Да употребяваш правилните думи и да умееш да общуваш вербално си е цяло изкуство и малцина го владеят. Сигурно често ви се е случвало да попаднете в ситуация, в която една реплика ви е коствала приятелство, връзка или дори работното ви място. Ето защо народът е оприличил мълчанието на златото. И ако понякога е редно да тропнем с крак и да се справим смело, за да защитим тезата си, в други ситуации ще си спестим много неприятности, ако просто си държим езика зад зъбите. Вижте кои са 5-те ситуации, в които е най-добре да замълчите.

1.Ако думите ви ще нажежат атмосферата

Разбираемо е, на всекиго се е случвало да се вбеси, но силните негативни емоции просто не си заслужават. Замислете се какво ще е изгубите, ако и двамата просто полудеете и се скарате необратимо. Не си заслужава, нали?



2.Когато искате да поправите някого

Няма нищо по-досадно от натегачите, които се чудят кого да коригират. Освен ако ситуацията не го изисква и няма да спасите сгрешилия от беда, сдържайте се. Дори и идеята ви е просто да помогнете. Не давайте непоискани съвети.



3.Ако просто имате нуждата да кажете нещо

В случай, че искате да постигнете разбирателство и да докажете, че сте прави, недейте да бъдете агресивни и голословни. Ако защитавате някаква теза, бъдете обосновани. Нямате какво да кажете? Трайте си.

4.Ако човекът отсреща ви провокира умишлено

По-умният отстъпва пръв, особено когато знае, че е жертва на умишлена провокация. Какво и да кажете на този човек, ще е излишно, той ще обърне думите ви срещу вас.

5.Ако ще нараните чувствата на някого

Не е приятно някой да се прицелва в слабите ви места и да не спира да ги използва срещу вас, нали? А щом не искате да ви се случва на вас, не го прилагайте върху другите. Не се стремете да нараните човека отсреща, защото после може да съжалявате горчиво.



Четете още: Снимките на Кейт Мидълтън, които вбесиха Елизабет Втора