Автор
Ева Григорова

8 неочевидни признака, че пропилявате живота си

Как да разберете, че пропилявате живота си? Колко далеч сте се отдалечили от собствените си идеали и цели, които сте имали детството си?

Признак 1: Живеете според представите на роднините си

Ако все още изпълнявате волята на родителите си или, още по-лошо, живеете с тях и сте на тяхната заплата. Ако родителите определят в колко часа трябва сте си вкъщи, с кого да поддържаш връзка, къде да работите и да си почивате, с кого да общувате, то това е краят на вашите розови мечти. Невъзможно е да се реализирате в такива условия.



Признак 2: Имате монотонен и скучен живот

Монотонност, навици и ежедневни ритуали. От понеделник до петък: домакинска работа, а през уикендите приятели или роднини. И това е. Изобщо не се стремите към саморазвитие и промяна. Животът ви е комфорт и пълна предвидимост. Изключително трудно е да се излезе от такова “блато“, защото това изисква решение, което е дори страшно да вземете.

Признак 3: Не посещавате нови места.

И не се запознавате с нови хора. Когато човек си спомня най-добрите си моменти, това често не включва какво е правил у дома или на работа. Обикновено това са напълно нови държави и места. Не пропускайте тази възможност!

Дори срещата с нови хора във вашия град ви мотивира да отправите нов поглед върху това, което вече сте постигнали.

Признак 4: Прекарвате много време в обсъждане на живота на други хора и клюкарствате

Това включва и дълго скролване в социалните медии. Има звезди, красиви хора, пари, сбъднати мечти. Както се казва: “нямаме собствен живот, така че поне ще гледаме чуждия“. Ако често правите това, най-вероятно сте били подтиснати в детството си, което ви е накарало да се почувствате незначителни. Тази нагласа може да се промени с помощта на психолог. Потапянето в миналото по правилния начин възстановява самочувствието. След това копирането на някого вече изобщо няма да ви бъде интересно. Ще искате да опитате и да експериментирате, получавайки свое уникално преживяване.



Признак 5: Успехите на другите хора ви дразнят

Критикуват под различни предлози и обезценявате постиженията на останалите. Вашият фокус е повече върху намирането на грешки, отколкото върху ученето от по-успешните. Тази нагласа се формира от натрупани провали в миналото, а това води до тъга и раздразнение.

Признак 6: Искате да се впишете в представата за успешен човек

А именно опитвате се да парадирате с: пари, статус, признание, възхищение, похвала, красиви снимки в социалните мрежи, най-новият смартфон, модни чанти, марки и така нататък. Обикновено в терапията се оказва, че това са натрапени цели. Човек ги е взел не защото е искал, а защото са одобрени от обществото. Такъв човек обикновено няма воля, не се стреми към саморазвитие.

Признак 7: Мразите работата си или семейния си живот

Или вашите колеги и приятели. Не е трудно да се досетите, че човек, живеещ в такива условия, е дълбоко нещастен, често боледува и изпада в беди. За да се наслаждавате на живота и общуването, трябва да се обградите с приятни хора. А, за да ги привлечете в живота си, трябва вие да бъдете такива.



Признак 8: Вие сте запален работохолик и за вас няма нищо друго в живота ви

Другата страна на същия проблем е пълното отдаване на семейството и домакинството. Обикновено това се случвава при млади майки или в голямо семейство. Чувствате се като безплатно приложение за деца и домакинство. Просто няма място за други интереси и личен живот. Изтощаващо е физически и психически. Трябва да помним, че всичко в живота е баланс. Не трябва да позволявате да пренебрегвате интересите си.

Ако се разпознавате в един или повече от признаците в тази статия, тогава трябва да се замислите. Време ли е да започнете да правите нещо ново или да се грижите повече за себе си? Всичко може да се промени към по-добро: цели, ценности, емоции, мислене. Да не говорим за работа, приятели и местожителство. Успех!