Увлеченията ни са източник на енергия и позитивизъм. В зрелия живот ние често оставяме радостите си настрана за сметка на бита и не намираме време за тях, но това не е правилно. Трябва да имаме време за хобитата си, защото те са способни да променят живота ни. Ето какво казва за това Лавиния Басо, Job & Life Coach от Миланска академия на щастието.

Работата не е смисълът на живота


Ако живеете само заради работата си, трябва да се замислите сериозно. Когато мозъкът на човек е съсредоточен само върху професията, мисленето се притъпява, идеите се изчерпват, а трудът престава да носи желаните резултати. Затова, за да работите добре и да поддържате способността си да намирате нови решения, трябва да отделите време и за нещо друго, което да ви разсее напълно от служебните ви задължения, да ви зарежда, да ви радва и отпуска. Вдъхновението и новите идеи идват тогава, когато сме свободни. Човешката психика има нужда от почивка и разтоварване.



Търсенето на хоби ни кара да чуем вътрешния си глас

Хобито е и „план Б“ за краен случай. Но не е онова, по което доста мързеливо сте се увличали, подражавайки на някой от приятелите си. Хобито е това, което представлява истинската ви страст, което ви доставя удоволствие, кара кръвта ви да кипи и очите ви да блестят, нещо, от което ви харесва да разбирате и в което бихте искали да сте познавач. Искрената страст към някакво занимание постоянно стимулира мозъка да намира нови решения, прави го по-креативен и „гъвкав“.



Всяко увлечение открива нови способности

Мозъкът обича изпитанията. Любопитството, с което изучавате нещо ново, непременно ще ви се отплати стократно. Може да откриете, че сте способни да правите нещо, за което не сте и подозирали дори, че имате талант; че виждате нещо, което другите не виждат. Открийте своите нови добри страни. Това може да ви насочи по един нов път, по който работата да не ви навява скука. Хобито може да ви даде тласък да преобърнете бизнеса си.



Хобито формира нови връзки

Когато следвате интересите и увлеченията си, се запознавате с нови интересни и запалени хора. Тези нови връзки често се оказват много полезни за основните ви дейности.

Хобито ни учи да сме креативни

Увлечението винаги е израз на чистата творческа радост. То обучава мозъка да мисли креативно и му помага да навлезе в състояние на „поток“, когато най-добрите решения ни хрумват сякаш от само себе си.



Хобито укрепва устойчивостта и позитивното мислене

Позитивното мислене не е нещо, което се подразбира от само себе си. То трябва да се формира. Например, трябва да си напомняте, че вече разполагате с всичко необходимо, за да започнете да правите това, с което бихте искали да се занимавате утре. Когато видите, че нещо ви се получава и ви доставя удоволствие, ставате по-устойчиви и възприемате реалността по-позитивно. Хобито фактически има компенсаторна функция, то ни дава възможността да се спрем, да си „поемем дъх“ и да прекараме поне някои кратки моменти щастливи. На това със сигурност можете да разчитате, ако намерите своето увлечение.