Автор
Весела Георгиева

5 сигурни знака, че сте твърде добри и ви използват

Винаги давате 100 процента от себе си, готови сте да помогнете на колегите, роднините, половинката си. Но те понякога не ви отвръщат със същото? Е, трябва да знаете, че има знаци, по които можете да прецените дали не сте твърде добри с останалите, а те просто ви използват...

Никога не говорите за себе си? Наистина ли? Срещнали сте се с приятели, всеки един от тях е разказал за своите радости и тревоги, а вие нито дума? И при най-малкия опит да кажете нещо, веднага сте били прекъснати? Това е сигурен знак, че не се интересуват от вас. Вие сте просто удобен слушател. Ако е така, следващия път отклонете поканата и се вижте с някой, на когото ще му пука поне мъничко за вас.



Смятате, че успехите ви нямат никакво значение
? Да, успехите на приятелите и близките ни хора са важни, но не забравяйте - вие също имате нужда от оценка и подкрепа. Не подлагайте на съмнение себе си, просто си помислете защо хората, които винаги подкрепяте, никога не подкрепят вас. Вместо да подкопавате своята собствена самооценка, сменете средата.

Има огромна пропаст между това, което давате, и това, което получавате. Вярно е, че в една връзка или в едно приятелство не трябва да пресмятаме постоянно кой какво дава... Но също така е вярно, че чувствата и положителните емоции трябва да бъдат споделени и взаимни. Ако вие не получавате нищо от една връзка, тогава за какво ви е тя?

Когато откажете да помогнете, получавате обиди и нападки? Още един сигурен знак. За това, че е време да смените средата и приятелите. Хайде! Не можете да бъдете на разположение постоянно, нали? И не е приятно да ви критикуват и обиждат само, защото този път не сте успели да бъдете на линия. Все пак вие не сте 112, нито екип за бързо реагиране.

Тайно си мечтаете да бъдете щастливи като другите. Ами бъдете! Всеки има проблеми, всеки трябва да може да се справи сам с тях. Е, ако има приятелско рамо, добре. Но то не е задължително. А и приятелите не са само, за да ни подкрепят в трудни моменти, нали?Изисквайте от приятелите и близките си адекватно отношение, иначе ще се чувствате нещастни в тяхната компания, а те дори няма да си дадат сметка защо.