Автор
Ива Петрова

20 непоклатими правила: Човек е такъв, какъвто е в дребните неща

Животът е мъдър и постоянно ни учи чрез опита. Той е вплетен в модели, които е полезно да знаете, за да избегнете много неуспехи и неприятности.

Предлагаме 20 закона, които работят безотказно. Наталия Грейс, талантлив психолог и бизнес треньор, в книгата си "Законите на Грейс" формулира редица модели, които ще ви помогнат да станете малко по-мъдри и да живеете по-добре. Ето някои от тях.

1. Законът за нулирането

Мозъкът трябва да се нулира. Ако сте се върнали у дома и едва се държите на краката си, а само четиринадесет от двадесет и осемте задачи, планирани за днес, са изпълнени, ако сте седнали и седите, гледайки безизразно в нищото, тогава не се обвинявайте!

Мозъкът не може гладко да следва вашите заповеди. Той също трябва да се грижи за себе си. Той трябва да подреди нещата. В такова състояние се нуждаете от липса на каквато и да е информация отвън. По това време мозъкът се "изчиства". Това е нулирането.



2. Законът за фалшивата доброта


Само си мислим, че помагаме, като решаваме проблемите на другите. Всъщност ги обостряме. Когато насила въвличаме алкохолик в лечение, ние само удължаваме неговата агония и губим собственото си време. Пак ще пие, а ние ще го смятаме за неблагодарник, вместо да се запитаме дали изобщо си струва да хвърляме бисерите си. Човек сам трябва да решава проблемите си. Той расте с нарастването на арсенала му за решаване на проблеми.

3. Законът за важността на дреболиите

Как човек се проявява в малките неща - такъв е той! Той може да бъде кралски щедър, но веднъж в годината, а дребната му природа да се проявява в малките неща всеки ден, така че малките неща са много по-разкриващи същността му.



4. Законът на микробите

Има зародиши на явленията и събитията в живота ни. Въпреки че тези ембриони не са живи, те имат способността да се възпроизвеждат. Една оставена използвана чаша ще доведе до планина от неизмити съдове. Един надпис върху прясно боядисана ограда скоро няма да остане сам - цялата ограда ще бъде изписана. Как да използваме закона на микробите? Всички неблагоприятни явления и събития трябва да се разпознават още в зародиш. Зародишите на всяко зло трябва да бъдат унищожени. Ако не харесвате някакво жизненоважно явление, елиминирайте зародиша му. Много по-лесно е да разтопиш снежинка, отколкото снежна топка.

5. По-добре "под" отколкото "над"

Това важи за абсолютно всичко. Например, ако държите реч, завършете я, преди хората да са се уморили. Гьоте е казал: "Тайната на скучното е да кажеш всичко." На среща - кажете сбогом малко по-рано, отколкото партньорът ви иска да го направи. Напуснете гостуването, преди домакините да закопнеят за самота.

6. Закон за общия впряг


Два коня в един впряг могат да преместят 15 тона. Но всеки от тях поотделно - само 3 тона. Впрегнете се да работите не по-малко от двама по двама и ще бъдете ефективни.

7. Закон на вълшебната дума


Ще се изненадате - вълшебната дума е НЕ, а не "моля". Много проблеми могат да бъдат избегнати, ако се научите да отказвате на хората. Не прекарвайте време в празна комуникация „от учтивост“. Не давайте пари назаем, когато не искате. Това е много по-добре, отколкото да страдаме дали ще се върнат, или не. Давайте каквото можете да дадете, но не давайте назаем. Гьоте е казал: „Ако искаш да загубиш приятел, дай му пари назаем“.

Когато човек разумно откаже, неговото самочувствие се повишава, самоуважението му се повишава. А хората се страхуват да откажат. Защо? Защото се страхуват да не бъдат харесани! Не можеш да угодиш на всички. Научете се спокойно да изживявате негативните емоции на другите хора относно вашия отказ. Ако веднага кажете „НЕ“, тогава ще ви бъде по-лесно да аргументирате отказа си.



8. Законът за фалшивите идеални условия

Никога няма да има идеални условия. Глупаво е, разбира се, да отричаме, че понякога се случват и благоприятни обстоятелства. Още по-рядко обаче се случва някой да има мъдростта да ги използва. Отчасти защото възможностите се крият под прикритието на проблеми, които трябва да бъдат решени.

9. Закон за предлагането

Офертите се правят на случаен принцип. Съдбата често се грижи за нас.

10. Веднъж установен и настроен закон

Работи чудесно, безотказно!

11. Законът за компенсацията


Не се случва по едно и също време! Съпругата: красота, маникюр, прическа, пайовете у дома не изстиват, в леглото - чудеса от изобретателност и страст; децата се къпят във внимание; тя пее брилянтно, забавлява гостите със свирене на пиано; отстъпчива, нежен характер, поздравява с усмивка, блестяща поетеса, успешна бизнес жена, идеален приятел...

Всичко това обаче не се случва едновременно. Наполеон се страхувал от котки, Чайковски е ял хартия и плакал до десет пъти на ден, Шилер съвсем сериозно слагал гнили ябълки на масата, за да се храни музата му, а Бах хвърлял перуката си по органиста, когато свирел фалшиво. Ако един човек е постигнал значителен успех в нещо, то в друг той обикновено има недостиг. Но човек е ценен не толкова с липсата на пороци, колкото с наличието на добродетели.

12. Закон за влиянието

Околната среда влияе върху това какъв ще стане човекът. В медицината има такова понятие: скорост на реакцията. Околната среда влияе много, за всичко. Ние се превръщаме в околните и много по-рядко превръщаме другите в себе си.

13. Закон за кръста

Кръстът се дава на всеки в строго съответствие с гърба му.

14. Закон за полярната реакция към таланта

Талантливите хора винаги предизвикват полярни реакции: или одобрение, или омраза. Те не могат да се приемат с лека ръка. Те не могат да бъдат пренебрегнати или игнорирани. Те са невъзможни за забравяне. Помнят ги, обичат ги, мразят ги, мислят за тях, завиждат им. Ето защо, ако сте талантлив, тогава не разчитайте на всеобщо одобрение. Врагове ще имате, защото не всички таланти са отишли при тях, а при вас.

15. Закон за "Не твоите хора"

Хората, които не са твоите, ще те напуснат в даден момент.

16. Закон за споделената памет

Най-вече хората са свързани от общи спомени за събития и количествата изядена заедно сол. Привързаността и сравнително спокойната продължаваща любов се основават на общи спомени. Така паметта свързва хората. Ако искаш добра привързаност, трябва да те запомнят с добро.



17. Законът за обвързването на мислите ни към ближния

Човек, който е близо до нас, ни кара да мислим за него, дори и да не се интересуваме от него. Това е опасността от близостта с безполезни хора.

18. Закон за неизбежните загуби

Във всичко, което извършва човек, той допуска и грешки. Следователно загубите са неизбежни. Знаейки това, човек не трябва да се разстройва твърде много. Има общи закони на Вселената. Ние не можем да бъдем съвършени, както и действията ни. Приемете неизбежната загуба със смирение.

19. Законът на половинките

Всяка картина на света, всеки бизнес може символично да бъдат разделени на половини, които се допълват взаимно. Половинките могат да се нарекат начални и крайни. Все още е възможно да се зададе тон за първоначалната половина, но ако се е материализирала, тогава втората половина започва да „завършва“ цялото сякаш от само себе си. Това е същността на управлението на ситуацията. Можете да зададете началната половина, за да получите желания краен резултат.

Вероятно сте се опитали да разберете защо някои хора предизвикват реакции на възхищение и обожание у други? Държат се така, сякаш другите не могат да не ги харесват. Ако трябва да произнесат реч, тогава целият им вид показва: Готов съм за аплодисменти и хората започват да аплодират. Те изглеждат така, сякаш чакат реакция на обожание - и хората в началото започват да изглеждат заинтересувани, а след това се влюбват. Тоест - задайте си правилната начална половина и успехът ви е гарантиран.

20. Законът за правилното действие

Ако човек постъпва правилно, тогава делата му ще стават все по-добри с всеки изминал ден.

Четете още: Има си причина: Защо срещаме определени хора в живота си