Автор
Woman.bg

Лили Иванова на 81: 5 емблематични песни на примата на българската естрада

Примата на българската естрада Лили Иванова днес празнува своя 81-ви рожден ден.

На 24 април, 1939 г., в малкото градче Кубрат, тогава Царство България, в семейството на чиновник и сервитьорка се ражда малката Лили. Семейството има четири дъщери, две от които умират от скарлатина.

Родът на Лили по бащина линия се нарича Чокоите. Прабаба и прадядо са заможни българи, отглеждащи и търгуващи с коне, които първоначално живеят на територията на днешна Румъния, в Северна Добруджа, но впоследствие се преселват на юг от Дунав.

Освен в конете обаче, семейството ѝ е влюбено и в музиката. Дядо ѝ и вуйчо ѝ – по майчина линия – свирят на цигулка повече от добре. Майка ѝ пък обича да пее популярни за времето си песни, макар и само вкъщи. На сърцето на баща ѝ са руските романси.

След всичко това, няма как малката талантлива Лили да не пропее и да не покаже на света непреходната и огромна красота на своя глас. За да се превърне един ден във великата и вечна Лили Иванова.

През дългогодишната си звездна кариера тя успя да достигне такива висоти на изпълнителското майсторство, че и до днес стари и млади не спират да се възхищават на неостаряващите ѝ песни, на нестихващата ѝ енергия и силен дух.

Неповторимият ѝ стил, неподражаемият ѝ чар, характерното ѝ сценично поведение, артистизмът и класата ѝ се превърнаха в учебник за поколения музиканти – композитори и изпълнители.

Всички от екипа на Woman.bg желаем на Лили здраве, вдъхновение и още много нови и незабравими хитове!

По повод празника на бляскавата и неподражаема Лили ви поднасяме пет изпълнения от съкровищницата златни песни, които ще ви пренесат във вселената на нейния пленителен, топъл и уникален глас през годините:

Четете още: Стил и класа: Лили Иванова на наградите "Икар"