Славата на Кари, Саманта, Миранда и Шарлът едва ли някога ще отшуми напълно. Всяка от нас поне веднъж е разпознавала себе си в тези героини. И въпреки лекотата на жанра и баналността на сюжета можем да си вземем добри поуки от този сериал. Ето няколко полезни житейски правила, които можете да почерпите от „Сексът и градът“.

1. Позволете на мъжа да ви завоюва

Жената, влюбена в живота, който е създала сама за себе си, е умерено самоуверена и отворена за нови запознанства, но при това не изпитва недостиг на мъжко внимание. Днес обществото позволява на дамите да поемат юздите в любовните въпроси, но оставете все пак партньора да се пребори за вас, уверете се, че той наистина иска да ви опознае по-отблизо – така ще се предпазите от душевни страдания. Ако кавалерът ви знае, че може да ви има, вие автоматично преставате да бъдете за него „онази специалната“. Ценете себе си и не забравяйте, че заслужавате мъжът да се бори за вниманието ви. Ако той не желае да го направи, явно за него няма място в живота ви.

2. Определете какво означава за вас думата „сексуалност“

Въпреки че сериалът вдъхнови хиляди зрителки за смели постъпки, повечето от тях не са интерпретирали правилно за себе си понятието „сексуалност“. И четирите героини всяка по свой си начин са господарки на живота си (както и на сексуалния си живот) и сами носят отговорност за него. Въпреки че не можем да приложим всеки един епизод или участничките му върху собствения си живот, не бива да забравяме, че това е просто шоу на канал HBO, чиято цел е да привлече вниманието на зрителите. А сексът и скандалността са гаранция за висок рейтинг. Подтекстът на сериала е да не пропускате нищо. Мъжете и жените са създадени за секс, но самоуважението трябва да уравновесява нещата във всяка една ситуация.

3. Не бързайте

Дори ако в началото на нова връзка усещате небивал изблик на емоции и за нищо на света не бихте се лишили от това удоволствие – намалете оборотите. Не допускайте една често срещана грешка – да се виждате с новия партньор всеки ден, веднага след като сте се запознали. Помнете, че дори и да ви се струва, че мислите рационално, вие сте в състояние на еуфория и най-добре ще е за вас да не предприемате прибързани стъпки в изграждането на новата връзка. С други думи казано – много често бързането става причина за преждевременното угасване на искрата.

4. Намерете си равен партньор

Всяка жена заслужава равностоен партньор, а не обект на любовта си. Трябва ви зрял мъж, вие искате да бъдете с някого, който има повече общи неща с вас, отколкото различия, който изпитва същата страст към живота като вас, който има вашата готовност да гради сериозна връзка. И най-важното – заедно и двамата трябва да се чувствате в безопасност. Не е задължително партньорите да са еднакво образовани (например като в двойката на Миранда и Стийв). Това донякъде ще ви даде възможността да си поставяте общи цели, но винаги има и изключения.

5. Обръщайте внимание на тревожните сигнали

Понякога на двама души не им е писано да бъдат щастливи заедно, дори ако им се струва, че връзката им има потенциал. Спомнете си епизода, в който Кари се събра пак с гаджето си от гимназията, а после разбра, че човекът се е върнал в града, само за да се лекува в психиатрична клиника. Ето това е тревожен сигнал. Друг сигнал – ситуацията в спалнята с Бъргър. Ако поначало нещата не се нареждат добре, това може да е знак, че е за ваше добро да прекъснете зараждащата се връзка по-скоро.

6. Имайте предвид какво може да стане причина за раздяла

Когато Кари за пръв път скъса с Тузара, тя се зарече да не започва пак връзка с мъж, който не умее да проявява емоциите си. Това е чудесен пример за причина за раздялата – героинята до последно държеше на думата си, независимо от това дали той е осъзнал своята грешка или не. Когато определите за себе си какво може да стане причина за раздяла с партньора, вие добивате чувство за собствено достойнство, което ще ви даде основа за увереност в себе си и надежда, че в бъдещите ви връзки ще получавате дължимото уважение. Защото вие имате ясна представа какво искате и какво е неприемливо за вас.

7. Вслушвайте се в мнението на приятелите си

Разбира се само вие знаете дали всичко върви по план. Но понякога един близък приятел може да забележи нещо, което вие не виждате през розовите си очила. Не ви съветваме да се вслушвате във всяко едно мнение, но имайте предвид страничните наблюдения. Например Миранда сподели на Кари мнението си, когато последната смяташе да напусне работа и да замине за Париж с Александър Петровски. И Миранда се оказа права.

8. Намерете си човек, готов за сериозна връзка

Изборът на подходящ момент е ключов фактор за успех. Ако единият партньор е готов за сериозна и зряла връзка, а другият просто си търси компания за активния си социален живот, отношенията са обречени на крах. Кари постоянно се бореше с това, че Тузара не беше готов за сериозна връзка, а с Ейдън беше точно обратното. Съвместимостта на партньорите играе огромна роля, но и точният момент е важен.

9. Научете се да се смеете един на друг

Шарлът и Хари са отличен пример за това. Те изпитват огромно удоволствие от това да са заедно и при това се отнасят с разбиране към странностите на партньора – защото искрено се обичат.

10. Дефинирайте собствения си стил

Всяка жена си има свой индивидуален стил. Шарлът е консервативна аристократка, Миранда – квалифициран специалист, понякога непредсказуема, Саманта е почитателка на модата, на бижутата и на ярките цветове, Кари е оригинална, има ясна представа как да съчетае класическите и съвременните тенденции, не се страхува да комбинира елементи от облеклото, за да подчертае фигурата си.

11. Съчетавайте и комбинирайте

В първия филм видяхме Кари с черния колан с малки шипове на Патриция Фийлд, който беше истинска винтидж-находка. Кари толкова често го носи във филма, че дори започва с раздразнение да го нарича „Роджър“. В комбинация с рокли и палто този малък аксесоар ни дава пример как да съчетаваме маркови облекла с по-прости, нови тоалети със стари, женски артикули с мъжки. Комбинирайте смело.

12. Не живейте, само за да угодите на даден мъж или да си намерите такъв

Всяка от четирите героини си спечели любовта на зрителите благодарение на индивидуалността си. Най-вероятно можете да намерите нещо общо с поне една от тях (чувствата на Кари, целеустремеността на Миранда, романтичността на Шарлът и дързостта на Саманта). Във всичките епизоди и филми от поредицата виждаме, че героините не са изневерили на себе си дори и в отношенията с противоположния пол.

13. Откажете се от хората, които не искат да бъдат част от живота ви или не проявяват уважение към личността ви

Очевиден пример - Александър Петровски.

14. Старайте се да сте финансово независими

Да, способността на Кари да живее доста богато, взимайки хонорар като журналист-фрилансър, е художествена измислица на сценаристите. Но въпреки това и четирите героини са направили кариера. Всяка от тях е финансово независима. Последвайте примера им.

15. Можем да планираме, но не всичко ще мине по план

Непоклатимостта на Миранда едва не съсипа връзката й със Стийв и по-нататъшното им преместване в Бруклин. Но когато то все пак се случи, тя заживя прекрасен живот, за който дори не беше мечтала. Разбира се, трябва да планираме бъдещето си – но трябва и да имаме готовност да променяме плановете си.

16. Намерете себе си

Самоуважението ще ви даде увереност в себе си и възможност да получите живота на мечтите си – независимо дали е протекъл по план или не.