Автор
Ива Петрова

5 неща, които е добре да правите само сутрин

Живеем във времена, в които за да гледаме новия епизод на любимия си сериал, не е нужно да бързаме към къщи след работа – интернет ни позволява да си пуснем филма в удобен за нас час. Това обаче не означава, че можем да правим всичко тогава, когато решим. Има поне 5 неща, които ви препоръчваме да правите само сутрин.

1. Да си миете косата.

Първо – приятно е да започнеш деня си с чиста коса, а и при бърсането с кърпа ще си направите лек масаж на главата, който ще ви събуди и ще подобри кръвообращението в мозъка. Второ – ако си измиете косата преди лягане и не я изсушите добре, рискувате да настинете насън. Освен това влагата ще попие в затоплената от тялото ви възглавница и ще образува прекрасна среда за размножаване на вредни микроби. А колко често си сменяте калъфката на възглавницата? И последната причина – сутринта ще е абсолютно невъзможно да си оформите желаната прическа и ще трябва да прекарате целия ден с гнездо на главата.


2. Да правите гимнастика.

Според много авторитетни научни изследвания, сутрешната гимнастика преди закуска изгаря по-активно излишните калории. Следователно по това време упражненията ви ще са най-ефективни. 20 минути гимнастика сутрин се равнява на 40 минути с абсолютно същото натоварване следобед. Просто човешкият организъм изразходва енергията по-интензивно преди 17:00 ч., а после минава в енергоспестяващ режим. Роля играе и нивото на гликоген в кръвта, което сутрин е минимално.

3. Да пиете кафе.

Най-добре се насладете на ароматната напитка 1-2 часа след събуждане. Кафето предизвиква повишаване на кортизола, който скоро след ставане от сън и без това е малко по-висок. От 12 до 13 часа кортизолът също е повишен, както и между 17:30 и 18:30 часа. През тези периоди пак е добре да се въздържите от консумация на кафе. А вече след 19:00 ч. кофеинът ще е от полза, само ако ви очаква бурна вечер или безсънна нощ.


4. Да чистите и подреждате вкъщи.

Ако още от сутринта въведете ред и чистота в дома си, ще имате ред и чистота в деня си. Това ще настрои позитивно и близките ви. Все ни се струва, че чистенето и подреждането не е първостепенна задача и може да се отложи за вечерта. На вас самите обаче ще ви е по-комфортно да се приберете от работа в уютен дом, за да си починете и да хапнете, вместо да обикаляте с парцала и да се кахърите над купчината немити съдове.

5. Да напишете важните си писма и да проведете важни разговори.

Представете си, че има 5-15 души, на които трябва да се обадите или да пишете същия ден. Подредете ги по степен на важност и се свържете с първите още сутринта, особено ако ще очаквате отговор. Ако пишете на даден човек още в 7-9 часа сутринта, той ще прочете писмото ви достатъчно рано и ще разбере, че навременният отговор е важен за вас. Освен това ще има време за размисъл и взимане на решение, ако сте отправили някакво предложение.

Ако направите същите опити за комуникация вечерта, ще изглежда, все едно цял ден сте се занимавали с по-важни неща и сте се сетили за въпросния човек чак накрая. Това, разбира се, не предразполага към положителен отговор. Така че дори вторник сутринта е за предпочитане пред понеделник вечерта. А и вечер хората обикновено си имат планове – да отидат на кино или театър, да вечерят със семейството си. Не ги занимавайте със съобщенията си по това време, каквото и да сте искали да питате или да предложите. Оставете това за сутринта, за да дадете възможност на адресата да подходи максимално продуктивно към вашия въпрос.