7 женски действия, на които в миналото се е гледало със срам

Има някои женски привички и маниери на поведение, които днес възприемаме напълно естествено, но в миналото на тях се е гледало като на нещо срамно и непристойно. Докато в днешно време ги намираме за невинни, то във Викторианската епоха са били смятани за абсолютно скандални, пошли, израз на вулгарност и простащина. Жените е трябвало да внимават, за да не се посрямат в очите на околните в случай че си позволят подобни действия.

1. Нито дума за дамско бельо

Било е непочтено дори да се споменава дамското бельо - смятало се е, че дори споменаването на женското бельо може да предизвика нездрав интерес към интимните женски части. Когато все пак им се е налагало да говорят за бельото си, викторианските жени са казвали: "Това не са неща, за които се говори, скъпа; опитваме се да не ги споменаваме."

2. Без гореща баня, моля!

Смятало се, че е неправилно и дори опасно да си взимаш гореща вана - в тази епоха хората не са се къпали много често, защото са смятали, че водата лишава тялото от естествените му защити, което може да доведе до психични разстройства, треска или до нещо още по-лошо. Жените са били задължени да се мият със студена вода и да се търкат с гъби, напоени с малко оцет. Те не са имали право да се насладят на гореща вана, смятало се е, че къпането с топла вода може да ги доведе до лудост или до нечисти помисли.



3. Физическите упражнения са опасни

Физическата активност за жени е била неприемлива - в началото на 19-ти век се е смятало, че жените е трябвало да пазят телата си само за една специална цел - раждането на деца. Врявало се е, че физическата активност е била опасна за жените. Това всъщност се е отнасяло само за дамите със знатен произход. Жените от народа не са били пазени от физически труд, дори напротив - използвани са много повече, заради по-ниското им заплащане.

4. Не задавай въпроси!

Да зададеш въпрос по време на разговор, се смятало за неуместно - по правилата от 19-ти век се е смятало за неприемливо жена да задава въпроси по време на разговор. Хората тогава не са били сигурни какво би могло да обиди евентуалния събеседник, така че всичко, изричано от жените, трябвало да звучи просто като изказване, а не като въпрос. Ето защо жените са казвали "Надявам се, че брат ви е добре", вместо да питат "Как е брат ви?".



5. Жена на колело? Мръсница!

Карането на колело е било смятано за нещо много мръснишко - жените, които са карали колела, са били осъждани по 2 причини. Първо, за целта им е била нужна по-удобна дреха, приличаща на мъжки панталони, а обществото не одобрявало подобни своеволия. И второ - докторите смятали, че карането на колело може да възбужда дамите, а те трябвало да бъдат с чисти и невинни помисли.

6. Срамота, да караш мъжа си да ти носи багажа!

Било е срамно да помолиш мъж да носи чантите ти - по това време поне е било лесно да се отървеш от мъж, който ти досажда - само е трябвало да го помолиш да вземе покупките ти. Смятало се е за срамно мъж или жена да носи много пакети и торби със себе си. Знатните дами са били задължени да се разхождат из града само с букет цветя или много малка кутийка в ръце.

7. Ти проститутка ли си, за да слагаш червило?!

Червилото е било предназначено само за жени с нисък морал - смятало се е, че гримът е нещо вулгарно и грозно. Било е прието да носиш малко пудра, но не и нещо друго. Само актрисите и проститутките са слагали грим по онова време.

Четете още: Как се промени идеалът за женско тяло за 100 години (Галерия)