Автор
Ива Петрова

20 безценни съвета за личностно развитие

Тези съвети ще ви помогнат да се развивате, вместо да тъпчете на едно място. Как да бъдете по-продуктивни? Как да се отървете от неприятните чувства? Как да се сбогувате с миналото и да направите крачка напред към мечтата си?

1. Бъдете гъвкави

Трудно ви е да се откажете от старите си планове? Не обичате да отлагате събития? Принципността и неспособността да се адаптирате водят до стрес и лошо настроение. Не упорствайте да запазите плановете си непокътнати просто заради принципа, не се придържайте към разписания, просто за да не изглеждате разхвърляни. Бъдете гъвкави и всичко ще ви потръгне по-лесно.

2. Не стойте в интернет в продуктивните си часове

Мнозина се питат как да се преборят с интернет-зависимостта. Много лесно - определете кои са най-продуктивните ви часове и не висете в интернет точно в тях. Това може да са само 2-3 часа дневно.

3. Вслушайте се в биоритмите си

Едно малко усилие може да доведе до големи промени. Не е трудно да си изпиете кафето не веднага, а два часа след събуждане, нали? Или да размените в графика си местата на важна среща и тренировка? В книгата “Винаги навреме” има съвети за това как да синхронизирате социалното си разписание с биоритмите си, за да бъдете по-ефективни, здрави и щастливи.

4. Правете избора си осъзнато

Всеки път, когато ви се налага да направите избор, се замислете “Това ще ме доближи ли до моята мечта или ще ме отдалечи от нея?”. Винаги избирайте онова, което ви доближава до целта ви.

5. Не губете курса си

Колко често сте отговаряли с “да” на нечия молба, лична или служебна, без дори да се замислите за какво точно са ви помолили? Колко често ви се е случвало да мразите това, което правите и да си мислите “Защо изобщо се захванах с това?”. Постоянно си задавайте въпроса “Трябва ли да се занимавам?” и няма да имате проблеми с казването на “не”.

6. Използвайте всяка една минута

В едно денонощие има почти 1500 минути. Тайната е да се научите да използвате малките отрязъци от време за приоритетните си задачи, като съкратите времето за настройване и подготовка. Чакате на опашка? Прочетете нещо полезно. Пътувате с асансьор? Определете приоритета си за днес и действайте!

7. Полагайте усилия

Ние растем само тогава, когато нещо ни се удава трудно. Да подариш книга на приятел, когато нямаш излишни пари, е много по-ценно, отколкото да подариш самолет, бидейки милионер.

8. Сменете тениската

Сигурно сте срещали хора, които разиграват картата ОНД - Обвини Някой Друг. Авторът на книгата S.U.M.O. нарича това “тениската на жертвата”. Представете си за момент, че на тениската ви се изписва всичко, което чувствате. Жертвите носят тениски с надпис “Не съм виновен”, “Животът е несправедлив”, “Никога не съм имал късмет”. А вие каква тениска носите днес? Може би е време да я смените?

9. Свалете всичко излишно

Понякога не е достатъчно просто да смените тениската. Може да се наложи да ес отървете от дадена дрешка веднъж и завинаги. В книгата “Гъвкав ум” има един съвет - представете си, че пречката на пътя ви е придобила физическа форма в един от облечените на вас елементи от облеклото, шапка, пръстен, шал, пуловер или обувки. Свалете този елемент и ще се почувствате по-свободни и по-спокойни.

10. Подредете

Безредието вкъщи се разчита от мозъка като сигнал за това, че не контролирате ситуацията. Това води од стрес, а стресът често води до преяждане и други проблеми. Започнете да внасяте ред в живота си, започвайки от бюрото си.

11. Предизвикайте се

Пробвайте да преминете Адската седмица. Това е нещо, което зарежда с много енергия и вдъхновение. То ще разкрие всичко ценно, което имате в себе си. Всеки човек има велики мечти, които показват какъв е всъщност - или поне какъв иска да стане. С годините обаче ги забравяме. Преставаме да вярваме.

12. Идете на интервю за работа

Засега не смятате да напускате работното си място? Няма значение! Пробвайте да отидете на интервю за работа там, където най-вероятно няма да ви наемат - може да е за по-висока от настроящата ви длъжност или за подобна професия. Това упражнение ще ви разкрепости и ще ви покаже какво ви липсва, за да намерите работата на мечтите си.

13. Сбогувайте се със старите идеи

Главата ви е пълна с идеи, но я няма “онази единствената”? Може би е време да вкарате малко ред. Напишете всичките си мисли на лист хартия и го разкъсайте на части. Трябва да бъдете отворени за нови идеи и решения.

14. Задавайте въпроси

Следващия път, когато сте заети с нещо най-обикновено, помислете над следните въпроси. Изпитвам ли душевен покой? Трябва ли да се отърва от излишните неща, да променя или укрепя нещо у себе си? Вслушвате ли се в чувствата си? Шерлок Холмс е различавал 75 миризми - какви миризми усещате сега? Какво чувате? Как бие пулсът ви и как дишате? Какво е най-красивото от това, което виждате в момента? Усещате ли някакъв вкус?

15. Творете

Преди няколко години Journal of Public Health публикува резултати от проучване, с което учените се опитали да установят как влияят творческите занимания на организма. Наблюденията над пациенти показали, че терапевтичните програми, свързани с рисуване, писателство и театър, понижават значително чувството за тревога, помагат да се преборите със стреса и да преодолеете депресията.

16. Открийте конкурентите по пътя към мечтата

Една от основните причина хората да не се справят с поставените задачи е наличието на конкурентни цели (без да са осъзнати). Например някой обича да си хапва, но иска да свали излишните килограми. Някои спортисти пък по време на тренировка изпитват чувство за вина, защото не прекарват това време със семействата си. В трудни моменти конкурентните задачи водят до забавяне или прекъсване на изпълнението на желаната ви програма. Затова трябва да се убедите, че изпитанието е важно за вас - това е първата крачка към постигане на целта.

17. Радвайте се на малките неща

Намирайте хубавите страни в малките неща. Възможно е днес да сте благодарни за хубавия слънчев ден. А утре - за красивия сняг! Радвайте се и се наслаждавайте на всички разнообразни дреболии. Отговорете си още сега на въпроса - какво ви радва в момента?

18. Отърсете се от тревогата преди лягане

Няколко часа преди лягане сложете край на всички сложни задачи и се постарайте да се отърсите от тревожните мисли. Намерете си някакво рутинно занимание, слушайте спокойна музика, не се претоварвайте с излишна информация. През нощта мозъкът асимилира информацията, която е получил през деня, затова сутрешното ви настроение зависи пряко от вечерното.

19. Пийте много зелен чай

Учените твърдят, че веществата, съдържащи се в зеления чай, забавят стареенето и намаляват риска от развитие на паркинсон и Алцхаймер. Благодарение на полифенолите, на които е богата тази напитка, се ускорява обновяването на клетките на хипокампа, в резултат на което се засилват паметта и способността за обучение.

20. Планирайте четенията си

Решете коя книга ще ви е следващата, още преди да сте дочели предната. Направете си списък с книги “за прочитане” или “за зареждане” в рийдъра. Ако ви заинтересува някоя книга, добавете я веднага в списъка.