Ако искаш мъжът ти да те обича, научи се да угаждаш на майка му. Това е закон! За целта обаче ще трябва да си мериш приказките… В тази статия сме събрали фразите, които е най-добре да не изричате пред свекървата.



1. Ама какво разбираш пък ти от това! Твоят начин на живот е останал в епохата на комунизма.

Тази фраза може да докара на свекърва ви инфаркт. С тези думички вие едновременно я наричате стара и зачерквате щастливата ѝ младост.

2. Майка ми не ме е учила така.

Разбира се, че вашата майка във всички отношения е по-добра от майката на съпруга ви. Нека обаче това си остане тайна между вас и майка ви. Не е нужно да го изтъквате пред свекървата.

3. Аз ще възпитам сина си иначе.

Така ѝ нанасяте удар едновременно по две болезнени места. Първо – намеквате на свекървата, че синът ѝ е зле възпитан. Второ – че тя е некадърна майка и баба, която нищо не разбира от педагогика. Но вие все пак поради някаква причина сте се омъжили за сина ѝ, нали?

4. Синът ти се ожени. Край, сега аз съм най-важната жена в живота му.

Безполезно е да се конкурирате с майка му. Бъдете по-умни и я издигнете на пиедестал – веднага ще видите колко бонус-точки ще получите за това, както от мъжа си, така и от свекърва си.



5. Вие първо се оправете с мъжа си/свекъра си, пък после ни давайте съвети.

Ако намекнете, че положението в нейното семейство е по-плачевно, отколкото тя го представя, ще засегне свекърва си. При това вашето нежелание да се вслушате в съветите на една възрастна мъдра жена ще бъде оценено като юношески инат.

6. Отгледали сте мамино синче!

Това е удар под кръста. С такова изказване ще си развалите отношенията не само със свекървата, но и с мъжа си.



7. Ако знаех, че Пешо/Гошо има такава майка, нямаше да се омъжа за него.

Да изказвате подобни претенции към жена, която никога не е искала да общува с вас, е най-малкото остранно. Свекърва ви не е длъжна да оправдае надеждите ви – да гледа внуците, да мълчи, когато иска да се изкаже, да бъде на едно мнение с вас. Ако сте случили на свекърва, радвайте се, ако ли не – трайте си и всичко ще е наред.

8. Не ни се бъркайте в семейството, той накрая ще послуша онази, с която си ляга.

Само една много невъзпитана жена би казала нещо такова. Не се показвайте в подобна лоша светлина пред свекърва си - още повече, че тя може да ви цитира пред сина си.

9. Слава Богу, децата са се метнали на мен.

С тази фраза вие казвате на свекърва си приблизително следното: „аз не искам децата ми да приличат на баща си“. Тогава тя логично ще се запита дали наистина обичате сина ѝ. Бедна ви е фантазията какви подозрения можете да събудите у нея!



10. Случили сте на снаха, радвайте се, че сте имали късмета синът ви да се ожени точно за мен.


С други думи вие сте идеална, а синът ѝ е „второ качество“. Никоя майка не би простила някой да омаловажава достойнствата на детето ѝ пред нея.

11. Ние сами ще решим всичко със сина ви.

Вие се отказвате от помощта на една опитна жена – това не е твърде далновидно. По-добре изслушайте мълчаливо съветите ѝ, благодарете ѝ и… направете всичко така, както сами си решите.

12. По-добре да се върна при нашите!

С тази фраза вие съобщавате на свекърва си, че не сте била готова да създадете семейство и можете във всеки един момент да биете отбой. Вие не подкрепяте сина ѝ, а само изисквате. За какво ѝ е такава снаха?

13. Вие не познавате сина си!

Опитите да убедите една майка, че тя не познава собственото си дете, са обречени на провал. В крайна сметка тя не ви е молила да се омъжите за него. Това си е било ваш избор, така че ако търсите виновни, погледнете се в огледалото.

14. Да беше завела поне веднъж внучката си на въртележка.

„Ти си лоша баба“ – ето какво чува свекърва ви. Дори ако наистина смятате, че тя не обръща достатъчно внимание на внуците си, въздържайте се от коментари по въпроса.



15. Синът ви е глупак (слабак, дебел, безволен, неудачник).

Всичките обиди или отрицателни думички по адрес на мъжа ви, дори и казани в разгара на караница, ще останат дамгосани в сърцето на свекърва ви и при първия удобен случай ще бъдат цитирани пред сина ѝ.

16. „Вашият Гошо“ или „вашият Ваньо“.


Запомнете – дори ако вие с мъжа ви смятате, че в това няма нищо страшно, никога не наричайте съпруга си така пред майка му. На нея ще ѝ се стори, че не уважавате сина ѝ.

17. Твоите кюфтета/супички/сарми не са толкова вкусни, колкото моите.


Не бива да критикувате нещата, които свекървата е направила за вас или ви е подарила. Тя го е направила с любов и с най-добри намерения – радвайте се и ѝ благодарете.



18. Много добре си изкарахме на моминското парти, докато мъжът ми гледаше децата.

Вие си губите времето с приятелки и се веселите, докато любимият ѝ син скучае или дори гледа детето. В очите на свекърва си веднага ще се превърнете във въртиопашка и лоша съпруга.

19. Той отказва да ми купи палто/пръстен/рокля.

Свекърва ви няма да ви подкрепи, а точно обратното – ще ви обвини в прахосничество. Нейният любим син се спуква от работа, а вие профуквате изкараните с труд пари!

20. Синът ви нищо не върши в домакинството.

Дори и така да е - ако сте искали да получите съчувствие, няма да го дочакате. За любещата майка синът ѝ е истински трудяга, а вие сте глезла, която я мързи да измие чиниите и пода. Та нали сте жена! Пак добре, ако и вие работите. Ако обаче сте домакиня и си седите вкъщи с детето, свекървата ще ви сметне за абсолютна безделничка!