Автор
Цвета Герчева

5 безценни съвета, които получих от най-добрата си приятелка

На Запад работещите, активни, успели и заети момичета си имат психоаналитици. Те лекуват душите им, чоплят в детството им и им вдъхват увереност. Карат ги да разбират ясно какво искат и им дават наставления и съвети как да го постигнат.

У нас работещите, успели и заети момичета си имат най-добра приятелка. Тя знае всичко за детството им, често помни случки, които всички други отдавна са забравили, освен това винаги е на разположение, сеансите с нея струват най-много бутилка добро вино и не на последно място - тази личност, която си е стожер на дамската душа, винаги има категорично решение за всеки проблем.

А когато ѝ се обадиш и просто ѝ кажеш "Нели, напуснах мъжа ми", тя не те кара да разкажеш за всичките си предишни връзки, търсейки причината за настоящата ти раздяла, както правят психоаналитиците на Запад, а просто казва: "Аууу, супер. Откога ти говоря. Довечера след работа идвам у вас да ми разкажеш."

Най-добрата ти приятелка всъщност е много повече от приятел. Тя може да те спаси от всички злини на света, и макар ние все още да живеем с щипка ориенталски навици - съгласете се с мен - има неща, които можеш да научиш само от живота.

Е, аз пък имам някои тайни правила, които съм научила от най-добрата си приятелка. И много се старая да ги спазвам. Трябваше ми време да ги приложа в живота си. Но пък съм щастлива, че ми се случиха. Защото сега знам, че няма нужда да седна на кушетката на психоаналитика, за да реша проблемите си.

Просто трябва:

Да казвам какво чувствам

Да се науча да казвам какво чувствам ми отне много време. На първо място, вече не давам луди пари за кремове против бръчки, просто защото ми е било неудобно да кажа на консултантката в магазина, че продуктът, който ме убеждава да купя, не ми харесва. Даже изобщо не ми харесва :)

Да спра да търся любовта

Имам си теория за любовта. Все я търся и все се питам сега това ли е мъжът на мечтите ми или да изчакам още малко и да потърся някой по-умен, по-богат и по-красив. Според Нели щастието е в пътя към върха, не в това да стоиш на върха и да гледаш надолу. Затова вече съм си обещала да се чувствам щастлива сега. Днес. С мъжа с когото съм. Без да търся мистър по-по-най по 24 часа в денонощието. И знаете ли - получи се. Опитайте го и вие.

Да спра да се срамувам

Като по-млада ме беше срам почти от всичко на този свят. Когато ме питаха правила ли съм секс миналата седмица, почти се изчервявах, независимо дали ще кажа "Да" или "Не". Дали имам пари за уикенд в Банско? Колко му е да кажа - този месец нямам. Но преди години ме беше срам от това. Сега знам, че срамът означава да поставиш преграда за доброто, което можеш да направиш в живота си. И просто го изгоних от мислите си. Дали понякога съм нетактична? Сигурна съм, че да! Обаче - даже не ме е срам от това. Наистина.

Да умея да казвам "Не"

Казват, че "Не" било новото "Да", просто защото хората, които могат да отказват всъщност са най-положителните личности във всеки екип. Според моята любима приятелка Нели да казваш "Не" е проява на един особен вид себеуважение, което всяка жена трябва да притежава. И на щипка егоизъм. Обаче пък върши чудеса с живота. Ако един път се престрашите да кажете "Не" на досадната колежка, на неизгодно предложение, на лоша оферта - тогава показвате на всички колко много държите на себе си. А хората уважават хората, които държат на себе си. Знаете ли защо? Защото според Нели на всяка жена, която държи на себе си, ѝ личи. Ама много.

Да пазя здравето си (ама наистина да го пазя)

Да бъда отпочинала, да бъда в кондиция, да отделям време за здравето си - това беше един от най-трудните уроци, които научих. Отне ми много време да призная пред себе си, че често съм немарлива. Сега вече имам ново правило. Да се грижа за здравето си, ама наистина. Реално.

Ако преди се свивах от болки, докато не стане нетърпимо и чак след това отивах на лекар за цистита ми, сега винаги нося в чантата си блистер Цистирен Таблетките са на билкова основа, имат наистина мощно действие, заради комбинация от червена боровинка и златна пръчица и наистина ме спасяват от неприятното усещане. Дали днес знам как да се грижа за себе си? Не съм сигурна, но пък знам, че здравето ми е важно. И никога не стигам до онзи момент, в който се свивам от болки. Просто си нося Цистирена в дамската чанта и веднага, ама наистина веднага щом усетя, че имам проблем - пия от билковите таблетки.

Всъщност е било много лесно. В живота не можеш да чакаш нещата да отминат от само себе си. Всъщност с много ситуации е като с цистита. Знаеш, че от него не се умира. Знаеш, че ще те боли много, ако не вземеш бързо мерки, обаче ... чакаш. А решението понякога е в нещо толкова мъничко - като едно хапче Цистирен.

(В статията има продуктово позициониране)