Автор
Теодор Муховски

5 опустошителни последици от посещението при гадател

Напоследък все повече жени се обръщат към езотерици. Но този начин на решаване на проблем или на намиране на отговори само ги поставя в още по-голяма безизходица.

Джулия Че, специалист по невротехнологии, хипнотреньор и основател на Академията по невромаркетинг, обяснява какви техники използват гадателите и защо последиците от езотеричните интервенции могат да бъдат опустошителни.

Според статистиката, най-често жени над 45 години със средно образование от провинцията се обръщат към гадателки. Този тип хора вярват в чудеса, в решаването на проблеми с едно щракване на пръстите.

Зигмунд Фройд казва, че "магическото" или вълшебното мислене е в основата на всяка религиозна вяра.
Полският антрополог Бронислав Малиновски подчертава, че магическото мислене е характерно за хора с ниско ниво на образование, които не желаят да анализират информацията и да правят собствени изводи. Те имат ниска самооценка и са силно зависими от собствения си успех.



Но хората, които мислят логично и действат смело, без да се страхуват от провал и неуспех, са по-малко податливи на магически манипулации и са имунизирани срещу влиянието на магьосниците.
Защо ходим при гадатели?
Може би защото търсим подкрепа. Търсим човек, когото да следваме.

Спомнете си, когато майка ни ни водеше на детска градина или на гости. Тя ни избираше дрехи и ни казваше да сме тихи и възпитани. Това беше, когато бяхме деца. Когато вече сме пораснали, ние подсъзнателно търсим една и съща подкрепа и решение на всички проблеми.

Има три основни мотива за посещение при гадател:



1. Скрит конфликт в детството

Когато мисленето ви е фиксирано върху даден проблем, търсим нестандартни начини за решаването му. Фройдистки пример: бащата е пренебрегвал дъщеря си през цялото ѝ детство, момичето е пораснало и е време да изгради връзка, но няма точни социални препоръки. В крайна сметка тя се оказва пред картите Таро и пита гадателката: "Имаме ли бъдеще с мъжа, когото обичаме?"

2. Чудодейна история

Образованите жени, които са чували историите на други хора за тяхното щастие в брака, също прибягват до помощта на гадатели.

"Ще направя ритуала, няма да навреди", мислят си те.
Но вие не знаете всички подробности за историята, след която сте решили да изберете. Всяка история за "чудо" съдържа много подробности, които не знаете. На практика чудото не съществува.

3. Лошо качество на образованието

Когато времената са трудни, искаме да знаем колко скоро ще се подобри животът ни. И вместо да си правим собствени анализи или да слушаме лектори, ние се обръщаме към гадатели.


Дали гадателите са просто психолози?

Магията е съвкупност от психологически и невротехнически техники. Основно се използват три техники.

1. Трансови състояния

Английският майстор на психиатрията Милтън Ериксън нарича транса естественото състояние на всяко живо същество, когато обичайната активност намалява и вътрешното внимание се съсредоточава върху една-единствена мисъл.

Влизането в такова състояние е лесно. Представете си, че сте на лекция в институт и професорът чете нещо, което не е много вълнуващо. В някакъв момент си спомняте за спор с майка си тази сутрин. Пред вас е ясна визуализация - думите и звукът на гласа на майка ви. В тази секунда гласът на професора изчезва. Може би дори си спомняте миризмата на приготвена закуска в кухнята. Това представлява трансът.

Всеки езотерик ви въвежда в това състояние, като разбърква карти, прави магически манипулации или си бъбри нещо.

2. Манипулация

Един гадател ще ви даде няколко "верни" прогнози: "Имахте гадже, което много ви обичаше. Пропуснахте добър шанс за доходна работа"... Докато сте в лек транс, екстрасенсът ви предлага да реагирате на един от проблемите, като преминете през всички "симптоми" на клиенти с подобни проблеми.

Вие ще реагирате: ще погледнете рязко встрани, ще се усмихнете или ще се разплачете. Ще започнете да говорите и да си спомняте нещо на глас.
Тук започва играта с образите. Той променя тона на речта ви, продължава мисълта ви и изрича версия на бъдещето като неизбежна. Гадателят привежда няколко произволни "факта" от живота ви, за да ги докаже, а вие избирате в състояние на транс кое е по-близо до истината. В състояние на намалена критичност мисленето реагира мигновено. Бинго - прогнозата е почти готова!

3. Разчитане на израженията на лицето

Обичате чудесата, така че уменията на гадателката веднага ще се потвърдят. Освен това вие ѝ плащате! И сте склонни да защитавате разумността на покупката си. И докато търсите истината в думите ѝ - тя чете изражението на лицето ви.

Защо едно магическо преживяване е разрушително? Ето 5-те отрицателни последици:



1. Самоизпълняващо се пророчество

Гадателите често говорят за разваляне и провал. Те ще ви напомнят за минали грешки и ще ви предупреждават да не правите грешни стъпки. И дори накрая да ви обещаят щастлив и богат живот – в съзнанието ви със сигурност ще запазят всички възможни негативни нагласи.

2. Загуба на финанси

Всички гадатели са отлични търговци. Те ще ви предложат набор от услуги и продукти за вашия щастлив живот. Съществува риск от това да изпаднете в заеми и дългове.


3. Загуба на контрол върху живота ви

Защо да правите каквото и да било, ако гадателката ще се погрижи за всичко? Това ви провокира да спирате да действате и да анализирате събитията. В крайна сметка е по-лесно да си лежите на дивана и да чакате нещата да се случат сами.

4. Загуба на критичност

Философът Сергей Рубинщайн подчертава: "Привилегия на ума е да умее да разпознава грешките. Когато гледаме трезво на живота си и критично оценяваме събитията, действаме по най-разумния начин. Когато вярваме на думите на езотерик, вътрешният ни критик е заглушен. Правим грешки, дори в малки неща, променяме убежденията си, постоянно прехвърляме отговорността на хората около нас. Животът излиза извън контрол и ние потъваме в неконтролируем хаос.

5. Очаквания и депресия

Ако някой ви е обещал нова играчка като дете и не сте я получили, вие или сте се разкрещели, или сте изпаднали в истерия, като спокойно сте си изградили убеждението, че "не го заслужавам, не ме обичат".

Същото ще се случи, ако са ви обещали да подобрите финансовото си положение или са ви предсказали, че ще срещнете прекрасен човек през януари 2023 г., и все още е така.

И така, какво да направите, ако искате да разберете бъдещето?

Планирайте го сами. Сънувайте, а в картините си добавете повече реалност: цвят, чувства, миризми, мисли по време на съня. Програмирайте се сами. Планирайте и действайте. Мозъкът ни прави чудеса

Има едно чудесно упражнение, наречено "Перфектният ден". Опишете идеалния си ден. Веднага ще разберете кои проблеми трябва да бъдат решени и какво трябва да се допълни. Бъдете реалисти - мотивацията трябва да е достатъчна. И животът ще започне да се променя.



Четете още: Учени разгадаха мистерията: Защо щастливото дете се превръща в кисел тийнейджър?