През последната година и половина се оказахме в ситуация, в която е почти невъзможно да избегнем бърнаута. Дълго време всички страдахме от липса на лични граници, поради работата от вкъщи, стрес покрай пандемията, несигурност и тъга. Така множество хора по света започнаха да страдат от непълноценен сън, липса на мотивация и намалени нива на енергичност.

Последните месеци бяха особено стресови и за психотерапевтите, чията работа се увеличи многократно. По тази причина Huffpost събра на едно място 7 съвета от терапевти, които те лично използват, за да се справят с бърнаута.

1. Опитайте с ново хоби

Първоначално тази идея може да ви се стори необичайна. Вече имате толкова много неща за вършене, защо да добавяте още едно? Терапевтите обаче са на мнение, че нещо ново и вълнуващо би могло да ви подпали искрата у вас и да ви реенергизира, както физически, така и ментално.

Добра идея е всяка година или всеки няколко месеца да посвещавате на определено хоби. Например научете се да шиете, обиколете няколко винарни през лятото и научете повече за различните видове вино, запишете се на курс по пилатес или готвене. Бихте могли да посвещавате времето си и на малки проекти: като къща от кашони за детето или реорганизация на гардероба ви.

2. Говорете

Терапевтите често посещават свои колеги, за да разпуснат и да споделят проблемите си. Вие можете да направите същото, като разговорите с близки и приятели, биха могли да бъдат от значителна полза. Можете да потърсите и група за взаимопомощ спрямо проблемите или интересите си.

3. Починете си от технологиите

Голяма част от бърнаута на всеки от нас се дължи на непрекъснатия поток от информация, който ни залива. Имейли, писане с приятели, социални медии, стряскащи заглавия - всичко това ни залива ежедневно. Истината обаче е, че понякога е много трудно да се контролираме. Затова терапевтите съветват да планирате почивките си от технологиите и по-специално от телефона си, при това ежедневно. Спрямо графика си можете да си забраните да използвате екрани по време на вечеря, час преди лягане или дори цял един уикенд.

4. Излезте навън, дори за малко

Разходките навън и по-специално сред природата са един от най-добрите лекове за бърнаут. Свежият въздух прави чудеса, дори да отделите само 10-15 минути ще видите осезаема разлика. Важното тук е да бъдете осъзнати и да спрете бурията в ума си. Това би могло най-ефективно да стане с дихателни упражнения или медитация.

5. Декорирайте работното си място с успокояващи детайли

Създайте успокояваща среда около себе си и на мястото, на което работите. Можете да го направите като сложите картини с морски пейзажи, вода или облаци. Бихте могли да настроите скрийнсейвъра си с различни природни картини, които да ви успокояват или пък да си пуснете звуци от водопади, дъжд или вълни, които също имат подобен ефект.

6. Открийте нещо, което дава смисъл на живота ви, извън работата

Голяма част от терапевтите споделят, че за да се справят със своя бърнаут са имали нужда да открият нещо различно, което да придава смисъл на живота им. Те са станали доброволци за различни каузи или пък са започнали са да помагат на близки в нужда.

7. Упражнявайте се

Тренировките са чудесен вариант за справяне с бърнаута и са средство, което да ви отдели от технологиите.

Една интензивна тренировка всъщност е форма на медитация, защото ви откъсва от проблемите и спирате да мислите за срокове и стресиращи ситуации.

Дори да нямате желание да тренирате, просто въведете движение в ежедневието си, разходете се вечер след вечеря, сутрин се качете по стълбите и посветете поне половината от обедната си почивка на раздвижване.