Никой не става щастлив случайно. Щастието е жизнена позиция, за която трябва да поработите, за да работи тя за вас.

Изградете си посочените по-долу осем навика - ще се почувствате много по-щастливи и ще преодолявате трудностите много по-лесно.

1. Не се тревожете какво мислят другите за вас

Щастливите хора не позволяват на негативно настроените индивиди да им влияят на самочувствието. Каквото и да чуе щастливият човек, то не може да го нарани. Щастливите хора са наясно, че достойният човек не е този, който няма недостатъци, а този, който има достойнства.

2. Винаги виждайте положителните страни във всичко

Във всяко лошо нещо има нещо добро. Ако не успяват да намерят положителната страна в дадена ситуация, щастливите хора я създават сами. Те не съжаляват. Ако нещо е било хубаво – чудесно. Ако е било лошо – това е ценен опит.

3. Бъдете винаги дружелюбни и благодарни

Щастливите хора не ги интересува как изглеждате или откъде сте. Те имат нужда само от едно – още един човек, до когото да се смеят и да бъда щастливи. Те не срамуват и не си спестяват няколкото минути, за да изразят благодарността си към другите.

4. Усмихвайте се по-често и бъдете позитивно настроени

„Смеем се, не защото сме щастливи – щастливи сме, защото се смеем“ (Уилям Джеймс). Усмивките и смехът са неизменна част от живота на щастливите хора. Факт е, че хората, с които прекарваме много време, влияят на характера ни и на начина, по който възприемаме света. Колкото повече време прекарвате с позитивно настроени и оптимистични хора, толкова по-ярък и светъл ще ви се струва светът.

Четете още: Красотата означава ли щастие?

5. Имайте предвид, че нищо на този свят не е съвършено

Трудно е човек да пребори перфекциониста в себе си, но е необходимо. Всичко хубаво – с мярка. Щастливите хора умеят да контролират стремежа си към съвършенството, не се винят жестоко за своите неточности и погрешни преценки. Те се гордеят със себе си и с постиженията си. Понякога нещата не стават така, както сме ги планирали. Това е нормално. Човек не може да държи всичко под контрол.

6. Живейте в настоящето

„Преживял съм много ужасни неща в живота си, някои от тях са се случили наистина“ (Марк Твен). Щастливите хора не чакат петък вечер, неделя сутрин или покупката на нова кола или нов апартамент, за да бъдат щастливи. Не чакат да дойде пролет, лято, есен или зима. Най-ужасната грешка е да си мислиш, че живееш, докато всъщност лежиш във фризера в очакване животът ти да започне.

7. Дайте своя принос на света наоколо си

Един от най-добрите начини да се почувствате щастливи е да промените света около себе си. За целта не е задължително да спасите цял народ или да предотвратите цунами. Понякога е достатъчно да накарате някого да се усмихне, да направите комплимент на друг човек или да помогнете на приятел.

8. Не спирайте да се учите

Щастливите хора са любознателни и се стремят да узнаят всичко за света и за хората, които го обитават. Винаги има нещо, което все още не знаем. Интересът към живота ще ви даде сили, ще повлияе добре на мисленето ви и ще направи дните ви по-наситени с впечатления.

Четете още: 3 думи; 2 секунди; 1 момент...