Всичко пада от ръцете ви, крещите на семейството си, съскате на служителите, когато погледнете началството, клепачите ви трепват? Може би просто трябва да се наспите и да си починете ден-два. Или може би нещата са отишли по-далеч и имате истинска невроза.

Неврозата се появява, когато тялото няма повече сили. Толкова, че се сриваш някъде отвътре, но в същото време по някаква причина продължаваш да се движиш, като много героичен танцьор със счупен крак.

Обикновено един симптом не е достатъчен, но няколко вече говорят, че трябва да се тревожите. И не, това не е случай, в който „Ще помисля за това утре“, е добра идея.

1. Раздразнителност.

Има дни, в които всичко ви дразни. А когато буквално всяко действие или обстоятелство стане причина да се чувствате ядосани и дните на лошо настроение вървят един след друг, това е лоша аларма.

2. Странен апетит.


Изведнъж се оказвате напълно неспособни да ядете колбаси, бял хляб и зелен грах или дори някои видове храни - например, мазни или твърди. Друг вариант е изведнъж да откриете, че ядете постоянно и освен това буквално всичко. Казват, че особено често хората с депресия и неврози са привлечени от сладкото. Започнахте ли да ядете шоколад? Това е сигнал за опасност.



3. Нарушения на съня.


Или цял ден пълзиш като сънена муха, или броиш овце и камили до безкрай, но сънят не идва и не идва. И ако дойде, тогава се потапяш в него за няколко минути, наполовина се събуждаш и се гмуркаш отново.

4. Плаче ти се често.

Никога не си била от плачливите. Но изведнъж виждаш котка близо до пътя и изхлипваш: сигурно е била блъсната от кола. Разлятото кафе също е много тъжно, картината на хладилника е трогателна до сълзи, шкафът е толкова самотен - прегърни го и плачи. Имаш проблем, разбра ли?

5. Внезапна умора.

Още не си започнала, а вече си уморена. Всичко е много уморително. "Събирането" на себе си няма да помогне. Просто си в нервна криза. И трябва да реагираш бързо.



6. Изпитваш странно безпокойство.


Преследват те лоши предчувствия и страхове. Понякога страхът дори не приема конкретна форма. Просто го усещаш вътре в теб. С всичките му физиологични прояви: сърцебиене, задушаване, изпотяване, треперене на крайниците. И обича да ви изненадва в най-неподходящия момент. Познато, нали?

Въпросът е какво правиш, когато осъзнаеш, че си невротик. На първо място, намери възможност да се отпуснеш. Без почивка ще се сринеш напълно. Редувай почивката с работа и разходки или спорт. Това ще помогне малко да се стабилизира ситуацията. Но основната рецепта остава най-нехаресваната : „Спешно отиди на лекар“.