Всеки ден посрещаме утрото с мисълта, че трябва да станем от леглото в точно определен час, да тръгнем за работа, да минем по точно определен маршрут, защото знаем, че той е най-бързият до офиса и да свършим точно определени задачи. И така, докато можем или докато не уцелим джакпота от тотото.

Истината е, че щастливците, които всеки ден отиват с усмивка на работа не са много. И дори професията ни да е точно тази, за която винаги сме си мечтали, рутината убива устрема ни за развитие и мотивацията да се доказваме пред себе си и пред колегите в продължение на 8 часа дневно. Но продължаваме да се пускаме по течението и да правим едно и също от понеделник до петък, понякога с желание, друг път откровено с досада. И не намираме време да се запитаме даже до кога ще продължава това, защото имаме сметки и прехрана, за която да се погрижим, а и често ни гони страх, че ако излезем от зоната си на комфорт, може да ударим на камък. Ето защо много хора остават нещастни на работното си място и тъпчат на едно място, вместо да се развиват напред. А щом сте тук и четете това, вероятно ви е време да погледнете цялата картина и да се замислите дали не е дошъл моментът за промяна в кариерата. Ето защо сме решили да ви подскажем кои са 5-те признака, че настоящата ви работа вече не ви носи нищо добро и трябва да се преориентирате точно сега:

Заплатата ви се бави често

В момента човечеството се намира в сложен етап, в който много хора загубиха работата си и много бизнеси фалираха. А някои работници просто си останаха без заплати, дори и след като продължиха да работят. И това съвсем не е в реда на нещата. Запомнете едно златно правило - забавят ли ви заплатата повече от 2 месеца, не се надявайте, че нещата ще се променят. Мястото ви просто не е в тази компания. Защото дори и да имате желание и възможност за развитие, началниците ще убият всякакъв ентусиазъм във вас. Не работете само за едната им похвала, а разберете, че другаде ще оценят усилията ви много по-високо и ще водите по-добър начин на живот.

Работата ви носи скука и не научавате нищо ново

Един от основните фактори, които трябва да ви ръководят на работното място, е развитието. То е най-ценното, което можете да вземете и ако това не се случва, вие просто си губите времето. Няма нищо по-полезно от трупането на нови знания, в която и сфера да се трудите. Освен това, ако работата не провокира интереса ви, ще направите услуга и на шефовете си, като напуснете. Защото няма да имате желание за подобрения в работния процес и всяка идея, която се разминава с усещането ви за комфорт, ще ви бъде безкрайно неприятна. Не допускайте застой в развитието си.

Усещате израстване, но никой не ви дава възможност да бъдете повишени

И тук отново си говорим за развитие. Може и да се раздавате от сутрин до вечер, работата да е най-големият ви приоритет, да изпълнявате най-много задачи от всички, но просто никой да не оценява това. И да бъдете удобни, като вършите екстремно много, но без повишаване на заплатата или повишаване на позицията. Тогава имате две опции - да водите продуктивен разговор с началника си или да потърсите друго работно място, където ще оценят потенциала ви. Не забравяйте, че развитието ви трябва да бъде забелязано и да задобрявате не само като умения, но и да получавате признание. Ако то липсва - потърсете други възможности.

Използват ви

Много е лесно да усетите кога останалите ценят труда ви и кога откровено ви използват. Правете разлика между двете и не позволявайте някой друг да прехвърля собствените си задачи върху вас. Спазвайте хигиена на труда и не поемайте ангажименти извън работно време. Не позволявайте да бъдете опитно зайче и в никакъв случай не бъдете в колектив, в който професионализмът не е на ниво. Добрата работна атмосфера е един от най-важните фактори за пълноценно полагане на труд и ако колегите ви създават дискомфорт, просто потърсете друга работа. Развивайте се, но в никакъв случай не приемайте да вършите чужда работа, особено ако това няма да бъде оценено подобаващо.

Ако имате неразрешими противоречия с шефовете

Желателно е началниците и работещите на едно място да имат сходни представи за това как трябва да бъдат изпълнени служебните ангажименти. В случай, че имате сериозно противоречие с вашия шеф по този въпрос или по други важни за работата теми, то престоят ви на това работно място ще е безкраен ад, в който трудно бихте могли да претърпите развитие. Няма да спечелите нищо от това.

Четете още: Защо девет от десет мъже мислят, че чуждата жена е по-сладка, или каква е поуката от една притча