Автор
Woman.bg

5-те етапа на любовта: Защо повечето двойки се разделят на третия?

Днешният ни материал е посветен на темата за любовта.

Защото истината е, че всеки, независимо от възрастта си, мечтае да намери половинката, с която да остарее и която да нарече своя сродна душа.

Не всеки обаче успява, защото психолозите споделят, че някои двойки се отказват да работят за щастието си и се разделят на третия етап от връзката си. А кои са петте етапа, през които преминава всяка любов и защо не трябва да слагате край на отношенията си на етап 3, вижте в следващите редове:

Първи етап: Влюбването

Според някои учени влюбването е чисто и просто еволюционен трик, чрез който се гарантира продължаването на човечеството.

Дали е така или не – не знаем. Но е факт, че когато човек е влюбен в тялото му се секретира голямо количество от хормоните допамин, окситоцин и серотонин, който спомагат човек да е еуфоричен и в приповдигнато настроение. Затова и влюбването има същия ефект върху мозъка, какъвто има и кокаинът, разкриха преди години американски учени.

Затова не е учудващо, че през този първи етап от връзката хората са оптимистично настроени. Те вярват, че предстои най-доброто, че ще изживеят всичко онова, което не са успели досега.

Мнозина издигат на пиедестал половинката си в този етап от отношенията и дори са склонни да му приписват личностни качества, които в действителност не притежава.

Втори етап: Създаване на двойка

В този етап чувствата се задълбочават и отношенията се развиват. Двамата души вече се оформят като по-стабилна двойка. Розовите очила се свалят и вече се сблъсквате с реалните характери на половинките си.

Започвате да проглеждате за слабите страни на любимия, но те не ви отчайват, а ви сближават. Чувствате се доволни, че маските са паднали и сте се опознали напълно.

Индивидуалните потребности отстъпват пред общите и ние разширяваме хоризонтите си. Започваме да мислим не само за себе си като човешка единица, а за двойката като цяло.

Страстта не е като преди, но е изместена от усещането за стабилност и обич. Това е етап на радост и сплотеност. Започват да се кроят планове за бъдещето, включващи брак, деца, закупуване на нов дом и т.н.

Когато се появят децата, има известен период на нагаждане с новите роли, в който партньорите са поставени, но те носят и усещането за цялост и завършеност, като допълнително спомагат за натрупването на уважение и благодарност към партньора.

В резултат на работата си с пациенти психолозите определят този етап от развитието на двойките като най-щастлив.

Трети етап: Разочарование

Иска ни се предишният етап да трае вечно и не сме подготвени за настъпването на третия.

Той се характеризира с разпад на илюзиите. Все повече черти от характера и особености в поведението на любимия човек започват да ни дразнят. Самите ние пък се чувстваме неразбрани и самотни. Ставаме по-раздразнителни, ядосани и се усещаме наранени.

Любовниците не са подготвени за настъпването на този етап и голяма част от двойките не успяват да преодолеят кризата в отношенията си. Масово връзките и браковете, дори и вече да са се появили наследниците, се разпадат точно на този етап.

Но психолозите са категорични, че когато е най-зле, не трябва да спираме, а да продължаваме да вървим напред в търсене на светлината в тунела – щастливата развръзка, когато партньорите отново успяват да намерят път към себе си.

Ако не вложите усилията си в изхвърляне на счупеното, а в неговата поправка, ще бъдете възнаградени, защото преминете ли този етап, ще успеете да достигнете до истинската всеотдайна и всепоглъщаща любов.

Положително на този трети етап от отношенията е, че по време на него се изгарят всички илюзии, които човек има не само за партньора си, но и за самия себе си. Ако успеем да преминем през този етап от отношенията, то ние не само ще сме достигнали да ясното осъзнаване на собствените и чуждите слабости, но и ще сме развили възможността за обективно мислене вътре в ситуацията. Защото нека си го кажем – не е лесно да погледнеш адекватно на случващото се, когато си в плен на емоциите, а става ли въпрос за любовни взаимоотношения, емоциите винаги са налице.

Двойките преминали през този етап развиват особена привързаност един към друг, по-добре се оформя способността за работа в екип и освен това съумяват да ценят повече щастливите мигове с другия, категорични са експертите.

Четвърти етап: Трайната любов

След като бурите са останали в миналото, двамата партньори започват да съграждат наново своето бъдеще. Конфликтите с половинката отварят очите не само за неговите слабости, но и за нашите, а това да се разкриеш напълно пред любимия е от съществена важност.

Този етап се характеризира с извличане на позитивите от грозните сцени, които са съпътствали миналия. Защото точно те предоставят безценната възможността да се анализира конфликта и причините за него в най-голяма дълбочина.

Със сигурност маниерът на поведение на един човек във връзката му е свързан не само с отношението, което получава от настоящата си половинка, но е и резултат от преживяното в предишните връзки, а също и от видяното и чутото в детските години.

Двойките достигнали до четвъртия етап от отношенията са видели човека насреща без маските на благоприличието и сдържаността и са се сблъскали с неговите демони от миналото. Сега е времето партньорите заедно да се изправят срещу болката и огорчението, които всеки от тях изпитва, и като отбор да се справят с тях, да се освободят от бремето на грешните модели, вкоренени от миналото.

В този етап партньорите са не толкова любовници, колкото най-верни другари. Той също така се характеризира с отказ от егоизма и егоцентризма, вече фокусът е не само върху личния вътрешен свят и това как се чувствате самите вие, а все по-често се замисляте за емоционалното състояние на половинката. Привързаността към другия и грижата за него нараства значително и вече всеки поставя сред приоритетите си изцеляване раните на другия.

В този етап значително намаляват конфликтите в дойката – от една страна, защото мисълта за емоциите на другия не ни позволява да бъдем груби с него, а от друга, защото предишният етап, наситен със скандали, е спомогнал да опознаем по-добре половинката си и да разберем какво го обижда и ядосва, къде са неговите граници, както и да си отговорим на въпросите защо той се държи по-определен начин в определени ситуации.

Пети етап: Любовта, която променя света

Истината е, че малко хора достигат до този етап на любовта. По-голяма част от двойките, успели да преодолеят кризата във взаимоотношенията си, остават на четвъртия етап.

В това няма нищо лошо, бързат да пояснят психолози, защото достигането до този пети етап от връзката е пряко свързан и с еволюцията на личността.

Защо ли? Защото този етап изцяло отхвърля егоизма и мисълта за собствените потребности – на пиедестал се издигат нуждите на общността. Двойката вече е достигнало до такъв момент в отношенията си, че е съзнала, че няма какво повече да надгражда, затова отдава енергията си за дейности в полза на социума.

Те могат да са различни – от предаване на натрупаната житейска мъдрост на идните поколения до благотворителна дейност. Основното е, че тук любовта към половинката и неговата същност са двигателна сила за промяна на обществото към по-добро.

В този етап някои двойки развиват неподозирани таланти, благодарение на отдадеността си един към друг, и започват да творят заедно, да пишат книги и т.н. Всеки намира различни начини да подпомогне еволюцията на заобикалящата го общност.