4 бързи начина да се справите със стреса. Как действат те?

Ковид, работа, любовни проблеми, домашни грижи - всичко това води до напрежение и стрес. А те стоят в основата на много заболявания. Как да ги преборим?

Когато сме в стрес, тялото ни синтезира кортизол. Той пък влияе върху много процеси, включително върху метаболизма.

В зависимост от нивата на хормона в организма и продължителността на отделяне, той може да има както положително, така и отрицателно влияние. При нормални нива кортизолът регулира кръвното налягане; функциите на сърдечно-съдовата система; подпомага реализирането на имунния отговор и противовъзпалителните процеси; понижава чувствителността към болка; подобрява паметта и способността за концентрация.

При понижени нива на кортизола може да почувствате умора, замаяност, загуба на тегло, пигментиране на кожата.

При повишени нива на кортизола се повишава кръвното налягане, кръвната захар, теглото, ще имате проблеми с костите, ставате раздразнителни.

Как да се справите със стреса?

Спете достатъчно. Лягайте си навреме и осигурете на организма нужните му 8 часа сън.

Тренирайте. Осигурете на тялото си физическо натоварване. Приблизително 45 минути след началото на тренировката, нивата на тестостерон започват да падат, а кортизола се повишава. Именно поради тази причина не трябва тренировката да продължава повече от 45-60 минути.

Медитирайте. Медитацията, йога практиките, дори една обикновена разходка сред природата ще ви помогнат да влезете в релси. Хубавата музика също е добър вариант.

Хранете се здравословно. Забравете са сладкото и захарта. Наблегнете на черния шоколад, плодовете, чая. И пийте вода. Много вода. Заключение