Автор
Антония Дамянова

6 важни въпроса, които да зададете на свещеник преди сватбата

Планирате сватба? Една от най-големите ви мечти е да се видите булка – в красива бяла рокля и нежно колие, като същинска принцеса от приказките. А до вас да стои мъжа, когото ви кара да се разтрепервате от щастие всеки път, когато ви погледне.

Имате обаче някои притеснения около подготовката, и по-точно около брачната церемония в църквата. За да бъдете добре подготвени и спокойни, е хубаво да знаете какво да попитате свещеника преди настъпването на големия ден.



1. Какви са изискванията за сключване на църковен брак?

Свещеникът ще ви даде подробна информация относно степените на родство, при които не се позволява църковен брак, както и кои са необходимите документи, които трябва да вземете с вас. Той ще ви информира и за това какво трябва да се занесе в църквата.

2. Може ли да се сключи църковен брак преди гражданския?

Може да се сключва църковен брак и преди да има сключен граждански, но част от свещениците продължават да се съозбразяват с отменени вече правила и изискват свидетелство за сключен граждански брак, като предпоставка за венчавката.

3. В кои дни може и в кои не може да се сключва църковен брак?

По време на пости, твърди и подвижни празници и задушници не се сключва църковен брак.

4. Колко време трае церемонията в църквата?

В повечето големи църкви времетраенето на брачната церемония не превишава 20 минути. Възможно е обаче в църкви в по-малко населени места, венчавката да продължи и около 1 час.



5. Как протича самият ритуал?

Ритуалът се състои от две части: обручение и венчание. Обручението е нещо като символичен годеж на младоженците. Извършва се в предверието (притвора) на храма. Народните суеверия, които църквата всъщност не харесва много, са си пробили път и тук: Твърди се, че е добре при влизането в храма и двамата младоженци да стъпят първо с десния крак.

При обручението свещеникът подава на младоженеца и после на невестата запалени свещи, които са свързани помежду си и прочита молитва, с която благославя обединението на двамата божии раби, като казва техните имена. След това отецът взима венчалните пръстени и поднасяйки ги трикратно последователно към младоженеца и булката, повтаря по три пъти за всяка халка: „Обручава се божият раб (името на младоженеца) на божията рабиня (име на невестата) в името на Отца, и Сина, и Светаго Духа“ , на третия път халката се целува от младоженеца, съответно булката и след това се поставя на безименния пръст на дясната ръка. Пръстените не се поставят докрай, защото след това кумата, а в някои църкви кумът или свещенослужителят, след това три пъти разменят пръстените. Ритуалът приключва с молитва, отправена от свещеника до Господ да благослови и утвърди обручаването.

Идва ред на втората част – венчание. Тя протича в средата на храма пред маса с поставени на нея кръст, евангелие, венци или корони, червено вино, хляб, мед. Молитва при венчание включва отправяне на молба към Бог младоженците да бъдат благословени с деца. Свещеникът взима короните/венците и произнася сакралната фраза: „Венчава се божият раб (името на младоженеца) на божията рабиня (име на невестата) в името на Отца, и Сина, и Светаго Духа“. Действието е аналогично на момента с пръстените – фразата се произнася общо 6 пъти – 3 пъти, след което се целува от младоженеца и се полага на главата му и още 3 пъти, след което се целува от булката и се полага на главата ѝ. Кумът с прекръстени ръце хваща короните и ги разменя три пъти, като през това време свещеникът пее.

Следва моментът, в който всички гости трябва да бъдат изправени, защото започва четенето на Евангелие от Йоан 2:1-11, където се описва първото чудо на Исус Христос. След прочита от Евангелието, свещеникът дава на младоженеца и после на невестата да отпият по три малки глътки от чашата с виното, след което ги захранва с хляб и мед (в някои църкви бонбони).

Младоженците и кумове се хващат за ръце и под напътствията на свещенослужителя обикалят около аналоя (масичката) 3 пъти. Няколко пъти отецът ги благославя, а те отвръщат с поклон.

Ритуалът завършва с молитва за Божията благословия за новото семейство и свалянето на короните.

6. Кога излизат младоженците от църквата?

В повечето църкви младоженците излизат последни, което е и по-оптималния вариант – гостите са вече отпред и ръкопляскат на новата брачна двойка. В други църкви младоженците излизат първи, което почти винаги е неудачно, създава задръствания на входа и въпросителни кога, как и накъде да се хвърлят късметчетата.

Четете още: Най-необичайните сватбени традиции по света