Раздялата е неизбежен процес. Ние се разделяме с хора, с навици, с начин на живот, с вещи и места. Това е част от цикличността на нашия живот. Когато обаче се стигне до раздяла с любимия някога човек, този етап ни се струва най-болезнен. Все пак заедно с партньора ние губим и мечтите си, надеждите си, емоциите и приятните спомени. Има обаче изпитани научни методи, които ще облекчат раздялата.

1. Блокирайте бившия в социалните мрежи



Проучвания са показали, че хората, които следят бившите си във Фейсбук, са по-тревожни и изпитват повече негативни чувства – от желание за отмъщение до мъка и самота. Освен това вече е научно доказано, че е достатъчно просто да погледнете снимка на бившия, за да се активират зони от мозъка, свързани с физическата болка. Затова ако искате да преживеете раздялата по-бързо и по-леко, блокирайте екс-партньора в социалните мрежи и изтрийте всички негови снимки от телефона и компютъра си.

2. Напомняйте си за отрицателните черти на бившия



Човешкият мозък е така устроен, че може да ни напомня за най-прекрасните моменти, прекарани с бившия, и да забрави лошото. Вие обаче сте способни да поемете юздите в свои ръце и съзнателно да си напомняте какво не е било наред. Например спомнете си миризливите чорапи на бившия, които той е разхвърлял навсякъде, нежеланието му да ви отвърне със същото на орален секс, когато сте си го поискали, лошите му хранителни навици, критиките му по ваш адрес и т.н. Това ще ви помогне да преживеете по-бързо трудния период и ще пресече желанието ви да хванете телефона и да пратите съобщение на „прегорялата“ половинка. Проучване, проведено от списание „Експериментална психология“, е показало, че размислите за негативните черти на бившия партньор ни отървават много по-ефективно от провлачилите се романтични чувства, отколкото общите мисли или спомените за положителните му черти.

3. Запишете се като доброволец



Най-голямото изкушение след раздяла е да започнеш да се самосъжаляваш – да си купиш бутилка вино, да си пуснеш тъжни мелодрами и да прекарваш вечерите си с чаша в ръка и сълзи на очите. Не! Не правете така, това ревливо и депресивно състояние може да продължи твърде дълго. Да, може да се отдадете на малко рефлексия и самосъжаление, да се разходите сред природата и да си поплачете на тихо. Уверяваме ви – без алкохолно питие и тъжни филми няма да искате да плачете дълго, но това ще ви помогне да изразите всичките си негативни чувства. После намерете хора, които се нуждаят от помощта ви. Когато помагаме на другите, ние се чувстваме много по-добре – особено ако на тях им е много по-зле, отколкото на нас. Запишете се като доброволец и помагайте на деца в детски дом или на старци в старчески дом. Те ще се радват искрено на посещенията ви и на подкрепата ви. Скоро ще видите, че раздялата ви с бившия е просто едно незначително събитие в сравнение с тежките съдби на други хора.

4. Прекарвайте повече време с пухкавия си любимец

,



Да, именно след тежки раздели много хора си взимат котка, куче или златна рибка. Не го правете обаче, ако често пътувате по работа или ако не разполагате с време и финанси за домашния любимец. Според проведени проучвания грижите за животинка намаляват чувството за самота. Ще се фокусирате върху мисли за новия си любимец, вместо върху мислите за бившия – клин клин избива. Ако все още не сте готови да си вземете животинка, отидете на „котешко кафене“, в приют за кучета или в контактен зоопарк. Можете също така да се запишете на курсове по езда – ще имате „свой“ кон, за когото ще трябва да се грижите и с когото да установите близък контакт.

5. Запишете се на спорт



Ако изпитвате връхлитащи ви вълни на депресия или тревожност, физическите упражнения ще ви подобрят настроението не по-зле от антидепресанти, а при това ще ви помогнат и да се вкарате в идеална физическа форма. Проучвания показват, че хората, които практикуват йога, постигат вътрешна хармония много по-бързо. След тренировка на фитнес-уреди пък се намалява чувството за депресия благодарение на ендорфините, чието ниво се повишава при физическо натоварване. Наш консултант фитнес-треньор казва следното: „Винаги следя емоционалното състояние на посетителите. Ако човекът е потиснат, го пращам на пътеката за бягане. Ако е раздразнен, повишавам силовите натоварвания на ръцете и гърба. Онези, които са в тревожно състояние, ги пращам да крачат на степъра и да работят за седалищните мускули“.

6. Вземете отпуска и заминете на пътуване



Ако някога сте искали да видите друга част на света, но не сте се решавали да го направите, защото бившият не е можел или не е искал да замине с вас, сега е моментът да си купите билет. Да, това напомня малко за сюжета на „Яж, моли се и обичай“, където главната героиня веднага след развода си заминава да пътува по света. Но на нея това ѝ е помогнало, нали? Самостоятелните пътешествия могат да бъдат интересни, ярки и полезни, при това ще ви дадат възможност да се развивате и да растете като личност. Ще ви се наложи сами да усвоявате нови маршрути, да се ориентирате на непознати места, да общувате с нови хора. Затова вместо да се отдавате на тъгата и унинието, потърсете нови дестинации и нови аспекти на вашата личност. Много е възможно насаме пътуването да добие по-дълбок смисъл за вас. Проучване, публикувано в списание „Личност и социална психология“ сочи, че способността на човек да преживее раздяла е свързана до голяма степен с неговото усещане на себе си като личност.

7. Не се връщайте при бившия под никакъв предлог



Да, вие знаете, че не бива да го правите. Но ръката ви посяга към телефона, а мозъкът ви си намира оправдания: „Това е само заради секса. Сексът е физиологична потребност на тялото, а с бившия именно сексът беше най-хубавото“. Да, може да сте прекарали страхотни мигове в леглото, но проучване, публикувано в списание „Семейни отношения“ показва, че сексът „само за секса“ с бившия усилва психологическия стрес и затруднява възстановяването след раздялата. В крайна сметка ние се разделяме с хората, за да не ги виждаме повече – а не за да намалим времето, което прекарваме с тях.

8. Просто изчакайте болката да отшуми



Да, раздялата винаги е болезнена. Но и душевната болка също минава рано или късно. Ако се фокусираме върху нея, процесът може да се проточи. Ако обаче разширяваме хоризонтите си и допускаме нови неща в живота си, болката минава по-бързо. Винаги има светлина в края на тунела. Проучвания показват, че хората са склонни да надценяват страданията си, затова ни се струва, че след краха на романтична връзка никога няма да се почувстваме пак добре. След време обаче с изненада откриваме, че сме радостни и изпълнени с надежда за нова любов.