Понякога в бързината, без да се замисля много, неволно, един мъж може да ни каже нещо, което на пръв поглед звучи приятно, но като се замислим, съвсем не е така.

Когато правят комплименти, мъжете често са непохватни. Макар и да бъдат водени от най-добри намерения, понякога се случва с една на вид мила фраза, неволно да "родят" някоя глупост. Така че, мили господа, за да не обидите по невнимание дамата насреща си, помислете добре, преди да изръсите някой израз от списъка по-долу.

"Изглеждаш страхотно, просто си неразпознаваема!"

Излиза, че преди не сме изглеждали толкова добре, колкото сега. А думата „неразпознаваемо“ определени може да ни обиди като дами, тъй като подсказва, че настоящата ни визия е коренно различна и далеч по-впечатляваща от предишната.

"Гърдите ти са пораснали толкова много!"

Обикновено гърдите растат правопропорционално с наднорменото тегло. А също и по време на бременност или сериозно заболяване. Така че, мили мъже, внимавайте с този комплимен.

“Днес си много красива!”

Нали не искате дамата насреща ви да се засегне от думите ви и да си помисли, че в други дни не е била особено красива във вашите очи, а само днес. Може да загладите неловкия комплимент, като добавите нещо от типа на „както всеки път, когато те видя“ или „но ти си красива винаги“.



"Изглеждаш по-добре, когато се усмихваш!"

Знаете ли, че никой нормален човек не може да се разхожда с гримаса на усмивка 24 часа в денонощието? И ако се съди по думите ви, в най-добрия случай в 90% от живота си една жена изглежда не особено привлекателна.

"Изглеждаш страхотно за възрастта си!"

Този комплимент предполага, че човекът като цяло не е много привлекателен, но се откроява в сравнение с връстниците си. Освен това хората често се чувстват неудобно от всяко уточнение, свързано с възрастта им. Същата ситуация с комплимента "Този цвят на косата те кара да изглеждаш толкова млад."

"Леле, колко си отслабнала!"

Въпросите за теглото винаги са много сложни и деликатни, защото причиняват чувство на дискомфорт у повечето хора. Уточнявайки, че една жена е отслабнала толкова много, все едно мъжът да каже, че преди е била твърде дебела.

"Това е най-добрата идея, която някога си имала!"

Сигурни ли сте, че искате да намекнете на жена, че всичко, което преди това ѝ е хрумвало, е било абсолютна глупост и нелепица? И как може някой да знае какво става в главата на друг човек? Не поемайте този риск.

"Гримът ти изглежда зашеметяващо!"

Вашият комплимент означава ли, че дамата не изглежда много привлекателна без грим? Има голям риск тя да си помисли това и да ви се обиди.

"Тази рокля те прави слаба!"

Оказва се, че в други дрехи дамата изглежда дебела и всичко, което е слагала досега преди, е подчертава пълната ѝ фигура.

"Ти си красива отвътре. Много си мила и талантлива!"

Амбивалентен комплимент, който намеква на дамата, че сякаш ви е привлякла само с качествата си. Мили господа, запомнете, жените обичат да има казват колко красиви.

"Ти не си като всички останали момичета!"

Разбира се, звучи много хубаво. Но в този случай мъжът смята всички други момичета за недостойни и дори ако сега ситуацията е във ваша полза, мнението му може бързо да се промени. Една жена винаги би си помислила така. Така че, мили мъже, по-внимателно с този комплимент.



"Харесвам жените с красиво тяло като твоето."

Сега, първо, комплимент от този сорт би наранил една дама, тъй като той означава, че мъжът насреща ѝ ще вижда красота не само в нея, но и в други жени. И второ, утре нейното тяло може и да се е променило, което най-вероятно ще означава, че същият този мъж повече няма да я харесва.

"Новата прическа те прави по-млада!"

От един неловък комплимент става ясно, че преди жената е изглеждала по-зле, а предишната прическа я е състарявала. По-добре е да направите комплимент без пояснения.

"Ти си страхотен шофьор за жена!"

Такъв комплимент може да се тълкува като алюзия за негативен стереотип или неприятна форма на сексизъм. Ако искате да го направите, спестете последната дума.

"Защо нямаш никого, щом си толкова красива?"

Самотните хора със сигурност не искат да им се напомня за тяхната самота. Освен това с този комплимент вие някак си предполагате, че нещо не е наред с дамата насреща му.

"Имаш толкова много деца, страхотни сте!"

Този комплимент показва, че той смята този брой деца за прекомерен по една или друга причина. Неуместно е да се изразява мнение за житейския избор на друг човек.

"Готвиш толкова вкусно, колкото майка ми!"

Всяка жена иска да бъде красива и страстна, а не да напомня на мъжа за майка му, дори в кухнята.

"За едно момиче си много умна!"

Това е не само обида, но и проява на дискриминация и нарушение на равенството между половете. Можете да направите същия този комплимент без акцент върху пола.

Четете още: Можем ли сбъднем всяка своя мечта, дори и най-смелата? С тези ритуали - да!