започва да се произвежда в тестисите на плода-момче още в майчината утроба, а върховата точка на отделянето му се пада през пубертета. Благодарение на тестостерона при момчетата се наблюдава растеж на пениса, поява на брада и мустаци, преразпределяне на подкожните тлъстини по мъжки тип, промяна на тембъра на гласа и възникване на сексуално желание. С възрастта нивата на този хормон постепенно се понижават, като при всеки мъж това става по индивидуална генетична програма. Средно след 30-годишна възраст нивото на тестостерона спада с 1-2 % всяка година. За да поддържат хормоните си в норма, господата е препоръчително да се грижат за фигурата си (при мъже с наднормено тегло след 30-годишна възраст тестостеронът намалява с 10-20 %) и да правят по-често секс – тренировките стимулират производството на този хормон.

8. Какво влияе на размера на пениса?

Размерът на мъжкото достойнство е чисто генетично обусловен. Въпрос на късмет. Казано на научен език, големината на половия член зависи от това доколко пещеристите тела в него са напълнени с кръв по време на ерекция. При някои способността на пещеристите тела да се разширяват е доста похвална, защото води до увеличаване на пениса над три пъти в сравнение със състоянието му на покой. При други размерът се променя съвсем незначително. За нормални размери се смята дължината на члена в състояние на ерекция от 5 см. нагоре (не плачете!). Средностатистичният размер на пениса в еректирало състояние е 13-18 см. Впрочем, смята се, че половият член може да расте до 23-24-годишна възраст.

9. Размерът на пениса може ли да се определи по формата на носа?

Или по дължината на палеца на крака, или на ръката… Лекарите твърдят, че между тези органи няма подобна връзка – човек с малки длани може да има впечатляваща полова анатомия. За сметка на това ви препоръчваме да обърнете внимание на размера на автомобила на вашия кавалер – той често е обратнопропорционален на размера на пениса.

10. Вярно ли е, че косматите мъже са добри в леглото?

Азиатците и индианците са почти лишени от окосмяване по тялото – и при това не отстъпват в леглото на испанците или арабите. Впрочем, французойката Катрин дьо Гусак, пластичен хирург, твърди, че при мъжете окосмяването по тялото се увеличава с възрастта, а при жените напротив, намалява. А едва ли някой ще каже, че старите мъже имат по-високо либидо от младите.

11. Защо на млади години той повече иска, а тя повече мечтае?

Невропсихологът Борис Цирюлник обяснява това така: „При момчетата през пубертета нивото на тестостерона може за два-три месеца да се повиши 18 пъти. При момичетата този процес протича по-плавно – синтезът на тестостерон при тях се увеличава 3-4 пъти за 2-3 години“. Това е една от причините девойките да държат на романтиката също толкова, колкото на физическата страна на любовта. Освен това на последния ред в киното момичетата са способни да уловят смисъла на сюжета, а момчетата – не. Дори ако гледат порно.



12. Защо на мъжете им растат гърди?

По правило мъжете с наднормено тегло обикновено имат завишени нива на женския хормон естроген. Той въздейства на млечните жлези и феминизира мъжката фигура. Многобройни проучвания са показали, че мастната тъкан е огромен ендокринен огран, който синтезира множество хормони. Включително и естроген. Затова ако мъж предизвиква завист у жените с пищния си бюст, значи му е време да се прегледа при ендокринолог.

13. Откъде идва сексът?

От тестисите, които при повечето мъже са с приблизително еднакви размери – с около 4 см. диаметър. По-дребните варианти са повод за притеснение – вероятно партньорът ви има хормонални проблеми, а може би и проблеми с либидото. Отстраняването на единия тестис (заради травма или тумор) може да не се отрази никак на сексуалната активност и на нивото на тестостерон. В редки случаи обаче нивото на мъжките хормони може да се понижи. Проблемът може да се реши от ендокринолог или, колкото и да е странно това, от пластичен хирург, който да постави в скротума съответстващ по размери силиконов имплант. Последното няма абсолютно никаква стойност, освен естетична, но повишаването на самооценката на мъжа може да се отрази чудодейно на сексуалния му живот.

14. Защо мъжете нямат целулит?

Всичко е много просто – те по природа имат по-развита и по-плътна мускулна тъкан, а кожата им съдържа повече колаген. С възрастта обаче, ако мъжът не си поддържа формата, мускулите му се покриват с тлъстини и изчезват. Както виждате, природата е сурова, но справедлива.

15. Страдат ли мъжете от стрес?

Даже повече от нас! Емоционалният център в мозъка е непосредствено свързан с хипоталамуса и хипофизната жлеза, които отговарят за производството на хормони. Затова едно тежко преживяване може да причини не по-малко тежки хормонални нарушения. От това са застрашени най-вече мъжете на над 45 години.

16. Нима и той ще преживее менопауза?

По-добре не споменавайте тази думичка на глас, особено в негово присъствие – иначе той ще изпадне в паника! Тъй наречената „андропауза“ протича по-малко интензивно от менопаузата при жените, но е също толкова неизбежна. Нивото на тестостерона се понижава постепенно (след 50-годишна възраст спада минимум при 10-20 % от мъжете), но процесът е достатъчно забележим. Симптомите са отслабване на паметта и вниманието, проблеми с ерекцията и либидото, повишено потене и лесна умора. Най-ефективната профилактична терапия включва дисциплините секс и спорт. А още по-добре – голяма любов, като на 17 години.

Четете още: Тя, която е навсякъде...