Автор
Весела Георгиева

5 доказателства, че сте били отгледани от токсични родители

Страх, стрес, липса на самочувствие, постоянно съмнение в собствените сили и външен вид... Това са само част от нещата, които показват, че семейството ви е дало по-малко любов и повече токсична енергия. Кои са най-важните?

Страхувате се, че ви манипулират

Често се случва токсичните семейства да използват манипулирането като средство на възпитание и оказване на контрол. Подобно поведение, което се случва ежедневно, не е нормално и реално си е насилие - емоционално и психическо. Освен че ставате подозрителни, твърде вероятно е да имате проблеми и с общуването в зряла възраст.

Трудно се доверявате

Когато човек расте в токсична среда, той става затворен, стеснителен, трудно общува с останалите и трудно се доверява. Той живее в постоянен страх да не разочарова другите.



Трудно приемате провалите и неудачите

Децата, които са отгледани в токсична среда, е твърде вероятно да живеят с чувство за малоценност, с чувството, че не са достатъчно добри, не са достатъчно значими. Твърде големите изисквания не водят до нищо добро. Възможно е дори да се стигне до психични разстройства.

Не се харесвате независимо от начина, по който изглеждате

Семейството е супер важно, когато говорим за психично здраве. То ни помага от ранна възраст да повярваме в себе си и да се научим да се харесваме, да се обичаме. Когато децата растат в токсично семейство, те често смятат, че не са достатъчно хубави, умни, успешни. А всичко това може да доведе до депресия.

Винаги поставяте другите и техните нужди на първо място

Грижите за всички и всичко, но рядко намирате време за себе си. Повярвайте, това не е никак добре. В един момент ще се почувствате измамени и много нещастни. Затова вземете мерки и променете очакванията си към самите себе си. Променете отношението.

Обичайте се. Вярвайте си. Това са първите стъпки към постигането на лично щастие.