Всеки един човек поне веднъж в живота си е сънувал кошмар. Всички хора имат своите страхове и тайни желания, затова и сънищата им са индивидуални.

Някои мотиви обаче се срещат особено често в лошите сънища. Представяме ви петте най-разпространени „сценария“ за личните ни филми на ужасите.

1. Капещи зъби

Четете още: Най-налудничавите козметични съвети

През 1958 г. американски антрополог публикува любопитна статия под името „Сравнение на типичните сънища на американците и японците“. Проучването му установило, че въпреки огромните разлики между сънищата на жителите на двете страни има и много общи неща. Например 20.8 % от американците и 16.1 % от японците са казали, че са сънували как зъбите им окапват и се разпадат в устата.

Психолозите предполагат, че този често срещан кошмар символизира страха на човека от смъртта. За тълкуване на тези сънища е най-добре да ползвате не интерпретациите на Фройд, а тези на един друг известен философ – Томас Хобс. В труда си „Левиатан“ от 1651 г. той твърди, че в същността си животът на всеки един човек е „самотен, беден, отвратителен, жесток и кратък“ и може да приключи всеки един момент. Сънят за зъбите показва, че не сте твърде доволни от живота си и се страхувате от остаряването и неизбежната смърт.

2. Сън за изпитание (или изпит), за което не сте готови

Четете още: 11-годишно дете с коефициент на интелигентност като на Айнщайн

Седите на чина с отворен учебник пред себе си, държите химикалка. Остават само 15 минути до крайното време, вие трескаво прелиствате учебника, но страниците му са празни. Разбирате, че сте пропуснали този час и нямате никаква представа какви въпроси ще ви зададат.

Наистина плашещо положение – стига да не беше насън. Такива кошмари сънуват не само студентите и учениците, но и хората, взели последните си университетски изпити прези 10-20 години. Каква е причината за това?

Човек сънува това, когато подсъзнателно смята, че е достигнал лимита на възможностите си и в даден момент може да не оправдае очакванията на началството, колегите или близките. Независимо какви професионални и личностни постижения имат зад гърба си, хората дълбоко в себе си се страхуват, че ще разочароват някого някога.

3. Падане от много високо

Четете още: Факти за най-високата сграда в света – Бурж Халифа

Усещане за свободно падане, сърцето ви примира в очакване на неизбежния сблъсък със земята... и изведнъж се събуждате. Това е един от най-често срещаните кошмари. Обикновено показва, че се страхувате да изгубите контрол над ситуацията. Струва ви се, че нещата не вървят както трябва и че не можете да промените това по никакъв начин.

Повечето хора си мислят, че този сън символизира реален страх от падане, но не е така. Сънят никога не приключва на сблъсъка със земята – човек винаги се събужда преди него. Ако често падате насън, трябва да се отпуснете и да престанете да се опитвате да контролирате всичко. Това просто не е възможно – оставете поне някои неща на самотек.

4. Заключени сте или сте в капан

Четете още: Животът ми преминава в самота

Сънят, в който попадате в херметична стая без врати и прозорци (случват се такива работи насън), показва че най-вероятно не сте доволни от жизнения си път и не сте сигурни, че можете да промените нещо.

На света има милиарди хора, които не са доволни от работата си и живота си като цяло. Професията не им носи достатъчно доходи, имат проблеми в личния живот, децата не ги слушат, близките им не се обаждат. Усещат живота си ограничен и вкаран в определено русло, което не могат да отклонят. Промените ги плашат повече от привичната и позната действителност.

За да се отървете от този кошмар трябва все пак да се опитате да излезете от рамките на рутината. Организирайте си ярка и незабравима отпуска например.

5. Голи сте пред много хора

Четете още: Неустоими с рокли с гол гръб

Голотата може да се смята за естествено състояние на човека – всички се раждаме голи. За сметка на това дрехите изпълняват редица функции (не само чисто декоративни) – например пазят ни от слънцето и от ухапванията на насекомите. Но ако сънувате, че сте тръгнали към супермаркета, както ви е майка родила, значи ви плаши не перспективата да ви ужили оса, а рискът да привлечете всеобщото внимание към нещо, което криете и което би съсипало репутацията ви.

В една или друга степен повечето хора имат тази фобия – при желание всеки ще намери в себе си качества или случки, с които изобщо не се гордее. При това понякога „голият кошмар“ се съчетава с други сюжети, което показва сложно преплитане на противоречиви чувства. Подсъзнанието ни ги показва като „частен трилър“. Запомнете обаче, че колкото и причудливи и нелепи да са сънищата ви, страховете ви най-вероятно са присъщи и на редица други хора. Освен това сънищата са си просто сънища.

Сънували ли сте някои от тези кошмари?