Автор
Ива Петрова

17 прекрасни промени, които настъпват, когато започнете да се уважавате

Не е нужно да се оправдавате за начина си на живот пред никого. Докато не наранявате, не причинявате неприятности и зло на никого, можете да продължите да живеете както искате, без да чакате нечие одобрение.

Означава също, че няма да позволите на никого да се опита да ви убеди в противното. Ще поставите строги граници и няма да търпите някой да се опитва да ги прегазва.

Животът понякога взема неочаквани обрати и удря толкова силно, че от предишното ниво на самочувствие остава само мокро петно. Започваме да се смятаме буквално за никой и нищо. Да живееш с такова отношение към себе си е ужасно.

Възвръщането на самочувствието е едно от най-важните неща, които можете да направите за себе си. Този процес може да отнеме много време, особено след като животът ви е предложил да преминете през огън, вода и удари. Но веднага щом започнете отново да уважавате себе си, животът ви ще се промени към по-добро, начинът ви на мислене и действие също ще се трансформира.



1. Ще започнете да поставяте себе си за приоритет

Грижата за себе си е от голямо значение. Ще започнете да разбирате колко е важно да се грижите за собствените си нужди.

2. Ще спрете да се оправдавате

Не е нужно да се оправдавате за начина си на живот пред никого. Докато не нараняваш никого, можеш да продължиш да живееш както си искаш, без да чакаш нечие одобрение.

3. Ще премахнете негативизма от живота си

Негативните хора, негативните дискусии, пространствата, изпълнени с негативизъм, са всичко, от което трябва да стоите далеч. Нямате нужда от това, не бива да го търпите отново.

4. Ще намирате време за себе си

Имате нужда от време, за да останете насаме с мислите и нуждите си понякога.

5. Ще скъсате с токсичните хора в обкръжението ви

В този случай не трябва да се чувствате виновни, че сте се разделили с него. Хората, които само изсмукват енергия от вас и се интересуват само от себе си, не заслужават да бъдат част от живота ви.

6. Ще промените начина си на мислене


С възрастта хората се променят. Вместо да се придържате към идеалите на младостта си, позволете на начина си на мислене да се промени. И да не ви пука дали хората са съгласни с вас или не, вие имате право на собствено мнение.



7. Спрете да приемате празни извинения


Ако човек се извини, но не направи нищо, за да промени поведението си към вас, тогава няма защо да му простите. Това не е истинско извинение и няма смисъл да се преструвате, че му вярвате.

8. Започнете да казвате „не“, когато наистина го мислите

„Не” означава не и няма да позволявате на никого да се опита да ви убеди в противното. Ще поставите строги граници и няма да търпите някой да се опитва да ги прегазва.

9. Ще спрете да се тревожите, когато някой не ви обича


На някои хора никога не може да се угоди и това е добре. Ако се опитвате да накарате всички около вас да ви обичат, само ще загубите времето и енергията си. Така че дори не се опитвайте да го правите.

10. Започвате да правите някои неща, защото просто ги искате


Ще започнете да правите вълнуващи неща, ще откриете себе си в творчеството, без да се страхувате от човешкото осъждане. Ако това ви прави щастливи, тогава защо трябва да ви интересува какво мислят другите за него?

11. Ще започнете да се обличате както ви харесва

Хората около вас нямат право да ви казват как трябва да изглеждате. Ще носите, каквото си искате. Същото важи и за вашия грим и прическа.

12. Най-накрая ще забравите за бившия си


Мислехте непрестанно за него, нали? Но щом самоуважението се събуди във вас, ще разберете, че той не си струва времето. Миналото трябва да остане в миналото. Вие, като разберете това, най-накрая ще изхвърлите мислите за него от главата си.



13. Ще спрете да влизате в безсмислени спорове


Някои хора обичат да усещат вълнението, с което е наситен спорът. Но това е негативно чувство, чиято основа е гневът. Ето защо сега вие, след като сте разбрали, че някой се опитва да спори с вас само в името на самия спор, ще предпочитате да стоите настрана.

14. Хората, които не ви уважават, ще ги третирате по същия начин

Ще предпочитате да прекарвате времето си с хората, които наистина ги е грижа за вас. Ако някой не ви дава уважението, което заслужавате, тогава не трябва да го слушате, само защото той иска това.

15. Ще живеете живота, който обичате

Даден ни е само един живот. И няма значение кой път ще изберете – най-безопасния или най-криволичещия. Ще живеете точно както вие искате.

16. Ще приемете недостатъците си


Не само ще ги приемате, но и ще започнете и да ги обичате. Ако имате по-голям нос, по-нисък ръст или по-едра фигура от другите хора във вашето обкръжение, защо трябва да не харесвате тези свои черти?

17. Ще се обичате


Вие сте си най-добрият си приятел, не насилвайте другите да ви обичат. След толкова много години лутане време е да се научите да обичате себе си безусловно. Това не означава да се превърнете в патологични нарциси.

Четете още: Тази жена просто не остарява: 72-годишната Джейн Сиймор се показа по бански (снимки)