На света има хора, успели да натрупат огромно състояние приживе.

Те понякога завещават всичките си пари не на роднини, приятели или благотворителни организации, а на домашните си любимци. Списание „Forbes” състави класация на най-богатите животни на планетата, която ще ви представим по-долу.

1. Немската овчарка Гюнтер IV

Четете още: Все повече домашни любимци с профили във Фейсбук

Гюнтер IV заслужено се смята за най-богатото куче в света – личното му състояние се оценява на баснословната сума от 373 млн. долара. Колкото и да е странно това, Гюнтер не е унаследил богатството си от любимия стопанин, а от баща си – титулованата немска овчарка Гюнтер ІІІ. На него завещала състоянието си стопанката му Карлота Либенщайн през 1992 г.. Според завещанието богатството трябва да преминава от баща на син в рода на овчарката Гюнтер.

Кучето извадило страшен късмет. Притежава собствени къщи, скъпи коли, получава каквато храна поиска (включително любимите му бели трюфели) и разполага с цял екип лични лекари и треньори, както и с многобройна прислуга. Гюнтер ІV отдавна вече е станал известна личност и има собствен сайт www.guntherdog.com

2. Кучето Максимилиан

Максимилиан е симпатично малко куче със съмнително родословие. Сигурно сте виждали бабите във вашия град да разхождат подобни кучета на каишка. Това куче обаче е извадило много по-голям късмет от тях – то било любимец на милионера Роджър Доркас, кинопродуцент, прочул се с фриволния си начин на живот.

Доркас неизменно присъствал на всички „звездни“ партита и си позволявал всякакви удоволствия. На 62-годишна възраст починал от сърдечна недостатъчност, оставяйки овдовяла актрисата Уенди Дитрих едва една година след сватбата им. Но хубавицата я очаквала неприятна изненада – ексцентричният богаташ завещал състоянието си от 64 млн. долара не на нея, а на кучето си.

И това не е всичко. Кучето Максимилиан се оказало пълноправен гражданин на САЩ с всички необходими документи като паспорт и застрахователна полица. Това било необходимо, за да се платят данъците. По-рано Доркас открил банкова сметка на името на кучето и когато се наложило да прехвърли пари от нея, милионерът се погрижил любимецът му да получи американско гражданство.

Благодарение на това Уенди имала пълното право да се омъжи за кучето, което и направила. Сега младата вдовица е омъжена за Максимилиан и е съсобственик на наследените милиони. Впрочем актрисата няма как да загуби от този брак, тъй като кучетата живеят значително по-малко от хората.

3. Котките Хеймиш, Бън, Ейлин, Коко и Тафнел

Четете още: Тайният живот на една котка

Стопанка на тези котки е била комедийната актриса Берил Рийд, която завещала на любимците си вила на стойност 1.8 млн. долара и сума пари, която не е огласена. Състоянието естествено се управлява от попечител и нотариус. Категорично условие на завещанието е домът, в който петте котки ще живеят цял живот, да се поддържа в идеална чистота и на животните да не им липсва нищо. Те все така си живеят щастливо там. Не се знае какво ще стане с парите след смъртта им. Възможно е актрисата да не е уточнила това в завещанието си.

4. Котаракът Тинкър



Тинкър е най-обикновен черен котарак „улична порода“, който сигурно би си останал бездомен цял живот, ако не беше допаднал на богаташката Маргарет Лейн. Лейди Лейн водела усамотен начин на живот, нямала деца и почти не поддържала връзка с далечните си роднини. Затова прибрала бездомното коте и започнала да се грижи за него. Няколко години по-късно умряла, оставяйки на котарака състояние от 800 млн. долара и голямо имение.

Веднага след смъртта й далечните й роднини подали иск в съда, оспорвайки завещанието като „законни“ наследници на богатството на Лейн. Успели да се преборят за една трета от състоянието на котарака, но останалите две трети си останали собственост на Тинкър.

5. Котаракът Томазино


Историята на Томазино е подобна на тази на Тинкър – той също бил прибран от улицата от възрастна милионерка на име Мария Асунта. Тя обаче нямала никакви роднини, които да оспорват завещанието й след смъртта й. Състоянието си от 10 млн. долара, в което влизат няколко апартамента в Рим и Милано, къщи в курортни италиански градчета и няколко скъпи автомобила, Мария оставила на любимеца си Томазино. Така той станал най-богатия котарак в света.

Живял си щастливо в една от унаследените къщи, наглеждан от 48-годишната медицинска сестра Стефания Чикони, която се грижила за старицата през последните години от живота й. За жалост неотдавна котаракът почина от гастроентерит на 5-годишна възраст.

Трябва да се отбележи, че според ветеринарите котаракът бил напълно здрав. Медицинската сестра нямала полза от отравянето му, тъй като името й не било споменато в завещанието. След смъртта на Томазино Стефания изгубила работата си и достъпа до парите на котарака. Все още не се знае какво ще стане със състоянието на госпожа Асунта.

6. Костенурката Силвърстоун



Кристина Фойл, собственичка на голяма издателска къща, е завещала своите 2 млн. долара не на куче или котка, а на костенурка на име Силвърстоун. И ако кучетата и котките могат поне отчасти да оценят преимуществата на луксозния живот, радвайки се на вкусни лакомства и внимателна грижа, то на костенурката сигурно й е абсолютно все едно дали е богата или не.

За Силвърстоун се грижат (и следователно се разпореждат със състоянието й) работникът Антъни Смит и жена му. Имената им не са споменати в завещанието, така че финансовото им благополучие зависи изцяло от благополучието на костенурката. Но това може да не ги притеснява – Силвърстоун в момента е само на 50 години, а костенурките понякога живеят и по два века.