От Индия до САЩ и от Южна Корея до Бразилия, жените по света могат да очакват интересна година, когато става дума за равноправие, сигурност и политическо представителство. От малките победи като посещаването на футболни мачове в Иран, до решаването на световни проблеми като икономическото неравенство и сексуалното насилие, жените продължават да разказват своите истории и да водят своите битки. Ето само няколко от „фронтовете“.

Жените и религията

Протести, сблъсъци, камъни и шокови гранати, десетки ранени и арестувани, един загинал, затворени пътища и училища - индийският щат Керала тъне в хаос, защото преди около 24 часа две жени се осмелиха да влязат в исторически храм. Хиндуисткото светилище „Сабаримала“ от векове е непристъпно за жени във фертилна възраст. През септември миналата година Върховният съд на страната отмени забраната, но жените продължиха да бъдат спирани и насърчавани да се откажат от ревностни вярващи и традиционалисти. Сред тях е премиерът Нарендра Моди, който се описва като поддръжник на „традициите“.

Според „традициите“ жените между 10 и 50-годишна възраст оскверняват покровителя на храма – бог Айяпа, дал обет за безбрачие. Докато властите се опитват да тушират напрежението, храмът се превърна в национален символ за женските права и поляризира общественото мнение. В отговор над 2 милиона жени направиха внушителна 620-километрова жива верига, настоявайки за равенство на половете.


В многолюдната държава религиозните традиции се бранят с кръв, а да бъдеш жена е трудно и рисковано. Индия попада в челните позиции по брой изнасилвания и нападения над жени, а пресилената реакция на обществото и политиците спрямо религиозните свободи на нежния пол със сигурност няма да спре борбата им.

Жените и стереотипите

Надали вярвате, но Южна Корея е сред най-големите пазари на козметични продукти в света. Причината? Утвърденото от векове разбиране, че жените трябва да изглеждат перфектно. Белотата на лицата им е издигната в култ и се постига с ежедневни грижи, както и големите изразителни очи, свитите устни. Още от ученическа възраст, корейките прекарват средно по 2 – 4 часа в разкрасителни процедури и гримиране. Всяка трета жена се е подлагала на различни козметични интервенции или пластични операции, за да покрие изискванията, сред които дължината на лицето да е точно 9 пъти по-малко от дължината на тялото.

Протестирайки срещу заробващите стандарти за красота, хиляди жени демонстрираха във видеоклипове в социалните мрежи как унищожават червила, сенки и кремове и как подстригват късо косите си. За първи път едва през миналата година по южнокорейската телевизия се появи водеща с диоптрични очила. Движението, популярно като Escape the Corset, няма да затихне, напротив. Все повече се засилват гласовете за равенство на половете.

Жените и политиката

Ирландия разреши абортите с исторически референдум през май 2018, а аналогични движения продължават в Бразилия и голяма част от страните от Латинска Америка. В средата на годината премиер на Испания стана Педро Санчес в правителство, доминирано от жени. 11 от 17-те министри са дами, с което Испания изпревари Швеция.

Ангела Меркел бе наследена от жена начело на ХДС, а в САЩ рекорден брой дами бяха избрани в Конгреса на междинните избори преди броени месеци. Сред тях има представителки на различните общности и малцинства, включително на индианците. В това число влизат и бежанка от сомалийски произход (Илхан Омар от Минеаполис), палестинка (Рашида Тлаиб от Минесота), чернокожа медицинска сестра (Лорън Ъндърууд от Илиноис), както и най-младата жена в Конгреса - 29-годишната Александрия Окасио-Кортес (Ню Йорк), чиито корени са от Пуерто Рико. Очаква се през 2019-а рекорден брой жени да заявят намерение да се кандидатират на следващите президентски избори, опонирайки на мачо-реториката на Доналд Тръмп.

Жените и шоубизнеса

Не знаем дали развлекателната индустрия реагира с истински подбуди на движения като Женския марш, Time's Up и #MeToo, но е факт, че редица от последните филми и сериали показват именно женската перспектива. Сила, страх, душевни терзания, сложни избори, 2018-а насити малкия и големия екран с качествени женски персонажи. Заради ролята на талантлива певица, която страни от сцената, защото всички казват, че е грозна, Лейди Гага е спрягана за номинация, даже и направо за Оскар за филма „Роди се звезда“ на Брадли Купър.

Сериалът „Отворени рани“ за три поколения жени от заможно провинциално американско семейство и епосът за шотландската кралица Мери също доказват, че ще виждаме още и още силни женските главни роли. Разбира се, очакваме и продължението на дистопичния сериал „Историята на прислужницата“, който се превърна в емблема на жените по света за повече свобода и повече гласност.


Автор: Виктория Димова