Разбери какво наистина значи щастието за самата теб

Представата за блаженство на едни включва да са вкъщи, да си вземат успокояваща вана, да сготвят вкусна вечеря и да имат време за хубава книга. За други обаче тази перспектива може да е пълен кошмар. И това е съвсем естествено – едни си почиват сред уюта и спокойствието на дома, а други презареждат батериите чрез шумни и продължителни срещи с приятели. Често се случва когато открием начина на живот, който ни прави щастливи, да започнем, къде съзнателно, къде не, да го налагаме и на околните, най-вече на децата си.

Мислим си, че след като излетите сред природата ни карат да се чувстваме добре, това ще подейства така и на децата ни. След като ние цял живот сме знаели, че това да бъдем лекар, е смисълът на живота ни, значи и те ще намерят вътрешно удовлетворение, практикувайки тази професия.

Затова и често хора на съзнателна възраст изведнъж проумяват, че се стремят към концепция за щастието, която въобще не е тяхна, а е на родителите им, прилежно втълпили им я през годините.



"Да" на компромисите

Мнозина мразят поговорката "Не може и вълкът сит, и агнето цяло", но дори и те със сигурност са се сблъсквали поне веднъж с нагледни доказателства за истинността на тези думи.

Като на тази поговорка трябва да обърне особено внимание нежната половина от човечеството, голяма част от която има склонността да изисква прекалено много от себе си. Затова и следващият ни съвет към вас е - когато разберете какво е щастието за вас и кои са целите, които ще си поставите, за да си го осигурите, гледайте те да са максимално реалистични.

Няма как да сте перфектната домакиня, винаги да имате време за игра с детето си, едновременно с това да работите в кантора седемдесет часа на седмица и да успявате да сте доброволец в приют за кученца. Просто няма как да стане, тъй като денонощието има скромните 24 часа, които няма да ви стигнат да изпълните въпросните начертани задачи, затова, за да си спестите разочарованието и чувството за вина и провал, си поставете по-конкретни и постижими цели и срокове, в които да ги изпълните, за да сте максимално мотивирана.



Приоритет е вашето щастие

Тъй като сме възпитани да не бъдем егоисти, често пренебрегваме собствените си нужди за сметка на потребности на семейството си, на приятелите, на роднините. А както Хауърд Търман казва: "Не питайте от какво се нуждае светът. Питайте какво ви кара да оживявате и идете да го направите. Защото светът се нуждае от истински живи хора."

Никой не казва да загърбите изцяло нуждите на близките си, просто е полезно от време на време да бъдете егоист. Погрешно е да смятате, че за да сте добра майка, съпруга или дъщеря, трябва да неглижирате собствените си мечти и потребности. На детето ви няма да му стане нищо, ако в събота не яде палачинки, а нещо по-простичко като филия с лютеница, за да може да поспите половин час повече или ако съпругът ви не го чака топла вечеря, защото сте решили да отидете на тренировка или на маникюр.

Тези моменти несъмнено ще ви заредят и ще ви превърнат в много по-любяща и щастлива версия на самата вас, а и със сигурност ще е възпитателно за малчугана ви да се научи, че човек трябва да отстоява себе си и страстите си.

Повярвайте, че заслужавате да сте щастливи

Колкото и клиширано да звучи, няма как да очаквате околните да ви обичат, ако вие самите не се обичате. Няма как да бъдете щастливи, ако самите вие не вярвате, че го заслужавате.

Само се замислете какъв съвършен низ от събития се е случил, за да бъдете човека, който сте в момента, и да водите живота, който водите. Почувствахте ли се специални? Тогава повярвайте, че заслужавате щастие.

За съжаление това е трудна крачка за мнозина. Има редица хора, които дълбоко в себе си не вярват, че са заслужили добър живот. За късмет обаче науката твърди, че ако човек всекидневно си повтаря всички свои положителни качества, всички добрини, които е направил и поради които смята, че заслужава щастливо съществуване, то той влияе върху определени невронни пътища и в резултат на това постепенно започва наистина да вярва, че е достоен да бъде щастлив.

Действайте

Въпреки че тази стъпка изглежда като най-очевидната, тя е и най-игнорираната. Много хора си поставят задачи, които така и никога не изпълняват. Не бъдете от тях.

Задоволете желанията и сетивата си. Подарете си хубавата книга, за която мечтаете, или вечерята в скъп ресторант с любимия, само за вас двамата. Намерете време за себе си и се разходете в парка, купете си сладолед и седнете да почетете на някоя пейка. Отдайте се на шопинг ден с приятелка. Отидете на онзи спа уикенд, който все отлагате.

Водете си дневник с всички неща, които сте направили за себе си, и го преглеждайте през седмица, месец или година. Когато видите прекрасните моменти, които сте изживели, и спомените от тях ви завладеят, несъмнено ще разберете колко по-щастлив е станал животът ви, откакто сте си позволили да отделите време за себе си.